Biopsia cutanata sau tipuri de biopsii în chirurgia tumorilor de piele

Ce este o biopsie?

Biopsia cutanată este o procedură medicală care presupune prelevarea unei probe de țesut, fie parțial sau în întregime. Piesa prelevată este trimisă la laborator și studiată macroscopic și microscopic de către un anatomopatolog. Această examinare poartă numele de examen histopatologic sau EHP.

Examenul histopatologic (EHP) identifică celulele canceroase și, spre deosebire de o simplă investigației non-invazivă (precum o dermatoscopie), poate să stabilească un diagnostic de certitudine.

Biopsia cutanată = Diagnostic de certitudine

În cazul formațiunilor tumorale, scopul unei biopsii este acela de a determina diagnosticul de certitudine și de a confirma sau infirma prezența celulelor canceroase. Cu alte cuvinte, efectuarea unei biopsii este singura modalitate prin care putem să știm cu siguranță dacă formațiunea tumorală îndepărtată este benignă sau malignă.

Biopsia cutanată nu reprezintă un tratament în sine, dar este o parte importantă din instituirea schemei corecte de tratament. Aceasta se poate efectua în timpul intervenției chirurgicale de extirpare a unei formațiuni tumorale sau poate precede etapa intervenției.


Biopsia cutanată – piesa excizată:
Biopsia tegumentara


Biopsia – bloc de parafină:
Biopsia unei formatiuni tegumentare - Bloc de parafină


Prepararea biopsiei – microtomul:
Biopsia unei formatiuni tegumentare - preparare piesa la microtom de catre anatomopatolog

De-a lungul timpului, în tratamentul tumorilor de la nivelul pielii au fost folosite diverse procedee. Au existat atât tratamente chirurgicale, cât și alternative non-chirurgicale. În urma studiilor efectuate de către specialiști din întreaga lume, s-a concluzionat că tratamentul chirurgical este cea mai eficientă abordare. Excizia-biopsie s-a dovedit a avea cele mai multe beneficii și cele mai puține complicații, devenind astfel standardul de aur în tratarea formațiunilor tumorale ale pielii.

Tipuri de biopsii în chirurgia tumorilor de piele

1. Biopsia excizională – excizia biopsie clasică

Procedura constă în îndepărtarea formațiunii tumorale și a unei mici bucăți de țesut sănătos din jurul acesteia. Piesa recoltată urmează să fie trimisă la laborator în vederea efectuării examenului histopatologic și obținerii diagnosticului de certitudine.

Avantajele acestei proceduri constau în:

  • durata scurtă a intervenției
  • se poate efectua sub anestezie locală
  • disconfortul pacientului este minim
  • defectul rezultat în urma extirpării se poate închide direct
  • atunci când defectul este prea mare pentru a se închide direct, pot fi folosite tehnici reconstructive de chirurgie plastică. Acestea se pot aplica la finalul intervenției inițiale de extirpare a formațiunii.

Singurele efecte secundare / riscuri ale exciziei biopsii (clasice) pot consta în:

  • extirparea incompletă a formațiunii, atunci când aspectul macroscopic diferă de cel microscopic, mai exact, când biopsia indică infiltrarea tumorală a marginilor care macroscopic păreau neinvadate
  • complicații apărute în procesul de vindecare post-operatorie.

Trebuie însă notat faptul că aceste complicații se întâmplă foarte rar.

Întocmai datorită avantajelor multiple și riscurilor scăzute, excizia biopsie clasică este considerată standardul de aur în tratarea formațiunilor tumorale de la nivelul pielii.

2. Biopsia incizională

Presupune îndepărtarea unei părți din tumoră și trimiterea acestei probe la laborator în vederea obținerii diagnosticului de certitudine. Spre deosebire de exicizia biopsie clasică, prin această abordare nu este extirpată întreaga formațiune tumorală. În prezent, în cazul formațiunilor aflate pe piele, această abordare se folosește predominant pentru tumorile de mari dimensiuni. Este folosită predominant atunci când excizia clasică nu se poate efectua primar și dacă este necesar un diagnostic de certitudine pentru stabilirea conduitei terapeutice. Comparativ cu excizia-biopsie clasică, această metodă prezintă mai multe dezavantaje.

3. Biopsia rasă sau biopsia de tip shave

Acest tip de biopsie se poate efectua doar dacă leziunile sunt proeminente și dacă diagnosticul de probabilitate indică o formațiune benignă.
Avantajul major al acestei proceduri constă în dispariția completă sau aproape completă a cicatricilor post-operatorii.
Dezavantajul biopsiei de tip shave este riscul mai crescut de recidivă.

