Despre alunite, nevi și … cancer de piele

Ce este o aluniță ?

Cunoscutele alunițe în limbajul uzual sunt de fapt, în marea majoritate, nevi melanocitari sau pigmentari dar nu numai. Sunt mici pete sau excrescențe la nivelul pielii având o culoare mai închisă decât aceasta. Termenul popular de aluniță înglobează toate formațiunile tumorale de pe suprafața tegumentului. Ce este o formațiune tumorală? Este o entitate, o leziune pe piele sau o leziune pe față, care nu este neapărat un cancer de piele. Formațiunile tumorale cutanate pot fi de multe tipuri, unele benigne, absolut inofensive, în timp ce altele sunt periculoase și pot da rapid metastaze dacă nu se îndepărtează.

Culoarea unei alunițe variază de la nuanțe de roz până la maro închis, uneori aproape de negru. Pigmentul din alunițe este melanina. De aici și denumirea de nev pigmentar.
Forma unei alunițe este rotundă cu un diametru mai mic de 6 mm. Are marginile bine conturate, iar culoarea este uniformă și specifică tenului fiecărei persoane.
Chiar dacă majoritatea alunițelor sunt semne din naștere, există situații în care apar pe parcursul vieții. Creșterea unei alunițe poate fi lentă, staționară sau poate fi foarte rapidă.

De regulă este necesară protecția alunițelor de traumatisme. Alunița existând de obicei sub forma unei excrescențe, este frecvent supusă traumatismelor. Aici trebuie menționate loviturile accidentale dar și frecarea prelungită cu hainele strâmte care jenează. De asemenea, este necesară o atenție sporită la alunițele care sunt poziționate în zone cu păr, în care îngreunează bărbieritul, tunsul sau epilatul.
Totuși, cel mai mare dușman pentru sănătatea pielii, respectiv al unei alunițe, este soarele. Radiațiile solare acționează asupra pielii expuse și pot produce degenerare malignă.


Poza 1 – Nev nevocelular = alunită benignă:
alunite si cancer de piele


Poza 2 – Carcinom bazocelular sau Epiteliom:
carcinom si cancer de piele

Cea mai gravă situație este când o aluniță se transformă într-un cancer de piele. Este o situație care trebuie gestionată de un specialist în chirurgia pielii. Vezi mai jos recomandările echipei Vitta Clinic despre cum se gestionează astfel de situații.

Alunita mea are risc de cancer?

Este o întrebare pe care o aud frecvent în cabinet și cu siguranță și-o pune multă lume. Trebuie subliniat că în majoritatea cazurilor, alunițele sunt inofensive. Există însă situații când alunița poate deveni un precursor pentru un cancer de piele sau chiar aparenta aluniță este un cancer.
Cum știu dacă am un cancer de piele ? Primul pas recomandat este o examinare simplă noninvaziva numita Dermatoscopie. noi recomandăm ca dermatoscopia să fie efectuată doar de către un dermatolog bun cu experiență în evaluarea preoperatorie a leziunilor de piele.

Simpla vizualizare pe internet a unor Poze cu cancer de piele poate induce în eroare deoarece pentru un ochi neavizat aspectul unei leziuni canceroase nu atrage atenția. Vezi imaginea cu cele mai frecvente forme de cancer de piele.


Îți recomand un videoclip despre singurul și cel mai bun tratament, recomandat de echipa Vitta Clinic, pentru un nev sau o aluniță suspectă:
Tratament cancer de piele

Simptome cancer de piele

Simptomele clasice la care ne gândim că ar putea să apară când vorbim de o tumoră malignă pe piele/cancer este durerea și pruritul, respectiv mâncărimea.
Atenție! Din experiența clinicii Vitta, aceste simptome, care în mod uzual ar trebui să alarmeze un pacient în privința unei apariții de tumoră malignă pe piele, de regulă lipsesc cu desăvârșire la cele mai periculoase cancere de piele.

Astfel că trebuie să fim atenți la semne indirecte care pot sugera că pe piele există un proces nefiresc, care ar trebui examinat de un specialist dermatolog prin Dermatoscopie. Iar dacă există o formațiune suspectă pe piele, aceasta trebuie îndepărtată de un specialist de chirurgie plastică cu experiență în chirurgia pielii.

Motivele care ar trebui să te pună pe gânduri și să te îndrepte spre un consult la un medic specialist în evaluarea pielii sau chirurgia pielii:

 • ai observat un nou semn sau leziune la nivelul pielii care a început să crească ușor,
 • pielea din jurul unui semn sau alunițe devine mai aspră,
 • semnul sau leziunea pare sa fie mai rosu decat pielea din jur,
 • leziunea nu scade cu trecerea timpului,
 • a început să te mănânce,
 • apar și cruste la nivelul leziunii,
 • sângerează ușor când te scarpini,
 • după ce cad crustele de pe leziune, se formează din nou și nu se vindecă complet,
 • leziunea se mărește

Odată cu apariția primelor simptome sau suspiciuni este indicat de urgență un control medical de specialitate.

