Ce este cilindromul?
Cilindromul este o formațiune tumorală benignă, localizată în general pe scalp sau pe gât. Cilindroamele sunt de obicei de dimensiuni relativ mici și au o creștere lentă. Apar mai des la persoanele de sex feminin.
Cilindromul poate apărea ca o singură formațiune sau se poate manifesta prin apariția mai multor tumori grupate pe scalp sau gât.
Cauze cilindrom
Când vorbim despre cazurile care apar izolat, fiind vorba despre o singură formațiune tumorală, ele sunt predominant mai prezente la persoanele mai în vârstă. Acestea nu semnalizează o anumită condiție medicală, ele apar sporadic.
Atunci când cilindroamele apar grupate, acest lucru indică de obicei faptul că persoana afectată suferă de o mutație a genei CYLD – cea mai cunoscută fiind Sindromul Brooke Spiegler.
Aceasta este o condiție genetică. Afecțiunea este rară și se manifestă prin apariția unor formațiuni tumorale. Ele se formează cel mai frecvent la nivelul scalpului și gâtului. Tumorile asociate sindromului se dezvoltă de la nivelul glandelor sudoripale și al foliculilor firelor de păr.
Unde apar cilindroamele
Cilindroamele apar predominant pe scalp, uneori pot apărea pe gât sau față. Ele pot fi localizate și în alte zone din partea superioară a corpului, precum pe spate, însă acest lucru se intampla rar.
Diagnostic Cilindrom
Diagnosticul de probabilitate al formațiunii este pus de către un medic dermatolog. Acesta se stabilește în urma unui examen dermatoscopic.
Diagnosticul de certitudine este pus abia în urma trimiterii piesei la laborator către analiza histopatologică și primirea rezultatelor. Acest pas se efectuează de obicei după excizia formațiunii/formațiunilor.
Tratament Cilindrom
Tratamentul unui cilindrom constă în excizia chirurgicală a formațiunii sau a formațiunilor. În urma extirpării, piesele sunt trimise la laborator în vederea examenului histopatologic.
Tratament cilindrom la Vitta Clinic
Urmând ultimele protocoale internaționale, tratamentul cilindroamelor în clinica noastră presupune excizia chirurgicală minim-invazivă a formațiunii. Aceasta este urmată de trimiterea piesei la laborator pentru biopsie / examen histopatologic (EHP). În urma primirii rezultatului EHP, îi comunicăm pacientului diagnosticul de certitudine.
Lista cu alte tipuri de tumori de piele
Pentru a vedea o listă completă a formațiunilor tumorale tegumentare (de pe piele) și subtegumentare (de sub piele), poți face click pe Listă formațiuni tumorale.
Aici vei găsi un index cu tumori tegumentare și descrierea lor.
Diagnosticul de certitudine pentru toate aceste tipuri de formațiuni tumorale se poate stabili doar în urma unei biopsii. Vezi aici ce este o biopsie.
Pe data viitoare! Rămâi informat și nu uita că o informație medicală corectă îți poate salva viața!
Acest articol are scop strict educativ!
Nu înlocuiește o consultație și nu stabilește un diagnostic.
Te rog să consulți un specialist înainte de a lua o decizie medicală.