Dermatofibromul

Ai sesizat apariția unor noduli pe tegument? Poate în zona membrelor inferioare. Te-ai întrebat ce ar putea sa fie și cum anume se pot trata? Ei bine, dermatofibromul apare ca un nodul ferm, brun, dezvoltat pe o extremitate, în special pe membrele inferioare. Parcurge acest articol pentru a afla mai multe despre acest tip de formațiune tumorală, precum și despre diagnosticul și tratamentul dermatofibromului.

Ce este dermatofibromul?

Dermatofibromul (histiocitomul cutanat) se mai regăsește și sub denumirea de histiocitom superficial fibros benign sau, simplu, histiocitom cutanat. Poți face click pe Histiocitom pentru a afla mai multe despre această afecțiune.

Dermatofibromul este un nodul benign, ferm spre tare, care este ușor mobil pe tegument, cu diametrul obișnuit de 0,5-1,0 cm.
Suprafața pielii de deasupra dermatofibromului este, de obicei, netedă, însă uneori poate fi aspră. De asemenea, piele poate fi aderentă, dând aspect de ombilicare dacă este ciupită. Culoarea nodulul variază de la culoarea pielii la roz/roșu sau la crem/alb/maro.
Cele mai frecvente dermatofibroame sunt formate dintr-un amestec de fibroblaste, macrofage și vase de sânge. Majoritatea implică dermul și se pot extinde până la tesutul celular subcutanat.

În general, aceste formațiuni se dezvoltă pe membrele inferioare și sunt exemplare unice, însă nu este o regulă, dermatofibroamele pot apărea în orice regiune și, în anumite cazuri, pot fi multiple. Majoritatea sunt statice și persistă la nesfârșit, deși, mai puțin frecvent, regresează spontan. De asemenea, dermatofibromul se poate irita în mod repetat, prin bărbierit, de exemplu.

Variante multiple tind să apară acolo unde imunitatea este afectată, de exemplu în caz de boală autoimună, lupus eritematos sistemic, HIV, leucemie.
Nodulul este de obicei asimptomatic, dar poate fi pruriginos sau sensibil. După creșterea inițială, acesta tinde să nu se mai extindă în dimensiune.

Poze dermatofibrom


Poza 1 – Dermatofibrom:
dermatofibromul


Poza 2 – Dermatofibrom:
dermatofibromul

Cauze dermatofibrom

De ce apare dermatofibromul?

În mod tradițional, dermatofibroamele au fost atribuite unei reacții la traume, cum ar fi mușcăturile de insecte. Cu toate acestea, cauza precisă este neclară. Acestea se considera a fi mai degrabă tumori benigne decât reactive.

Cine este mai predispus să dezvolte dermatofibroame?

Oricine poate dezvolta astfel de formațiuni tumorale, însă ele sunt mai frecvente în rândul femeilor și în rândul persoanelor cu imunosupresie.

Diagnostic dermatofibrom

În majoritatea cazurilor, diagnosticul se pune ușor de către un medic specialist și constă în examenul clinic, desfășurat prin palparea leziunii pentru a determina gradul de fermitate. “Testul de ciupire” este o altă modalitate de diagnosticare. Acesta constă în strângerea leziunii din lateral pentru a observa dacă această acțiune are ca rezultat ombilicarea pielii de deasupra.

De obicei, prima linie în diagnosticare, realizată chiar înaintea examenului clinic de specialitate, o constituie examenul dermatologic numit dermatoscopie, efectuat de către un medic dermatolog. Cu un dermatoscop, dermatofibroamele prezintă o rețea de pigment și o pată albă centrală, dar există o variație considerabilă. Aspectul dermatoscopiei poate însă să difere în funcție de localizarea formațiunii tumorale.

Biopsia prin excizie este singura metodă de tratament care va furniza diagnosticul de certitudine. În urma îndepărtării formațiunii tumorale, piesa obținută se trimite la laborator în vederea efectuarii examenului histopatologic.

Tratament dermatofibrom

Excizie dermatofibrom

Singurul tratament care asigură un diagnostic de certitudine și o rată minimă de recidivă este reprezentat de către excizia chirurgicală cu margini de siguranță macroscopice de ~ 2-3 mm. Această procedură se numește excizie-biopsie și este considerată standardul de aur în extirparea formațiunilor tumorale.

Există diverse modalități de tratament pentru dermatofibrom:

  1. Îndepărtarea prin excizie eliptică sau biopsie tip “punch”(punctie excizionala)
  2. Excizia de tip shave (ras), radiofrecventa, laser sau crioterapia – au riscuri mai mari de excizie incompletă și recidivă.
  3. Excizia biopsie, folosită și recomandată de Vitta Clinic, se folosește predominant pentru un diagnostic cert și pentru un rezultat estetic satisfăcător. Această procedură este în special indicată atunci când există o incertitudine de diagnostic, întrucât acest tip de formațiune tumorală este similară multor altora, unele chiar periculoase. Consultă mai jos lista formațiunilor tumorale cu care se poate confunda dermatofibromul.

Cu ce se poate confunda dermatofibromul?

  • Nev atipic
  • Carcinom bazocelular.
  • Cicatrice cheloidă sau hipertrofică.
  • Keratoacantom.
  • Melanomul malign.
  • Metastaze cutanate
  • Nevul lui Spitz.
  • Nevul albastru.
  • Carcinom cu celule scuamoase.

Dermatofibroamele cu penetrare adâncă pot fi dificil de distins, chiar și histologic, de tumorile fibrohistiocitare maligne rare, de exemplu: dermatofibrosarcomul protuberans.

Dermatofibroamele sunt aproape invariabil benigne. Există însă cazuri extrem de rare de dermatofibroame celulare metastazante, deși distincția histologică de alte tumori se poate dovedi dificilă. Urmăriți cu atenție leziunile care sunt atipice din punct de vedere histologic sau suferă recidivă.

Pe data viitoare! Rămâi informat și nu uita că o informație medicală corectă îți poate salva viața!

IMPORTANT
Acest articol are scop strict educativ!
Nu înlocuiește o consultație și nu stabilește un diagnostic.
Te rog să consulți un specialist înainte de a lua o decizie medicală.

Dr. Titus Grecu & echipa Vitta Clinic