Histiocitomul este o formațiune tumorală. Acesta poate fi benign sau malign și poate semăna cu un fibrom dur.
Histiocitomul cutanat se mai numește și dermatofibrom – poți citi aici toate detaliile despre Dermatofibrom.
Ce este Histiocitomul?
Numit și tumora cu multe fețe, histiocitomul este o formațiune tumorală alcătuită din celule care se găsesc în mod normal în sânge, măduva osoasă, piele, plămâni, splină, ficat sau ganglioni limfatici. Atunci când aceste celule migrează către zone în care nu se regăsesc în mod normal, ele pot cauza apariția unor formațiuni tumorale numite histiocitoame. În funcție de tip, histiocitoamele pot fi benigne sau maligne.
Tipuri de Histiocitom
Histiocitoame benigne:
a) Histiocitomul cutanat, numit și dermatofibrom sau histiocitom superficial fibros benign – apare cel mai frecvent pe pielea membrelor inferioare și afectează predominant persoanele de sex feminin. Fiind o formă cutanată, acesta apare pe suprafața pielii. Îndepărtarea chirurgicală se realizează dacă simptomele devin neplăcute sau dacă deranjează estetic.
Histiocitom cutanat simptome / aspect: o umflătură proeminentă, o zonă de culoare închisă, dură, localizată pe piele, predominant pe membrele inferioare
Poze Histiocitom cutanat sau Dermatofibrom:
b) Histiocitomul fibros benign – este una dintre cele mai frecvente tumori ale țesuturilor moi. Acesta se formează subcutanat, adică sub piele, și ia forma unor leziuni dure. În anumite situații se poate forma chiar și la nivel osos. Această leziune este una benignă (necanceroasă), însă adesea necesită tratament chirurgical pentru a fi îndepărtată.
Histiocitom fibros benign simptome / aspect: o umflătură subcutanată care crește, durere localizată.
Histiocitoame maligne:
a) Sarcomul pleomorfic nediferențiat, numit și histiocitom fibros malign, este un cancer care se dezvoltă predominant în țesuturile moi. În anumite cazuri poate să apară și la nivelul oaselor. Apare cu precădere la adulți și se poate dezvolta oriunde în corp, cel mai frecvent fiind regăsit pe membre si abdomen. Aceste tumori cresc repede și metastazează frecvent (se răspândesc în alte părți din corp). Atenție, ele pot apărea și pe zone tratate anterior cu radioterapie.
Sarcom pleomorfic nediferențiat simptome / aspect: o umflătură subcutanată care crește, durere, amorțeală, furnicături, umflarea mâinilor sau a picioarelor, febră, constipație, pierderea apetitului, scădere în greutate.
b) Histiocitomul fibros angiomatoid – este o tumoră rară care afectează cu precădere copiii și adulții tineri. Această formațiune tumorală are o creștere lentă, apare pe membrele superioare sau inferioare, de obicei nu cauzează durere si se poate confunda cu un hemangiom. Acest tip de cancer se tratează chirurgical (în majoritatea cazurilor). Doar aproximativ 1% dintre aceste tumori pot da metastaze.
Histiocitom fibros angiomatoid simptome / aspect: durere, febră, scădere în greutate, anemie
Diagnostic Histiocitom
Pașii necesari diagnosticării diferă în funcție de localizare. Atenție! Diagnosticul nu reprezintă tratamentul leziunii. De obicei, diagnosticul se stabilește în urma investigatiilor necesare.
- Pentru histiocitoamele aflate pe piele este necesară efectuarea unei dermatoscopii.
- Pentru cele localizate sub piele sunt necesare teste mai amănunțite (după caz): ecografii, radiografii, CT, RMN etc.
Aceste investigații contribuie la determinarea unui diagnostic de probabilitate. Examenul histopatologic este singura metodă care oferă un diagnostic de certitudine. Examenul histopatologic constă în analizarea microscopică a piesei deja excizate. Poți face click pe Examenul Histopatologic pentru a afla mai multe detalii.
Tratament Histiocitom
Tratamentul oricărui tip de histiocitom, fie el benign (necanceros) sau malign (canceros), începe cu efectuarea unei intervenții chirurgicale în vederea extirpării formațiunii.
Tratamentul chirurgical de excizie-biopsie este de obicei singurul tratament necesar în cazul formelor benigne de histiocitom.
În cazul unor forme maligne de histiocitom, tratamentul chirurgical este prima fază, putând fi urmată și de chimioterapie sau radioterapie.
Este curabil?
Da. Chiar și histiocitoamele maligne se pot adesea vindeca dacă tratamentul este efectuat cât mai precoce.
Nu uita, în cazul formațiunilor tumorale suspecte, este foarte important să te adresezi unui medic specialist cât mai devreme.
Atenție! Nu recomandăm folosirea de unguente sau creme naturiste pentru histiocitom.
Cât de răspândite sunt histiocitoamele?
Întrucât există multiple tipuri de histiocitoame, care variază de la comune la rare, este dificil de estimat cât de frecvent apar în rândul populației. Se știe că cele benigne cutanate sunt mai frecvente (dermatofibromul) și că sarcomul pleomorfic nediferențiat (canceros), deși apare mai rar, reprezintă aproximativ 20% din totalul sarcoamelor de țesuturi moi.
Lista cu alte tipuri de tumori de piele
Pentru a vedea o listă completă a formațiunilor tumorale tegumentare (de pe piele) și subtegumentare (de sub piele), poți face click pe Listă formațiuni tumorale.
Aici vei găsi un index cu tumori tegumentare și descrierea lor.
Pe data viitoare! Rămâi informat și nu uita că o informație medicală corectă îți poate salva viața!
Acest articol are scop strict educativ!
Nu înlocuiește o consultație și nu stabilește un diagnostic.
Te rog să consulți un specialist înainte de a lua o decizie medicală.