Sindromul de tunel carpian

Află ce este Sindromul de tunel carpian (STC) în acest articol de specialitate. Sunt doctorul Vladislav Gyebnar, medic specialist în chirurgie plastică, microchirurgie reconstructivă, chirurgia mâinii. Am compus acest articol medical alături de echipa clinicii Vitta pentru a te informa cu privire la STC și la variantele de tratament ale acestei afecțiuni.

Ce este sindromul de tunel carpian (STC)?

Un sindrom de tunel carpian, numit și sindrom de canal carpian, este o afecțiune cauzată de compresia nervului median la încheietura mâinii. Îngroșarea sau inflamarea tendoanelor sau a altor structuri poate cauza îngustarea canalului carpian și, prin urmare, compresia nervului median.

Această afecțiune afectează predominant persoanele de sex feminin. Poate apărea la toate vârstele, însă se întâlnește predominant la persoane cu vârsta între 40 și 60 de ani.

Un alt termen folosit pentru STC este: neuropatia nervului median la încheietura mâinii.

Sindromul de tunel carpian bilateral

Afecțiunea poate apărea la o singură mână sau se poate manifesta ca un sindrom de tunel carpian bilateral. Acest lucru înseamnă că afecțiunea este prezentă la ambele mâini în același timp.

Simptome Sindrom de tunel carpian

Simptomele sindromului de tunel carpian ( manifestările ) în stadii incipiente sunt amorțeli și furnicături intermitente la nivelul degetelor I-IV, mai ales noaptea. Frecvent, “scuturarea” mâinii poate ameliora temporar simptomele.

Cu timpul, amorțelile și furnicăturile devin permanente, supărătoare, se transformă în dureri pe timpul nopții și produc trezirea din somn.

Durerea poate fi însoțită și de alte simptome, cum ar fi: tremurături, slăbiciune, neîndemânare și atrofia unor mușchi ai mâinii.
Unii pacienți descriu senzații de înțepenire la degete, asociate cu necesitate de dezmorțire.

Poate să apară și durere la încheietura mâinii, precum și dureri atipice, localizate la cot sau chiar la umăr.

Simptomele Sindromului de tunel carpian, numit și canal carpian, pot fi:

1. Amorțeli ale mâinilor 

Își fac simțită prezența încă din stadiile incipiente ale bolii și pot fi tranzitorii. Apar predominant pe timp de noapte sau dimineața. Afectează predominant primele 4 degete ale mâinii. Pot să devină permanente odată cu trecerea timpului și agravarea bolii.

2. Furnicături la nivelul mâinilor

Resimțite în primele 4 degete sau la nivelul încheieturii. Pe lângă durere, acest simptom este adesea responsabil de perturbarea somnului.

3. Dureri de mâini pe timpul nopții sau al zilei

Poate cel mai deranjant dintre toate simptomele, durerea de mână are un caracter tranzitoriul in stadii incipiente sau medii. Aceasta se intensifică odată cu agravarea afecțiunii. Atenție, durerea poate apărea și în degetele mâinii, nu doar la nivelul încheieturii.

4. Senzație de arsură a mâinii

Persoanele cu Sindrom de tunel carpian descriu uneori și o senzație de arsură asociată simptomelor de mai sus, aceasta senzație apare de obicei în zona palmelor.

5. Slăbiciune musculară și amiotrofie

Amiotrofia apare în cazurile de STC mai avansate, unde deja severitatea afecțiunii este crescută. Amiotrofia reprezintă, în termeni comuni, topirea muschilor. In STC, acest fenomen are loc din cauza încarcerării sau compresiei nervului, care nu mai poate conduce corect impulsul nervos către mușchi. Nefiind activați, mușchi încep să se degradeze.

6. Neîndemânare 

Neîndemânarea poate apărea ca o consecință a amiotrofiei. Totuși, poate fi sesizată și în stadii mai incipiente din cauza amorțelilor. Pacienții cu STC ne spun adesea că ajung să scape lucruri din mână sau că nu au forță să ridice anumite obiecte.

7. Dureri atipice 

Acestea pot fi localizate la cot sau la umăr și apar mai rar în cazurile de STC, însă nu trebuie ignorate. De asemenea, acestea pot indica alte afecțiuni, precum un sindrom Guyon sau Cubital.

8.Tremur

Poate apărea uneori din cauza afecțiunii.

Ce spun pacientii?

