Ce este o aluniță ?
Cunoscutele alunițe în limbajul uzual sunt, de fapt, în marea majoritate, nevi melanocitari sau pigmentari dar nu numai. Sunt mici pete sau excrescențe la nivelul pielii având o culoare mai închisă decât aceasta. Termenul popular de aluniță înglobează toate formațiunile tumorale de pe suprafața tegumentului. Ce este o formațiune tumorală? Este o entitate, o leziune pe piele sau o leziune pe față, care nu este neapărat un cancer de piele. Formațiunile tumorale cutanate pot fi de multe tipuri, unele benigne, absolut inofensive, în timp ce altele sunt periculoase și pot da rapid metastaze dacă nu se îndepărtează.
Despre alunițele de pe corp
Culoarea unei alunițe variază de la nuanțe de roz până la maro închis, uneori aproape de negru. Pigmentul din alunițe este melanina. De aici și denumirea de nev pigmentar.
Forma unei alunițe este rotundă cu un diametru mai mic de 6 mm. Are marginile bine conturate, iar culoarea este uniformă și specifică tenului fiecărei persoane. Alunițele pot avea un aspect aplatizat sau pot fi alunițe ieșite în relief.
Chiar dacă majoritatea alunițelor sunt semne din naștere, există situații în care apar pe parcursul vieții. Creșterea unei alunițe poate fi lentă, staționară sau poate fi foarte rapidă.
De regulă este necesară protecția alunițelor de traumatisme. Alunița existând de obicei sub forma unei excrescențe, este frecvent supusă traumatismelor. Aici trebuie menționate loviturile accidentale dar și frecarea prelungită cu hainele strâmte care jenează. De asemenea, este necesară o atenție sporită la alunițele care sunt poziționate în zone cu păr, în care îngreunează bărbieritul, tunsul sau epilatul.
Totuși, cel mai mare dușman pentru sănătatea pielii, respectiv al unei alunițe, este soarele. Radiațiile solare acționează asupra pielii expuse și pot produce degenerare malignă.
Poze alunițe normale vs. poze cu alunițe periculoase (exemplu):
Cea mai gravă situație este când o aluniță se transformă într-un cancer de piele. Este o situație care trebuie gestionată de un specialist în chirurgia pielii. Vezi mai jos recomandările echipei Vitta Clinic despre cum se gestionează astfel de situații.
Alunita mea are risc de cancer?
Este o întrebare pe care o aud frecvent în cabinet și cu siguranță și-o pune multă lume. Trebuie subliniat că în majoritatea cazurilor, alunițele sunt inofensive. Există însă situații când alunița poate deveni un precursor pentru un cancer de piele sau chiar aparenta aluniță este un cancer.
Cum știu dacă am un cancer de piele ? Primul pas recomandat este o examinare simplă, noninvaziva, numita Dermatoscopie. Noi, la Clinica Vitta, recomandăm ca dermatoscopia să fie efectuată doar de către un dermatolog bun, cu experiență în evaluarea preoperatorie a leziunilor de piele.
Cum previn un cancer de piele ?
Există numeroase metode prin care putem încerca să prevenim apariția sau complicațiile unui cancer de piele. Printre aceste metode se numără atât autoexaminarea, urmată de o dermatoscopie în cazul oricărei leziuni suspecte, cât și folosirea cremelor de protecție cu SPF peste 30 și protejarea generală a pielii împotriva radiațiilor solare.
Autoexaminarea alunițelor
Cu toate că este metoda preferată de către majoritatea persoanelor, autoexaminarea nu ne oferă o inspecție adecvată asupra tuturor formațiunilor tumorale aflate pe corpul nostru.
Aceasta poate să reprezinte însă un prim pas în identificarea unei leziuni îngrijorătoare, în special atunci când aceasta nu se află într-o zonă vizibilă și expusă. Dacă în urma unei autoexaminări identifici orice formațiune tumorală cu aspect ciudat, modificat, fie că este sau nu dureroasă, următorul lucru pe care trebuie să îl faci este să mergi la un control de specialitate. În cazul în care formațiunea prezintă într-adevăr un risc, lucru determinat de un medic dermatolog, se recomandă ca aceasta să fie extirpată, de preferat de un chirurg plastician bun, cu experiență în extirparea formațiunilor tumorale.
Dermatoscopia – când este necesară?
- se poate efectua periodic – ca măsură de prevenție
- în cazul în care sesizezi orice leziune suspectă apărută la nivelul pielii
- atunci când alunițele își modifică forma, dimensiunea sau culoarea
- dacă autoexaminarea îți ridică orice semne de alarmă cu privire la o formațiune tumorală de pe corpul tău
Examinările periodice sunt importante, mai ales atunci când observăm leziuni care ne atrag atenția. De exemplu, un coș care nu se vindecă timp de câteva săptămâni trebuie evaluat asupra unei suspiciuni de carcinom de piele.
