Ce este degetul în resort? Cum recunoastem un deget în resort?
Una din cele mai frecvente tulburări de funcție de la nivelul mâinii este ceea ce numim deget în resort. Cunoscută ca și tenosinovita stenozanta, degetul “în resort” sau “trigger finger“ este o afecțiune prin care un deget de la mana se blochează în palmă. Afecțiunea se manifestă sub forma unui deget înțepenit, care se deblochează forțat. Blocajul este fie permanent – pe tot parcursul zilei, fie ocazional – în special dimineața.
Video 1 – Totul despre degetul în resort – vezi mai jos un videoclip:
Degetul în resort, alături de Maladia de Quervain – vezi detalii aici, face parte dintre cele mai frecvente tendinopatii ale mâinii și antebrațului.
Specific acestei patologii este faptul că degetul blocat se îndreaptă prin forțare, cu o pocnitură sau plesnitură mai mult sau mai puțin dureroasă (vezi video). Se asociază cu disfuncția degetului afectat și durere la nivelul mâinii. Poate fi confundat ușor cu Boala Dupuytren – vezi detalii aici.
Frecvent, degetul în resort însoțește sindromul de tunel carpian – vezi detalii aici.
Tot ce trebuie să știi despre un deget blocat sau în resort:
- De ce se blochează degetul?
- Cum se manifestă?
- Cum scăpăm de blocaj?
Video Playlist 1 – Shorts YouTube – click aici Video Playlist 2 – din rubrica Sfatul Sănătos – click aici
Cum se manifestă un deget în resort?
Degetul în resort sau Trigger Finger se manifestă prin blocarea unui deget al mâinii, sau blocarea mai multor degete. Deblocarea degetului se poate efectua sacadat, forțat sau este imposibilă – în stadiile avansate ale bolii. Adesea, la deblocarea degetului se aude o pocnitură, un sunet de “click” specific acestei afecțiuni. Unui deget înțepenit îi poate fi asociată și durere.
Unii pacienți descriu manifestarea bolii ca fiind similară cu un cârcel la deget. Dacă afecțiunea apare la police, poate apărea și o falsă impresie că degetul mare de la mână se dă peste cap.
Când apare blocajul la degetul mare de la mână – Trigger Thumb, de regulă evoluția este mai rapidă și mai invalidantă.
De ce apare degetul în resort?
Cauze deget în resort
Această situație este datorată inflamației (iritației) și îngroșării unei porțiuni a tendonului flexor. Astfel apare un nodul mai voluminos pe tendon, care produce blocarea alunecării acestuia prin tunel – scripete (vezi poza 1). Acest blocaj, respectiv pocnitura, apare de obicei la baza degetului. Vezi video.
Degetul “în resort” este întâlnit mai frecvent la sexul feminin, la diabetici, pacienți cu artrită reumatoidă, sindromul de canal carpian sau la cei care suferă microtraumatisme minore la nivelul mâinii.
Deget blocat la copil
Blocarea degetului la mână o întâlnim și congenital la nou născuți și copiii mici. Se manifestă cu predilecție la degetul mare (police), bilateral. Aspectul degetului blocat la copil este fie de deget îndoit la 90 de grade, fie întins complet (care nu se poate îndoi).
Acest blocaj se datorează dezvoltării insuficiente a ligamentului anular, în viața intrauterină.
Atenție! Degetul blocat la copilul mic nu doare.
Video 2 cu deget blocat la copil și adult:
Stadiile de blocaj la degetul în resort. Cum recunosc gradul de blocaj? Cum evoluează degetul în resort?
Recunoașterea stadiului de blocare a degetului este importantă deoarece ne dă o perspectivă asupra prognosticului evoluției.
Se clasifică în patru stadii (după Quinnell):
- Stadiul 1 – pacientul acuză durere și descrie blocaje extrem de rar
- Stadiul 2 – apare blocajul și se manifestă ca o extensie sau întindere sacadată a degetului(pacientul poate întinde activ degetul, adică fără ajutor)
- Stadiul 3 – blocajul progresează, iar pacientul poate întinde degetul doar cu ajutor (extensie pasivă, de obicei ajutată de mâna controlaterala)
- Stadiul 4 – blocaj complet al degetului
Video 3 – Totul despre stadiile de blocaj ale unui deget în resort:
Video 4 – Caz clinic cu un deget în resort blocat complet – filmat înainte și după intervenție. Vezi cât de ușor se deblochează și se recuperează:
Diagnostic deget în resort
Diagnosticul degetului în resort se pune în timpul consultației de specialitate (vezi aici ce este o consultație de specialitate).
În timpul consultației discut cu pacientul , examinez segmentul afectat, comunic pacientului necesitatea unor eventuale investigații. Diagnosticul este relativ ușor de stabilit – prin sesizarea blocajului și eventuala palpare a unui nodul la nivelul scripetelui A1 (vezi poza 2)
Uneori este necesară o ecografie de parti moi pentru a diferenția afecțiunea de alte posibile patologii.
Pacientul este informat asupra procedurii la care va fi supus și are posibilitatea sa pună întrebări, astfel încât să fie eliminate toate nelămuririle.