Mircea Z.
Timișoara - jud. Timiș

Bună ziua, mă numesc Mircea Zaro și sunt din Timișoara. Povestea mea este mai lungă și mai delicată, dar am să încerc să nu …citeste mai mult

Neagu Mariuta
Ploiesti - jud. Prahova

Hristos a înviat Încep prin a mulțumii domnului doctor Vladislav Gyebnar și întregii echipe de la Vitta Clinic (echipa fantastica sau Marea familie Vitta …citeste mai mult

 

Dacă nu este tratată, boala poate evolua până la afectarea ireversibilă a nervului prin ischemie și, în timp, distrugerea completă a acestuia, prin demielinizare și necroza filetelor nervoase. Vezi video 1

Video 1 – cu descrierea sindromului de tunel carpian. Cauza – Manifestarea – Cum se identifică? Cum se tratează?

Mai jos poți accesa testul Dr. Gyebnar pentru Sindromul de tunel carpian, un chestionar online, cu ajutorul căruia poți verifica dacă în cazul tău se ridică suspiciunea de compresie de nerv median în canalul carpian.


Accesează testul Dr. Gyebnar pentru Sindromul de Tunel Carpian

Test Sindrom de Tunel Carpian


Ce este tunelul carpian? Anatomie canal carpian

Tunelul carpian (TC) sau canalul carpian, situat la încheietura mâinii, este un pasaj îngust, înconjurat de oase carpiene dispuse în arcada, și un ligament rezistent. Un tunel carpian este traversat de nervul median și nouă tendoane.

Ligamentul carpian transvers sau retinaculul flexorilor (vezi poza 1) este inextensibil și poate acționa ca o bandă compresivă pe nervul median.


Poza 1 – Aspectul tunelului carpian:
Sindromul de tunel carpian, tunel carpian poze


Poza 2 – Nervul median in tunel:
tunel carpian structura

Prin tunelul carpian trec:

  • nouă tendoane care asigură mișcarea (îndoirea) degetelor
  • și un nerv important al mâinii – nervul median (vezi poza 2).

Nervul median asigură sensibilitatea pe fața palmară a degetelor I – IV (degetul mare, arătător, mijlociu și jumătate din inelar – vezi poza 3). De asemenea, inerveaza unii mușchi ai mâinii care realizează mișcări fine, precise.

Creșterea volumului elementelor dintr-un tunel carpian sau îngustarea tunelului din diferite cauze duce la o creștere a presiunii, care afectează structurile interne. Nervul median, care este mai sensibil decat tendoanele, intră în ischemie și determină apariția simptomelor tipice de tunel carpian.


Poza 3 – Teritoriul senzitiv al nervului median:
Neuropatia periferica de nerv median


Poza 4 – Nervul median:
Sindromul de tunel carpian, tratament sindrom tunel carpian, durere la mana noaptea

STC face parte din categoria neuropatiilor de compresie (vezi ce sunt neuropatiile de compresie ) a membrului superior, din care mai fac parte: sindromul de tunel cubital (află mai multe despre sindromul de tunel cubital ) și sindromul de canal Guyon (vezi ce este sindromul de canal guyon ).

Cauzele sindromului de tunel carpian?

De ce apare sindromul de tunel carpian? Afecțiunea poate apărea dintr-o diversitate mare de cauze. Pentru a înțelege factorii determinanți, trebuie să înțelegem anatomia articulației mâinii (articulația radio-carpiana) și, implicit, anatomia tunelului carpian.

Mai jos vei găsi o listă cuprinzătoare a diverselor cauze ale neuropatiei de compresie la nivelul nervului median.

Ce duce la sindrom de tunel carpian?

Cauze sindrom de tunel carpian și factori de risc:

  • Anatomia canalului carpian, prin variantele anatomice, poate impacta negativ presiunea asupra nervului median în canal, ducând la apariția afecțiunii. Partea anatomica am descris-o pe larg într-un articol separat, care poate fi consultat aici
  • Fiziopatologia (mecanismul prin care se produce sindromul de tunel carpian) este reprezentată de ischemia neurală, adică aportul insuficient de sânge la nivelul nervului, determinat de îngustarea canalului prin care trece acesta.
  • Factorii ereditari pot fi o cauză, pentru că predispun unele persoane la sindrom de tunel carpian prin disproporția dintre diametrul canalului osteofibros (conținător) și cel al tendoanelor care trec prin acesta (conținut). Aceasta explică apariția sindromului de tunel carpian aparent fără cauzalitate. De asemenea forma și morfologia ligamentului transvers (vezi poza 1) joacă un rol important în declanșarea bolii.