Simpla vizualizare pe internet a unor Poze cu cancer de piele poate induce în eroare deoarece pentru un ochi neavizat aspectul unei leziuni canceroase nu atrage atenția. Vezi mai jos imaginea cu cele mai frecvente forme de cancer de piele.
Îți recomand un videoclip despre singurul și cel mai bun tratament, recomandat de echipa Vitta Clinic, pentru un nev sau o aluniță suspectă:
Tratament cancer de piele
Simptome cancer de piele
Simptomele clasice la care ne gândim că ar putea să apară când vorbim de o tumoră malignă pe piele/cancer este durerea și pruritul, respectiv mâncărimea.
Atenție! Din experiența clinicii Vitta, aceste simptome, care în mod uzual ar trebui să alarmeze un pacient în privința unei apariții de tumoră malignă pe piele, de regulă lipsesc cu desăvârșire la cele mai periculoase cancere de piele.
Astfel că trebuie să fim atenți la semne indirecte care pot sugera că pe piele există un proces nefiresc, care ar trebui examinat de un specialist dermatolog prin Dermatoscopie. Iar dacă există o formațiune suspectă pe piele, aceasta trebuie îndepărtată de un specialist de chirurgie plastică cu experiență în chirurgia pielii.
Motivele care ar trebui să te pună pe gânduri și să te îndrepte spre un consult la un medic specialist în evaluarea pielii sau chirurgia pielii:
- ai observat un nou semn sau leziune la nivelul pielii care a început să crească ușor,
- pielea din jurul unui semn sau alunițe devine mai aspră,
- semnul sau leziunea pare sa fie mai rosu decat pielea din jur,
- leziunea nu scade cu trecerea timpului,
- a început să te mănânce,
- apar și cruste la nivelul leziunii,
- sângerează ușor când te scarpini,
- după ce cad crustele de pe leziune, se formează din nou și nu se vindecă complet,
- leziunea se mărește
Odată cu apariția primelor simptome sau suspiciuni este indicat de urgență un control medical de specialitate.
Nu uita !!!
De regulă cel mai periculos cancer de piele, melanomul, este nedureros.
Cele mai frecvente forme de cancer de piele
Cele mai întâlnite tumori maligne – tipuri de cancer de piele – le poți vedea descrise mai jos:
- Carcinomul bazo-celular:
Carcinomul bazocelular este cea mai frecventă formă de cancer de piele, rata de incidență a acestuia este în creștere – vezi poza 2, 6 și 7. El apare cel mai des la persoanele cu tenul deschis și care au avut expunere îndelungată la radiațiile UV (soare sau saloane de bronzat). De obicei ia naștere ca și o zona ce își modifică culoarea și relieful, poate fi mai roșie și poate să provoace mâncărimi. Lăsată netratată poate duce la creșterea în dimensiune și la sângerare. Tratamentul poate fi efectuat prin mai multe metode, însă cea mai indicată este excizia-biopsie a acestuia (tăierea în totalitate și analizarea leziunii), aceasta fiind singura ce dă diagnosticul de certitudine și, în cele mai multe cazuri, vindecarea. - Carcinomul scuamo-celular (spino-celular):
Este al doilea cel mai frecvent întâlnit tip de cancer de piele, acesta poate fi mai agresiv în comparație cu cel precedent – vezi poza 4. Debutul si simptomele sunt similare, diferența fiind dată de viteza cu care aceste simptome evoluează și de mici caracteristici clinice. Controlul și tratamentul precoce oferă cele mai bune rezultate pe termen lung. Și în acest caz, cel mai sigur tratament, ce asigură diagnosticul, este reprezentat de tratamentul chirurgical. - Melanomul:
Este cel mai rar întâlnit dintre cancerele de piele, dar este și cel mai agresiv tip de cancer de piele, iar rata lui de incidență este în creștere – vezi poza 5. În cele mai multe cazuri, acesta ia naștere dintr-o aluniță (nev pigmentar). Alunița poate începe să își schimbe aspectul (forma, culoarea, mărimea). Falsa presupunere că scoaterea unei alunițe poate declanșa acest cancer este una falsă. Excizia-biopsia, adică scoaterea aluniței cu o margine de siguranță și analiza acesteia, este singura metoda de a depista acest tip de cancer. În același timp, acest rezultat al biopsiei dictează și planul de tratament care trebuie urmat. Este foarte important de reținut că orice aluniță (formațiune tumorală pigmentară) trebuie scoasă în totalitate, cu margini de siguranță (piele normală din jurul ei), și că acest tratament nu trebuie întârziat.
Este melanomul malign cel mai periculos cancer?
De ce este melanomul cel mai de temut cancer de piele?
Melanomul este cel mai agresiv și imprevizibil tip de cancer. Acest lucru i se datorează predominant faptului că melanomul poate produce metastaze chiar și în stadiile incipiente.
Cu toate acestea, pentru a minimaliza acest risc, este indicat să fie descoperit și extirpat cât mai repede.
Alunițe cancerigene poze – CSC și MM
Am aflat că am un cancer de piele. Ce am de făcut ?
