Consecinte nebanuite ale convorbirilor lungi la telefon

Ce se intampla cu mana in timpul convorbirilor telefonice prelungite?

Concurenta acerba de pe piata de telefonie mobila a stimulat o tendinta de generalizare a abonamentelor cu minute nelimitate. Acestea confera posibilitatea de a vorbi la telefon fara limita.

Convorbiri lungi telefon mobil Dr Vladislav GyebnarPericolul iradierii cu microundele generate de antena telefonului este doar banuit, dar nedemonstrat. Deocamdata rezultatele studiilor pe acest subiect sunt inconcludente sau, in opinia mea, publicarea rezultatelor nefaste  este doar “temporizata”.

Dar folosirea abuziva a telefonului poate avea si alte consecinte negative, mai putin cunoscute.

Unul dintre aspectele mai putin luate in calcul este pozitia fortata, nefireasca, a membrului superior in timpul sustinerii telefonului la ureche. Aceasta duce la mentinerea in tensiune a elementelor anatomice la nivelul cotului. Unele dintre cele mai sensibile structuri sunt nervii periferici. Astfel convorbirea prelungită la telefon poate provoca leziuni de nerv ulnar la nivelul cotului prin iritare si elongare.

Aceasta face ca transmiterea semnalului nervos prin nervul ulnar sa fie perturbata si limitata. Rezultatul este apariția de furnicaturi, amorteala si slabiciune la nivelul degetelor 4 si 5 (inelar și degetul mic) ale mainii. Se poate asocia si cu durere, nesiguranța mișcărilor fine ale mainii, pe scurt neuropatie de nerv ulnar.

Primele manifestări sunt reversibile, furnicaturile disparand după întinderea antebratului, dar folosirea repetata duce la permanentizarea simptomatologiei.

Deocamdata salvarea vine de la dispozitivele “hands free” care, pe langa diminuarea iradierii, permit si degrevarea mainii de sarcina excesiva.

Dr. Vladislav GYEBNAR