Video 2 – despre ce înseamnă un sindrom de tunel carpian – vezi videoclip:

  • Anumite poziții ocupaționale ale mâinii (folosirea tastaturii și a mouse-ului) sau folosirea excesivă a mâinii pot favoriza apariția compresiunii (Vezi poza 5).
  • Printre bolile sistemice care pot determina apariția acestei patologii se numără diabetul zaharat, hipotiroidismul, amiloidoza, poliartrita reumatoidă, acromegalia, obezitatea și insuficiența renală cronică.
  • Consumul excesiv de alcool precum și fumatul pot cauza sindromul de tunel carpian sau pot determina agravarea sa. De asemenea, STC poate să apară după sau în sarcină, datorită modificărilor hormonale care duc la acumulari hidrice în exces în țesuturi.
  • Alte cauze pot fi traumatismele de mână și antebraț (contuzii, luxații, fracturi), care favorizează sau chiar produc sindromul de tunel carpian, iar tumorile sau chistele sinoviale pot genera compresiuni în canal.

Poza 5 – Pozitii care favorizeaza STC:
Pozitii care favorizeaza un Sindrom de tunel carpian


Poza 6 – Dureri specifice pentru STC:
Sindromul de tunel carpian cu dureri

O descriere detaliată a diverselor cauze favorizante pentru apariția neuropatiei de nerv median în canalul carpian – adică sindromul de tunel carpian se poate consulta aici: află mai multe despre cauzele sindromului de tunel carpian

Diagnostic sindrom de tunel carpian

În vederea stabilirii unui diagnostic concret, consultația trebuie să urmeze anumiți pași specifici. În cadrul acesteia trebuie să fie luate în considerare simptomele pacientului, deci examenul clinic, partea de anamneză sau istoric medical, precum și investigatiile paraclinice – uneori medicul le poate solicita în urma consultatiei.

Un chirurg specializat în chirurgia mâinii va stabili diagnosticul final pe baza examenului clinic și a investigațiilor paraclinice – vezi mai jos care sunt acestea.

Consultația la medicul specialist, chirurg de mână, se desfășoară după o anumită cronologie. Mai jos vom descrie cum se pune diagnosticul pentru sindromul carpian într-un mod eficient.

Etapele necesare stabilirii unui diagnostic de sindrom de tunel carpian:

  1. Discuția despre istoricul medical și simptome – anamneza
    În timpul consultației vom discuta predominant despre simptome. Vezi cum decurge o consultație la Vitta Clinic by Bestetic.
    În cadrul acesteia pacientul o să ne povestească despre:

    • când au debutat simptomele,
    • cum au evoluat în timp,
    • cât sunt de supărătoare,
    • ce impact au asupra activităților cotidiene și profesionale, etc.O descriere cât mai precisă a acuzelor ajută întotdeauna la stabilirea diagnosticului.
  2. Examenul clinic al mâinii obiectivează relatările pacientului.
  3. Investigațiile paraclinice – electromiografie (vezi mai jos)

Există câteva teste specifice de provocare a simptomelor pe care le puteți efectua și acasă:

  • Testul Phalen (vezi video 3 mai jos)
  • Testul Durkan (vezi video 4 mai jos).

Video 3 – totul despre testul Phalen – vezi videoclip:

Video 4 – totul despre testul Durkan – vezi videoclip:

Foarte important de precizat este faptul că atât testul Phalen cât și testul Durkan au valoare doar în stadii incipiente ale unui sindrom de canal carpian.

Investigații pentru Sindrom de tunel carpian

1. Investigațiile paraclinice obligatorii pentru certitudinea diagnosticului de Sindrom de tunel carpian și prognosticului includ studii electrofiziologice: EMG.

Electromiografia (citește mai multe detalii despre Electromiografie – EMG) oferă date complexe despre gradul de afectare a nervului median, măsurând amplitudinea, latența și viteza de conducere nervoasă (VCN). Doar studiile de conducere nervoasă pot preciza un diagnostic precis de neuropatie focală de nerv median, care semnifică un Sindrom de canal carpian. Această investigație se realizează de către un medic neurolog specializat în electrofiziologie și trebuie să preceadă întotdeauna stabilirea concretă a unui diagnostic.

2. Examinarile opționale / recomandate suplimentar pentru diagnosticul Sindromului de canal carpian:

Ecografia arată starea anatomică a nervului și poate evidenția unele modificări structurale în tunel (cauze ale compresiunii)

RMN – rezonanța magnetică sau IRM poate fi solicitată suplimentar de către medic, însă nu intră în pachetul obișnuit de investigații necesare pentru stabilirea diagnosticului.

