Modelarea peretelui abdominal – Abdominoplastia

Abdominoplastia

Abdominoplastia este o procedura chirurgicala folosita in ameliorarea conturului abdominal prin eliminarea excesului de piele si grasime din regiunea abdomenului si corectarea laxitatii musculare. Este solicitata mai ales de femei, dar pot beneficia de ea si barbatii.

Abdominoplastia Sort abdominalDeformarea conturului abdominal poate afecta (in diferite proportii sau combinatii) toate cele trei straturi ale peretelui abdominal: piele, grasime, muschi. Include mai multe stadii, incepand de la minim exces de grasime pana la exces tegumentar sever (popular = sortul abdominal). Sortul abdominal apare cel mai frecvent dupa pierderi mari de greutate, sarcini multiple, etc.

In cazurile severe scopul abdominoplastiei este, pe langa ameliorarea aspectului peretelui abdominal, ameliorarea calitatii vietii si redobandirea confortului psihic. In anumite cazuri de reconturare a corpului (body contouring) abdominoplastia se poate asocia cu liftingul bratelor (brahioplastie), feselor (gluteoplastie) sau coapselor (cruroplastie).

In functie de gradul de laxitate a tegumentului, excesul de grasime si tonusul sistemului musculo-aponevrotic exista mai multe tehnici chirurgicale care pot fi folosite in refacerea conturului abdominal. Astfel tratamentul poate consta in lipoaspiratie, miniabdominoplastie, abdominoplastie clasica cu transpozitie de ombilic, abdominoplastie extinsa, plicaturarea muschilor drepti abdominali sau combinatii intre acestea.

Lipoaspiratia

Este o procedura chirurgicala prin care se elimina excesul de grasime din depozite. Se poate practica si in asociere cu alte proceduri de conturare a corpului. Se adreseaza persoanelor care au excese de grasime localizate.

Miniabdominoplastia 

Este o procedura adresata cu predilectie persoanelor tinere de sex feminin cu o laxitate moderata a pielii abdominale, minima laxitate musculara, cu sau fara exces de tesut adipos. Procedura se rezuma la un minim de excizie tegumentara, fara transpozitie de ombilic, rezultand o cicatrice mica situata suprapubian (similara cu cea post cezariana). Se asociaza frecvent cu lipoabsorbtia.

Abdominoplastia clasica 

Este cea mai comuna tehnica de remodelare a peretelui abdominal. Se adreseaza pacientilor care au un exces adipos cu laxitate tegumentara marcata, asociat sau nu cu laxitate musculara. Procedura cuprinde excizie larga de piele si grasime cu transpozitie de ombilic, la nevoie se intareste si peretele muscular, rezultand un abdomen plat si placut, atat functional cat si estetic. Cicatricea postoperatorie este mai mare ca la miniabdominoplastie, dar este mascata de chilot sau de costumul de baie.

Lipectomia „in situ” 

Realizeaza excizia pielii si grasimii de la nivelul sortului abdominal la persoanele cu obezitate severa. Ameliorarea calitatii vietii este semnificativa.

Abdominoplastia extinsa 

Sau abdominoplastia circumferentiala este adresata pacientilor care au pierdut masiv din greutate si au o laxitate tegumentara circumferentiala la nivelul trunchiului.