Maladia Ledderhose

Ce este maladia Ledderhose?

Maladia Ledderhose sau fibromatoza fascială plantară este o afecțiune care se manifestă prin apariția unui nodul în talpă. Afecțiunea poate să apară bilateral și poate cauza unul sau multipli noduli în talpă. Nodulii formați din cauza acestei afecțiuni au o natură benignă, adică nu sunt formațiuni canceroase. Aceștia pot fi dureroși și pot îngreuna mersul. Extrem de rar, afecțiunea curbează degetele.

Boala Ledderhose este o afecțiune rară de fibromatoză care afectează piciorul.

Fibromatoza fascială plantară sau Boala Ledderhose este denumită după chirurgul de origine germană Georg Ledderhose. Acesta a descris afecțiunea pentru prima dată în anul 1894.

Afecțiunea tinde să apară mai frecvent la persoanele de sex masculin. De asemenea, fiind o boală a țesutului conjunctiv, aceasta apare adesea la persoanele care sunt afectate de alte afecțiuni similare. Maladia Ledderhose apare frecvent concomitent cu boala Dupuytren – care provoacă bride retractile la nivelul degetelor mâinii.

Poți să citești aici un articol de specialitate despre această afecțiune: Maladia Dupuytren.


Poza 1 :
Maladia Ledderhose sau fibromatoza plantara


Poza 2 :
Maladia Ledderhose

Cauzele Maladiei Ledderhose

Cauze și factori de risc:

Afecțiunea este cauzată de îngroșarea fasciei de la nivelul tălpii, localizată între piele și mușchi. Acest proces determină formarea de noduli pe tălpi. Afecțiunea se poate dezvolta la un singur picior sau bilateral – la ambele picioare.

Cauza afecțiunii este necunoscută, însă există anumiți factori genetici și factori de risc, care pot favoriza apariția maladiei.

Maladia tinde să apară mai frecvent în randul persoanelor de sex masculin și a celor care suferă și de alte afecțiuni ale țesutului conjunctiv – maladia Dupuytren, boala Peyronie.

Printre factorii de risc se numără și diabetul, disfuncții ale ficatului, consumul îndelungat de alcool sau folosirea de medicamente anticonvulsivante.

Simptome Maladie Ledderhose

Boala Ledderhose se manifestă predominant prin formarea unui nodul sau a mai multor noduli în talpă. Aceștia sunt de obicei localizați în partea de mijloc a tălpii, între călcâi și partea frontală a piciorului. În cazuri rare, boala poate să cauzeze curbarea degetelor.

Printre simptome se numără și:

 • noduli dureroși în talpă
 • dureri la nivelul piciorului
 • senzație de înțepătură
 • încrețirea pielii
 • curbarea degetelor (rar)

Diagnosticul Maladiei Ledderhose

Diagnosticul pentru Maladia Ledderhose sau fibromatoza fascială plantară se stabilește prin intermediul:

 1. Examenului clinic
  Examenul clinic face parte din procesul de diagnosticare și constă în palparea propriu-zisă a nodulilor.
 2. Anamneză / istoric medical
  În cadrul consultației de specialitate, medicul vă va adresa întrebări cu privire la afecțiune, dar veți discuta și despre istoricul medical. Este important să precizați orice alte afecțiuni cronice de care suferiți sau ați suferit.
 3. Investigații paraclinice
  Ecografia musculoscheletală – ne poate arăta nodulii și îngroșarea aponevrozei.


Atenție! La Vitta Clinic realizăm doar intervențiile chirurgicale pentru Maladia Ledderhose, nu și tratamentul conservator.

Nu uita! Cel mai folositor deziderat rămâne diagnosticul corect și la timp. Doar el îți poate aduce un tratament eficient de care să te bucuri.

IMPORTANT
Acest articol are scop strict educativ!
Nu înlocuiește o consultație și nu stabilește un diagnostic.
Te rog să consulți un specialist înainte de a lua o decizie medicală.

Dr. Georgeana Prilipceanu & Dr. Vladislav Gyebnar