Analize de laborator pot fi solicitate în anumite situații, în special pentru a determina dacă există și alte afecțiuni medicale asociate bolii. Analizele de laborator sunt rareori necesare în cazul acestei afecțiuni.

În etapa finală, diagnosticul sindromului de tunel carpian se poate stabili după rezultatele investigațiilor sugerate de către medicul tău, examen clinic și anamneză. Chirurgul va putea explica diagnosticul și prognosticul și va propune tratamentul adecvat.

Consultația este o conversație deschisă, în care pacientul trebuie să pună întrebări, să-și clarifice nelămuririle, să înțeleagă procedura la care va fi supus, rezultatul așteptat și recomandările pe care trebuie să le respecte.

Vizualizează un Playlist Video cu răspunsuri la cele mai frecvente întrebări puse de pacienți în timpul consultațiilor: tot ce trebuie să știi despre sindromul de tunel carpian

Sindromul de tunel carpian tratament

Există diverse abordări în ceea ce privește tratamentul acestei afecțiuni. Eficiența acestora depinde atât de actul chirurgical, acolo unde este cazul, cât și de stadiul de agravare al bolii. Mai jos vom aborda atât variantele non-chirurgicale, cât și alternativa chirurgicală.

Variantele non-chirurgicale își dovedesc eficiența predominant în stadiile incipiente ale bolii. În stadiile medii sau avansate, soluțiile chirurgicale sunt de obicei cele care aduc rezultate.

1. Tratament nechirurgical Sindrom de tunel carpian

Tratamentul conservator consta în:

  • purtarea unor orteze (vezi detalii despre orteza aici) care imobilizeaza încheietura în poziție funcțională (vezi mai jos poza 7) – metodă eficientă doar în stadiile incipiente ale bolii
  • kinetoterapia în sindromul de tunel carpian este utilă în stadiile incipiente ale bolii. Anumite exerciții pentru sindromul de tunel carpian pot ajuta la ameliorarea durerilor.
    În anumite cazuri, fiziokinetoterapia poate fi recomandată și după intervenția chirurgicală, pentru o recuperare mai rapidă.
  • injectarea unor substanțe cu rol antiinflamator (corticosteroizi) este o variantă, însă nu o putem recomanda din cauza posibilelor efecte secundare și a lipsei stabilității pe termen lung.

Tratamentul non-chirurgical pentru sindromul de tunel carpian este eficient în stadiile incipiente. El nu elimina compresia, ci amelioreaza simptomele, frecvent avand doar efect temporar.

2. Tratamentul chirurgical Sindrom de tunel carpian

Intervenția chirurgicală elimină compresia nervului median și simptomele cauzate de aceasta prin îndepărtarea elementului compresiv.

Tratamentul chirurgical constă în secționarea structurii fibroase a ligamentului carpian transvers și, în felul acesta, mărirea calibrului canalului. Este o procedură ușor de suportat de către pacient, de durată relativ scurtă. Recuperarea și prognosticul sunt foarte bune dacă operația este făcută la timp. În cazul apariţiei modificărilor ireversibile ale nervului, prognosticul este afectat.

Metoda mea preferată, pe care o și recomand, este metoda deschisă cu incizie minimă (aproximativ 2 cm). În această operație reușesc să am un abord sigur (se evită lezarea nervului în timpul manevrei de secționare a ligamentului), decompresie corectă și cicatrice estetică după vindecare (vezi poza 8 mai jos).” – Dr. Vladislav Gyebnar


Poza 7 – Orteza pentru STC:
Orteza pentru Sindromul de tunel carpian


Poza 8 – Cicatrice dupa interventie de STC:
Operatie Sindromul de tunel carpian cicatrice

Spitalizarea, anestezia și durata intervenției pentru sindrom de tunel carpian la Vitta Clinic by Bestetic

Operația se efectuează în regim de spitalizare de zi, iar pacientul petrece aproximativ 2 ore în clinică.
Efectuăm procedura în anestezie locală, se asigura confortul pacientului,iar după instalarea anesteziei, intervenția durează aproximativ 20 de minute.

Pentru cei care se întreabă cât costă o operație de tunel carpian, prețul unei decompresii simple, cu tehnica modernă minim invazivă, poate fi consultat aici – în lista de tarife a Clinicii Vitta by Bestetic . În cazuri speciale sau complexe tariful poate să varieze în funcție de complexitate.
Stadiile severe necesită o decompresie specială, cu neuroliză, ceea ce impune un cost puțin mai ridicat.