Cel mai important lucru pe care trebuie sa îl faci în cazul în care ai fost diagnosticat cu un cancer de piele este să nu amâni extirparea acestuia. Cu cât este scos mai repede, cu atât complicațiile generate sunt ținute sub control mai ușor. Cel mai indicat este să i te adresezi unui medic chirurg de piele, respectiv unui medic chirurg plastician specializat în extirparea formațiunilor tumorale. Este de preferat ca această etapă să se desfășoare într-un centru de diagnostic și tratament în cancerul de piele. Extirparea cât mai rapidă a unui cancer de piele înseamnă scăderea semnificativă a riscului de complicații sau metastaze.
Cat trăiești cu un cancer de piele?
Majoritatea cancerelor de piele evoluează lent, lucru care le poate conferi pacienților o falsă senzație de siguranță. Cu toate că majoritatea cancerelor de piele nu metastazează, atunci când acest lucru se întâmplă, consecințele sunt foarte grave și situația poate scăpa rapid de sub control. Vezi mai jos ce este metastaza și care sunt complicațiile cauzate de aceasta.
Ce este metastaza?
Metastaza înseamnă diseminarea cancerului, respectiv a celulelor canceroase, din locul în care a debutat, în alte regiuni situate la distanță. Imaginează-ți o tumoră mamă care, prin intermediul limfei și al sângelui, își transmite puii în alte regiuni ale corpului. Acești pui, adică celulele canceroase desprinse de tumora mamă, se pot instala oriunde în organism pentru a forma o nouă tumoră. Astfel de celule pot invada țesuturile de la distanță, respectiv organele, de exemplu pielea, oasele, creierul etc. Complicațiile metastazelor diferă în funcție de părțile organismului care au fost invadate.
Pentru a evita posibilele complicații derivate dintr-un cancer de piele, este absolut esențial ca acesta să fie descoperit la timp, în faze incipiente. Cel mai important lucru atunci când sesizezi o leziune a pielii, mai ales dacă nu pare să se vindece de la sine, este să efectuezi investigațiile necesare pentru a afla posibilul diagnostic. Modalitatea prin care se poate pune un diagnostic cert este trimiterea formațiunii la laborator pentru a fi analizată. Acest pas se poate realiza doar în urma extirpării. Un pas inițial, care se poate parcurge înaintea intervenției chirurgicale numită excizie-biopsie, este efectuarea unei dermatoscopii. Dermatoscopia se efectuează la un medic dermatolog. Dacă în urma dermatoscopiei se ridică suspiciunea unui cancer de piele sau a unei formațiuni premaligne, extirparea cât mai rapidă a formațiunii tumorale în cauză este o necesitate medicală.
Este foarte important ca extirparea unui cancer de piele să fie efectuată de către un chirurg bun, cu experiență în formațiuni tumorale, specializat pe chirurgie plastică. La fel de important este și ca această etapă să fie desfășurată într-un centru de chirurgie care să respecte ghidurile internaționale și ca acestea să fie actualizate la zi.
Metoda cu cele mai bune rezultate, folosită și recomandată de către specialiștii Vitta Clinic, clinică specializată pe tratarea formațiunilor tumorale, este procedura chirurgicală numită excizie-biopsie.
Speranța de viață, în cazul cancerelor de piele cu risc de metastază, cresc direct proporțional cu rapiditatea acțiunii deprinse în vederea vindecării, adică extirparea cancerului. Este important să reținem că, atunci când acționăm la timp, riscul de complicații scade semnificativ.
Index formațiuni tumorale
Poți accesa link-ul de mai jos pentru a consulta lista formațiunilor tumorale cutanate și subcutanate. Aceasta este o listă cuprinzătoare, care face trimitere la articole medicale individuale pentru fiecare formațiune tumorală în parte.
Listă formațiuni tumorale
Biopsia este o practică esențială în tratamentul corect al tumorilor tegumentare. Poți afla aici (click pe link) mai multe despre examenul histopatologic – EHP și despre cum anume se efectuează o biopsie de piele.
Acest articol are scop strict educativ!
Nu înlocuiește o consultație și nu stabilește un diagnostic.
Te rog să consulți un specialist înainte de a lua o decizie medicală.
Cea mai eronată vorbă din popor este:
“Nu mă ating de alunița mea pentru că se poate transforma în cancer”
Nimic mai fals! Ferește-te să te lași influențat de ea.
Recomandarea Vitta Clinic:
Dacă ai cea mai mică suspiciune asupra modificărilor survenite la nivelul unei alunițe, apelează la un centru de diagnostic și tratament în cancerul de piele.
Acest articol a fost realizat în scopul informării publicului cu privire la cancerul de piele. Toate articolele Vitta Clinic sunt scrise/verificate de către specialiști în domeniul chirurgiei plastice.
Vitta Clinic este un centru medical specializat pe tratarea afecțiunilor mâinii și pe tratarea chirurgicală a formațiunilor tumorale.