Atenție! Pe radiografie nu se vede nimic, așa că această investigație nu ne ajuta în stabilirea diagnosticului de deget în resort!
Tratamentul nechirurgical deget în resort
Tratament nechirurgical deget în resort
Poate fi încercat în stadiile incipiente:
- repaus funcțional al degetului și imobilizare pe atela
- aplicații locale de antiinflamatoare
- infiltrații locale cu corticosteroizi în teaca tendonului
Tratament chirurgical deget în resort
Tendoanele flexoare profunde și superficiale traversează la nivelul mâinii și al degetelor un tunel îngust, întărit de inele fibroase rigide numite scripeți (vezi poza 1).
Operația presupune intervenția asupra scripetelui anular (cel mai frecvent A1 – vezi poza 2) în vederea lărgirii lui, pentru a favoriza alunecarea liberă și fără obstacol a tendoanelor.
După tratamentul chirurgical pentru deget în resort, blocajul dispare imediat, iar recuperarea este rapidă.
Din experiența mea clinică, cea mai sigură metodă de tratament pentru degetul în resort este intervenția chirurgicală – deoarece eliberează sigur și fără recidivă blocajul tendonului.
Tehnica pe care o folosim la Vitta Clinic presupune realizarea unui abord minim cu o cicatrice de ~ 1 cm la baza degetului afectat.
La copil nu există alternative non-chirurgicale. Intervenția chirurgicală este singurul tratament. Recomand ca intervenția să se facă între un an și doi ani – dacă degetul este blocat în poziția întins, și cât mai repede dacă este blocat în poziția de flexie.
La adult momentul ideal de intervenție este la apariția primelor semne de blocare sau agățare a degetului, înainte de apariția complicațiilor. Vezi mai jos care sunt posibilele complicații ale degetului în resort.
Cum decurge intervenția pentru deget în resort?
Anestezia, durata intervenției și spitalizarea:
Procedura se efectuează în anestezie locală și este complet nedureroasă. La copii se completează cu sedare (un tip de anestezie generală).
După instalarea anesteziei, intervenția durează aproximativ 15 min.
Intervenția se efectuează în regim de spitalizare de zi, iar pacientul adult petrece aproximativ 2 ore în clinică.
Ce așteptări să am după intervenția chirurgicală pentru trigger finger?
– Recuperarea după operația pentru deget în resort –
După deblocarea unui deget în resort, activitatea bazală poate fi reluată imediat. Începând cu ziua operației degetul nu mai doare și culiseaza liber. Blocajul se elimină instant și degetul devine funcțional. Vezi în video aici aspectul cicatricii și rapiditatea reluării funcției degetului afectat, sau vezi mai sus – Video 2.
Activitățile de forță pot fi reluate după 2 săptămâni.
Contraindicații operație deget în resort
Operația de eliberare a degetului blocat în scripete nu are contraindicații specifice.
Este interzisă folosirea aspirinei și derivatelor sale sau a altor medicamente hipocoagulante / anticoagulante (care întârzie coagularea și prelungesc sângerarea) cu 10 zile înainte de intervenția chirurgicală. Aceste aspecte vor fi discutate cu ocazia consultației preoperatorii. În cadrul acestei consultații veți informa medicul cu privire la ce tratamente folosiți, dar și de ce alte afecțiuni mai suferi.
Atenție! Niciun tratament de lungă durată nu se întrerupe fără acordul medicului specialist. De exemplu, pentru întreruperea / înlocuirea aspirinei/aspenterului este nevoie de acordul medicului cardiolog, neurologului etc.
Exemplu de caz – video:
Ce se întâmplă dacă degetul în resort nu este tratat?
Un deget în resort fără tratament duce la amplificarea inflamației în zona scripetelui A1, îngroșarea tendonului, amplificarea durerii, iar în final, la blocajul complet al degetului afectat.
Cu alte cuvinte, un deget în resort netratat duce la următoarele complicații:
- Tendinoza
Treptat, în etapa blocajului intermitent, se poate uza și distruge epitenonul, adică membrana care învelește tendonul, iar amânarea eliberării conflictului poate duce la uzura ireversibilă a tendonului. Dacă nici după blocajul complet nu se intervine chirurgical, apar retracții ale mușchiului (care deservește degetul), retracții tegumentare pe fața palmară a degetului blocat, și cel mai grav, degenerarea, adică distrugerea articulațiilor degetului – artrita și anchiloza. - Artrita
Cea mai periculoasă situație pe care o întâlnesc este atunci când blocajul durează luni sau chiar ani, chiar dacă blocajul este ocazional. Această situație duce la artrita articulației degetului afectat, adică duce treptat la distrugerea articulației degetului.
Artrita este de fapt, în termeni comuni, rigidizarea și umflarea articulației – care cauzează durere.
Atenție! În stadii foarte incipiente, degetul în resort nu doare.
Nu uita! Cel mai folositor deziderat rămâne intervenția corectă și la timp.
Acest articol are scop strict educativ!
Nu inlocuieste o consultatie si nu stabileste un diagnostic.
Te rog sa consulti un specialist inainte de a lua o decizie medicala.