Recuperarea după operația de Sindrom de tunel carpian

Imediat după operație veți primi o listă cu recomandări specifice:

  • Menținerea ridicată a membrului operat și purtarea unei contenții elastice este obligatorie.
  • Mișcarea degetelor începe imediat după intervenție, cu încărcare progresivă, astfel că la trei săptămâni va puteți relua activitățile obișnuite.
  • Activități de forță se pot efectua doar după două luni. În unele cazuri este necesar un program de recuperare prin exerciții de fiziokinetoterapie.
  • Precum și alte recomandări

Recuperarea survine variabil de la un pacient la altul.

În stadiile incipiente simptomele sunt ameliorate aproape în totalitate imediat după intervenție.
În stadii mai avansate sau severe, simptomele se ameliorează în funcție de severitatea compresiunii. În medie, nervul median își revine într-un interval cuprins între două săptămâni și două luni.

Merită subliniat și faptul că simptomele sindromului de tunel carpian în stadiu sever pot masca alte patologii suprapuse de la nivelul mâinii, cum ar fi degetul în resort (trigger finger).

Cicatricea după operația de sindrom de tunel carpian este estetică, datorită tehnicii minim invazive pe care o practricăm (vezi poza 8 mai sus).

Contraindicații în operația de sindrom de tunel carpian

Este interzisă folosirea aspirinei și derivatelor sale sau a altor medicamente hipocoagulante / anticoagulante (care întârzie coagularea și prelungesc sângerarea) cu 7 zile înainte de intervenția chirurgicală. Tratamentul medicamentos nu trebuie însă întrerupt fără acordul medicului care l-a recomandat.

Aceste aspecte vor fi discutate cu ocazia consultației preoperatorii, când veți informa medicul in legatura cu orice alte boli care vă afectează și ce tratamente folosiți.

Ce spun pacienții noștri care au trecut prin experiența unui sindrom de tunel carpian? 

Majoritatea pacienților care sunt afectați de un sindrom de tunel carpian descriu simptome atât tipice, cât și particulare. Urmărind descrierea pacienților din testimoniale sau mărturii , te poți regăsi ușor. Poți afla în cât timp li s-au remis simptomele sindromului de tunel carpian, dar și cât a durat sau cum a decurs recuperarea.

Mai jos vei găsi mărturii ale pacienților noștri, care descriu simptomele afecțiunii și experiența prin care au trecut.

Video 6 – Iată o mărturie a unui pacient cu dureri nocturne puternice la mâini – cauzate de un sindrom de tunel carpian bilateral, care povestește experiența sa de după intervenție:

Video 7 – Mărturia unei paciente care prezenta durere și slăbiciune în mâini, cu iradiere în cot și umăr, cauzate tot de un sindrom de tunel carpian:

Sindromul de tunel carpian netratat

Sindromul de tunel carpian este o boală progresivă, deci evoluează mai lent sau mai rapid spre agravare.

  • Fără o decompresie chirurgicală a nervului median, această boală poate invalida pacientul prin dispariția completă a sensibilității în degetele I – IV.
  • Amiotrofia sau, mai exact, topirea musculaturii inervate de nervul median îsi poate face apariția (vezi poza 9 și 10). Aceasta duce la tulburări și dificultate în mânuirea obiectelor și, ulterior, pacientul începe să scape obiectele din mână.
  • În final apar dureri de mâini nocturne foarte puternice.

“Din păcate, multe dintre cazurile care mi se adresează ajung tardiv și am avut ocazia să văd cazuri în stadii foarte avansate, în care pacientul nu mai putea să doarmă noaptea din cauza durerii durere.” – Dr. Vladislav Gyebnar


Poza 9 – Amiotrofie severa:
sindromul de tunel carpian


Poza 10 – Amiotrofie bilaterala:
Atrofie de eminenta tenara in Sindrom de tunel carpian

Încurajez pacienții să se informeze corect și să apeleze la un specialist în chirurgia mâinii pentru a se lămuri referitor la toate aspectele legate de afecțiunea lor.

Sindromul de tunel carpian este o boala progresivă, care evoluează lent, dar sigur. E recomandat ca intervenția chirurgicală să fie efectuată într-un stadiu incipient, înainte de instalarea leziunilor ireversibile.

