De ce este necesara?
Ce este consultatia?
Aveti o problema de sanatate mai complexa care intrece competenta medicului de familie? Solutia este sa va adresati unui medic specialist pentru o consultatie.
Consultatia are ca scop, in fiecare caz, stabilirea diagnosticului si recomandarea tratamentului potrivit.
Un medic specialist are cunostinte vaste in domeniul specialitatii sale. El va examina tintit si amanuntit organul sau segmentul corespunzator. Desigur, specialistul va lua in considerare intregul organism in complexitatea sa.
Vezi aici cum poti efectua o consultatie telefonica la Dr. Vladislav GYEBNAR.
Ce se intampla in timpul unei consultatii?
Orice consultatie medicala are cateva etape bine definite:
- anamneza sau istoricul bolii: o analiza a simptomelor si semnelor descrise de pacient de la aparitia acestora pana la prezentarea la consultatie. Conversatia dintre medic si pacient este deosebit de importanta. Ca pacient, incercati sa descrieti cat mai corect ce va supara, de cat timp, ce tratamente ati urmat si ce efecte au avut. Medicul va va ajuta cu intrebari suplimentare pentru a clarifica toate aspectele.
- examinarea clinica: prin manevre specifice, medicul specialist examineaza pacientul sau segmentul afectat folosindu-se de inspectie (privire) si palpare (atingere), cu efectuarea unor manevre sau solicitarea de a realiza anumite miscari, ascultare cu stetoscopul etc.
- examinarea paraclinica: efectuarea unor analize sau examinari cu ajutorul unor aparate mai sofisticate. Acestea se recomanda specific, in functie de patologia suspectata, avand rol de confirmare sau infirmare a suspiciunii clinice. Exemplu: analize de sange, radiografie (Rx), ecografie (Eco), rezonanta magnetica (RMN sau IRM), computer tomograf (CT) etc.
Datele care rezulta in urma consultatiei sunt coroborate, analizate, puse in context si au ca rezultat elaborarea unui diagnostic. Clasica formulare “Nu exista boala, ci bolnav” scoate in evidenta necesitatea unui tratament individualizat in functie de severitatea bolii, particularitatile organismului (alte boli asociate, alergii, etc) si complianta pacientului (colaborare, acceptarea si aplicarea recomandarilor).
Cat dureaza o consultatie?
In medie, consultatia dureaza 15 – 20 de minute. Experienta in domeniu imi spune ca o consultatie poate dura intre 5 minute si, in situatii complexe, o ora.
Pentru a va putea da sfatul medical potrivit, fiecare specialist a aprofundat studiul bolilor din sfera lui de competentacativa ani de zile. La anii de studiu se adauga toata experienta dobandita pe parcursul exercitarii profesiei.
Sfaturi si pareri culese de pe forum si internet
Internetul poate fi un ajutor pretios dar si un mare pericol pentru fiecare dintre noi, atunci cand se sar etape importante in stabilirea diagnosticului. Prima etapa pentru tratarea unei afectiuni este cunoasterea diagnosticului corect, ori acest lucru se poate doar prin consultarea unui specialist. Dupa ce avem certitudinea ca diagnosticul este corect, putem sa cautam informatii si pe internet.
Exista site-uri elaborate de medici, cu informatii corecte, care pot informa pacientul despre boala sa, cum sa o previna si sa o trateze mai eficient, dar exista si site-uri cu informatii indoielnice scrise de persoane fara pregatire medicala. Aici apar riscurile informarii virtuale.
Aplicarea informatiilor de pe site-uri neavizate, va poate expune unor riscuri majore.
Beneficiile unui consult de calitate la un medic specialist
O consultatie medicala corecta are mai multe beneficii:
- este primul pas spre redobandirea sanatatii tale;
- te ajuta sa primesti informatii corecte despre boala ta;
- financiar, iti permite sa economisesti prin evitarea cheltuielilor pe investigatii si tratamente inutile (“dupa ureche”), dar si sa-ti castigi veniturile reluandu-ti mai repede activitatea profesionala.
Decizia corecta
Intotdeauna, decizia finala apartine pacientului si trebuie sa fie in acord cu recomandarea medicului specialist. De fapt, un medic sau chirurg specialist va ajuta sa luati voi, pacientii, cea mai buna decizie.
Pretul unei consultatii
Orice sfat are un pret. Consultatia are intotdeauna un cost care poate fi decontat direct de catre pacient, de casa de asigurari de sanatate sau de diverse firme de asigurari.
Cu mici exceptii, atunci cand medicul face un gest caritabil, consultatia este gratuita.
In toate celelalte cazuri, insa, pretul consultatiei medicale inglobeaza efortul depus de medic pentru a se pregati in specialitate. E vorba de multi ani de studiu necesari dobandirii cunostintelor specifice si de o viata de invatare si perfectionare perpetua. Pentru a oferi un act medical profesionist, un medic bun isi actualizeaza in permanenta cunostintele.
Consultatia la distanta prin mijloace moderne
In cazuri deosebite, extrem de rar, accept sa fac consultatii prin telefon.
Pentru a putea beneficia de acest tip de consultatie va invit sa urmati ghidul cu instructiuni de aici .