De reținut

Tratamentul optim trebuie ales împreună cu medicul tău chirurg plastician și în funcție de diagnosticul de probabilitate. Metoda potrivită de biopsie depinde de particularitățile fiecărui caz.


Lamă cu biopsie cutanată:
biopsie cutanata


Anatomopatolog studiind o biopsie:
Anatomopatolog la microscop studiind o biopsie cutanata


Biopsie nev displazic la microscop:
Biopsia cutanata - nev displazic

Cum se realizează examinarea histopatologică – EHP? De ce durează?

  1. De regulă, proba de biopsie, după recoltare, este fixată într-un tip special de conservant cu formol 10%, și trimisă la laboratorul de anatomie patologică pentru procesare.
  2. Piesa bioptică este colorată uzual cu Hematoxilină – Eozină pentru evidențierea structurilor la nivel microscopic. Mai rar, în funcție de caz, se mai pot folosi și alte colorații
  3. Procesarea are ca scop obținerea unui bloc de parafină din care se realizează, cu ajutorul microtomului, lame subțiri și ușor de studiat la microscop.
  4. Pașii necesari pentru obținerea lamei citibile la microscop pot dura câteva zile.
  5. Grosimea țesutului secționat din blocul de parafină pentru realizarea lamei este între 1 – 25 µm . Uzual se folosesc secțiuni de 4 µm. 1 µm (reprezintă a mia parte dintr-un mm, respectiv 1 µm = 0,001 mm)
  6. Cu ajutorul microscopului, specialistul anatomopatolog vede tipurile de celule care intră în componența piesei de biopsie trimisă spre analiză și poate detecta anomalii morfologice. Dacă se identifică celule canceroase, anatomopatologul analizează și caracterele de agresivitate tumorală:
    1. rata de mitoză (multiplicare),
    2. ulcerația tumorală,
    3. invazia celulelor în vasele limfatice sau
    4. invazia perineurală.
      Acest pas este foarte important pentru stabilirea conduitei terapeutice ulterioare.
  7. Anumite tipuri de cancer necesită efectuarea unor teste suplimentare pentru a determina subtipul – teste imunohistochimice. Acest proces poate dura câteva zile, în funcție de complexitatea cancerului.
  8. Lamele și blocurile de parafină sunt păstrate timp de minim 10 ani.
  9. Pacientul poate solicita o a doua opinie medicală asupra diagnosticului anatomopatologic. Se recomandă acest lucru mai ales la un tip de cancer dificil de diagnosticat sau tratat.

Imunohistochimie

Imunohistochimia este o altă analiză de laborator, suplimentară, desfășurată în urma examenului histopatologic. Aceasta este necesară doar pentru anumite tipuri de tumori sau în situații speciale.

Recomandarea de examinare imunohistochimică este adesea comunicată ca o notă a laboratorului după efectuarea examenului histopatologic. Imunohistochimia este o examinare detaliată care combină diverse tehnici (histologice, imunologice și biochimice). Acest tip de analiză vine în completarea examenului histopatologic, adesea pentru a clarifica sau diferenția diagnosticul, însă nu numai.

Atenție!

Despre rezultatul examenului histopatologic

Rezultatul examinării histopatologice, în caz de rezultat nefavorabil, poate schimba cursul întregului plan de tratament. Poate impune chiar și continuarea tratamentului în alte etape, posibil și etape noi de tratament chirurgical.

Ce spun pacientii?

Sara L.
Petroșani - jud. Hunedoara

Ma numesc Sara, am 11 ani si am fost pacienta domnului doctor Vladislav Gyebnar. A fost o experienta foarte placuta, oamenii au fost foarte …citeste mai mult

U. P.
Timișoara

O clinica adevarata cum nici in occident nu gasesti multe, din toate punctele de vedere, servicii, curatenie, personal, amabilitate, rigurozitate, promptitudine si respect maxim …citeste mai mult

Lista cu alte tipuri de tumori de piele

Pentru a vedea o listă completă a formațiunilor tumorale tegumentare (de pe piele) și subtegumentare (de sub piele), poți face click pe Lista formatiuni tumorale.
Aici vei găsi un index cu tumori tegumentare și descrierea lor.

Pe data viitoare! Rămâi informat și nu uita că o informație medicală corectă îți poate salva viața!

IMPORTANT
Acest articol are scop strict educativ!
Nu înlocuiește o consultație și nu stabilește un diagnostic.
Te rog să consulți un specialist înainte de a lua o decizie medicală.

Dr. Titus Grecu & echipa Vitta Clinic