Posibile complicații ale sindromului de tunel carpian

Afecțiunea nu pune viața în pericol, însă adesea impactează negativ calitatea vieții. Lăsată netratată, boala poate cauza anumite complicații. Printre cele mai grave se numără denervarea nervului median și amiotrofia muschilor de la nivelul palmei.

Fără să se intervină asupra condiției, nervul și mușchii mâinii pot fi afectați ireversibil în timp. Atunci când se ajunge la afectarea permanentă a acestor elemente, forța mâinii este pierdută și ea permanent.

Cu cât se intervine mai repede, cu atât este mai ușoară recuperarea. De asemenea, persoanele cu stadii medii și incipiente de STC se recuperează în proportie de 100% sau aproape sută la sută. În stadii foarte avansate, când nervul și muschii sunt deja afectați major, mâna nu își recapătă forța în totalitate, dar, în majoritatea cazurilor, se poate elimina durerea.

Ce medic tratează Sindromul de tunel carpian?

Diagnosticul unui sindrom de tunel carpian este pus pe baza examenului clinic și a investigațiilor paraclinice. Investigația care stabilește diagnosticul Sindromului de tunel carpian este electromiografia – EMG, numită și viteza de conducere nervoasă. Această investigație trebuie efectuată de către un medic neurolog cu experiență.

Tratamentul Sindromului de tunel carpian se efectuează de către: fie un medic plastician sau ortoped. Pentru un tratament eficient, este recomandat ca medicul ales să fie un medic specializat pe chirurgia mâinii.

Sindromul de tunel carpian în sarcină

Modificările în echilibrul fluidelor organismului survenite în timpul sarcinii pot predispune femeile însărcinate să dezvolte sindromul de tunel carpian.

Simptomele sunt de obicei bilaterale și își fac apariția în timpul celui de-al treilea trimestru de sarcină.

Măsurile conservatoare, descrise mai sus la tratamentul nechirurgical, sunt eficiente în majoritatea cazurilor. Simptomele dispar după naștere la majoritatea femeilor cu sindrom de tunel carpian provocat de sarcină, însă există și persoane la care simptomele persistă în continuare și necesită tratament chirurgical.

Atentie!

Ameliorarea durerilor la nivelul mâinii după o perioada cu dureri intense poate fi un semn de agravare și denervare ireversibilă.

Nu recomandăm tratamente alternative și naturiste pentru STC. Părerile neavizate de pe diverse forum-uri determină adesea pacienții să încerce diverse metode care pur și simplu nu funcționează în cazul acestei afecțiuni, pacientul pierzând astfel timp și resurse.

De reținut! Sindromul de tunel carpian, operat la timp, fără amânări inutile, asigură recuperarea rapidă și completă a nervului și remisia simptomelor cauzate de compresie.

Particularități la cazurile rezolvate de echipa Vitta Clinic by Bestetic și Dr. Vladislav Gyebnar

Frecvent, un sindrom de tunel carpian se poate asocia cu alte boli dureroase la aceeași mână. Important de reținut este faptul că frecvent o compresie de nerv în canalul carpian face imposibilă manifestarea dureroasă a celei de-a doua boli, dacă este localizată distal de încheietura mâinii.

Explicație și mai multe detalii despre durere în mână poți citi într-un articol dedicat: durere de mână.
După decompresia nervului median în canalul carpian se poate întâmpla ca alte boli să își înceapă manifestarea. Cea mai frecventă asociere a STC este cu degetul blocat sau în resort. Citește mai multe despre degetul în resort.


Nu uita! Cel mai folositor deziderat rămâne intervenția corectă și la timp. 

IMPORTANT
Acest articol are scop strict educativ!
Nu înlocuiește o consultație și nu stabilește un diagnostic.
Te rog să consulți un specialist înainte de a lua o decizie medicală.

Despre noi – Vitta Clinic by Bestetic

Sunt Dr. Vladislav Gyebnar, fondatorul Bestetic și Vitta Clinic, clinică specializată pe chirurgia mâinii și a formațiunilor tumorale. Articolele noastre de specialitate au rolul de a informa populația cu privire la posibilele afecțiuni cu care te poți confrunta. Împreună cu echipa Vitta, am încercat să rezumăm informații despre Sindromul de tunel carpian din experiența noastră clinică în acest articol cuprinzător.

Pentru mai multe informații referitoare la această afecțiune sau pentru programări, ne puteți contacta telefonic sau prin e-mail.

Echipa Vitta Clinic by Bestetic – text verificat d.p.d.v. medical de Dr. Med. Vladislav Gyebnar