Nu uita !!!
De regulă cel mai periculos cancer de piele, melanomul, este nedureros.


Cele mai frecvente forme de cancer de piele

Cele mai întâlnite tumori maligne – cancere de piele – le poți vedea descrise mai jos:

cancer de piele alunite carcinom bazocelular melanom

 • Carcinomul bazo-celular:
  Reprezintă cel mai răspândit tip de cancer de piele, rata de incidență a acestuia este în creștere. El apare cel mai des la persoanele cu tenul deschis și care au avut expunere îndelungată la radiațiile UV (soare sau saloane de bronzat). De obicei ia naștere ca și o zona ce își modifică culoarea și relieful, poate fii mai roșie și poate să provoace mâncărimi. Lăsată netratată poate duce la creșterea în dimensiune și la sângerare. Tratamentul poate fi efectuat prin mai multe metode, însă cea mai indicată este excizia-biopsie a acestuia (tăierea în totalitate și analizarea leziunii), aceasta fiind singura ce dă diagnosticul de certitudine și, în cele mai multe cazuri, vindecarea.
 • Carcinomul scuamo-celular (spino-celular):
  Este al doilea cel mai frecvent întâlnit tip de cancer de piele, acesta poate fi mai agresiv în comparație cu cel precedent. Debutul si simptomele sunt similare, diferența fiind dată de viteza cu care aceste simptome evoluează și de mici caracteristici clinice. Controlul și tratamentul precoce oferă cele mai bune rezultate pe termen lung. Și în acest caz, cel mai sigur tratament, ce asigură diagnosticul, este reprezentat de tratamentul chirurgical.
 • Melanomul:
  Este cel mai rar întâlnit dintre cancerele de piele, dar este și cel mai agresiv tip de cancer de piele, iar rata lui de incidență este în creștere. În cele mai multe cazuri, acesta ia naștere dintr-o aluniță (nev pigmentar). Alunița poate începe să își schimbe aspectul (forma, culoarea, mărimea). Falsa presupunere că scoaterea unei alunițe poate declanșa acest cancer este una falsă. Excizia-biopsia, adică scoaterea aluniței cu o margine de siguranță și analiza acesteia, este singura metoda de a depista acest tip de cancer. În același timp, acest rezultat al biopsiei dictează și planul de tratament care trebuie urmat. Este foarte important de reținut că orice aluniță (formațiune tumorală pigmentară) trebuie scoasă în totalitate cu margini de siguranță (piele normală din jurul ei) și că acest tratament nu trebuie întârziat.

 


Index tumori piele

Toate tipurile de tumori tegumentare, adică cele regăsite la nivelul pielii, le poți consulta mai jos.

Tumori benigne:

 1. Keratoza seboreica
 2. Porokeratoza
 3. Nev epidermal
 4. Nev epidermal verucos
 5. Nev comedomal
 6. Chisturi:
  • Chist epidermoid sau chist sebaceu
  • Chis milium
  • Chist dermoid
  • Chist pilonidal
  • Chist preauricular
  • Chist mixoid
 7. Malformatii vasculare:
  • Pata de vin
  • Angiohistiocitom
  • Malformatii venoase
  • Malformatii arterio-venoase
  • Hemangiom infantile
 8. Dermatofibromul
 9. Angiofibromul
 10. Nevi congenitali melanocitari
 11. Lentigo solar
 12. Neurofibroma
 13. Schwanom
 14. Xantoame

Tumori cu potential carcinogen:

 1. Fibroxantomul atipic
 2. Dermatofibrosarcomul protuberans
 3. Lentigo maligna
 4. Kerato-Acantomul
 5. Keratoza Actinica

Tumori Maligne:

 1. Carcinomul bazo-celular
 2. Carcinom bazo-scuamos (bazo-spinos)
 3. Carcinomul scuamo-celular (spino-celular)
 4. Melanomul
 5. Metastaze cutanata ale altor tumori maligne
 6. Carcinomul sebaceu
 7. Carcinom cu cellule Merkel
IMPORTANT
Acest articol are scop strict educativ!
Nu înlocuiește o consultație și nu stabilește un diagnostic.
Te rog să consulți un specialist înainte de a lua o decizie medicală.

Recomandarea Vitta Clinic:
Dacă ai cea mai mică suspiciune asupra unei alunițe că nu ar fi în regulă, apelează la un centru de diagnostic și tratament în cancerul de piele.

Echipa Vitta Clinic