Ce este degetul in resort? Cum recunoastem un deget in resort?
Una din cele mai frecvente tulburari de functie la nivelul mainii este ceea ce numim deget in resort. Cunoscuta ca si tenosinovita stenozanta, degetul “in resort” sau “trigger finger“ este o situatie cand un deget de la mana se blocheaza in palma.
Video 1 – Totul despre degetul in resort – vezi mai jos videoclip:
Degetul in resort, alaturi de maladia De Quervain – vezi detalii aici, face parte din cele mai frecvente tendinopatii ale mainii si antebratului.
Specific acestei patologii este faptul ca degetul blocat se indreapta prin fortare cu o pocnitura sau plesnitura mai mult sau mai putin dureroasa (vezi video). Se asociaza cu disfunctia degetului afectat si durere la nivelul mainii. Poate fi confundat usor cu boala Dupuytren – vezi detalii aici.
Frecvent degetul in resort insoteste sindromul de tunel carpian – vezi detalii aici.
Tot ce trebuie sa stii despre un deget blocat sau in resort:
Sunt raspunsuri la cele mai frecvente intrebari puse de pacienti in timpul consultatiilor. Raspunsurile le gasesti in aceste videoclipuri realizate de mine in cadrul rubricii Sfatul Sanatos.
De ce apare degetul in resort?
Aceasta situatie este datorata inflamatiei (iritatiei) si ingrosarii unei portiuni a tendonului flexor. Astfel apare un nodul mai voluminos pe tendon, care produce blocarea alunecarii acestuia prin tunel – scripete (vezi poza 1). De obicei acest blocaj, respectiv pocnitura apare la baza degetului. Vezi video.
Degetul “in resort” este intalnit mai frecvent la sexul feminin, la diabetici, pacienti cu artrita reumatoida, sindromul de canal carpian, la cei care sufera microtraumatisme minore la nivelul mainii.
Deget blocat la copil
Blocarea degetului la mana, o intalnim si congenital la nou nascuti si copiii mici. Se manifesta cu predilectie la degetul mare (police) bilateral. Aspectul degetului blocat la copil este ori de deget indoit la 90 de grade, ori intins complet, care nu se poate indoi.
Acest blocaj se datoreaza dezvoltarii insuficiente a ligamentului anular, in viata intrauterina.
Atentie! Degetul blocat la copilul mic nu doare.
Video 2 cu deget blocat la copil si adult:
Stadiile de blocaj la degetul in resort. Cum recunosc gradul de blocaj?
Recunoasterea stadiului de blocare a degetului este importanta deoarece ne da o perspectiva asupra prognosticului evolutiei.
Se clasifica in patru stadii (dupa Quinnell):
- Stadiul 1 – pacientul acuza durere si descrie blocaje extrem de rar
- Stadiul 2 – apare blocajul si se manifesta ca o extensie sacadata a degetului (pacientul poate intinde activ degetul, adica fara ajutor)
- Stadiul 3 – blocajul progreseaza iar pacientul poate intinde degetul doar cu ajutor (extensie pasiva, de obicei ajutata de mana controlaterala)
- Stadiul 4 – blocaj complet
Video 3 – Totul despre stadiile de blocaj ale unui deget in resort:
Video 4 – Caz clinic cu un deget in resort blocat complet filmat inainte si dupa interventie. Vezi cat de usor se deblocheaza si se recupereaza:
Consultatia
In timpul consultatiei discut cu pacientul (vezi aici ce este o consultatie), examinez segmentul afectat, comunic pacientului necesitatea unor eventuale investigatii. Diagnosticul este relativ usor de stabilit, prin sesizarea blocajului si eventual palparea unui nodul la nivelul scripetelui A1 (vezi poza 2)
Frecvent este necesara o ecografie de parti moi pentru a diferentia de alte posibile patologii.
Pacientul este informat asupra procedurii la care va fi supus, are posibilitatea sa puna intrebari, astfel incat sunt eliminate toate nelamuririle.
Atentie! pe radiografie nu se vede nimic!
Tratamentul nechirurgical
poate fi incercat in stadiile incipiente:
- repaus functional al degetului si fixarea pe atela
- aplicatii locale de antiinflamatoare;
- infiltratii locale cu corticosteroizi in teaca tendonului
Tratamentul chirurgical
Tendoanele flexoare profunde si superficiale traverseaza la nivelul mainii si a degetelor un tunel ingust intarit de inele fibroase rigide numite scripeti (vezi poza 1).
Operatia presupune interventia asupra scripetelui sau ligamentului anular (cel mai frecvent A1 – vezi poza 2) in vederea largirii lui, pentru a favoriza alunecarea libera fara obstacol a tendoanelor.
Dupa tratamentul chirurgical blocajul dispare imediat iar recuperarea este rapida.
Din experienta mea personala, cea mai sigura metoda de tratament este interventia chirurgicala, deoarece elibereaza sigur si fara recidiva blocajul tendonului.
Tehnica mea presupune realizarea unui abord minim cu o cicatrice de ~ 1 cm.
La copil nu exista alternative non chirurgicale. Interventia chirurgicala este singurul tratament. Recomand ca interventia sa se faca intre unu si doi ani daca degetul este blocat in pozitia intins, si cat mai repede daca este blocat in pozitia de flexie.
La adult momentul ideal de interventie este la aparitia primelor semne de blocare sau agatare a degetului, inainte de aparitia complicatiilor.
Anestezia, durata interventiei si spitalizarea
Procedura se efectueaza in anestezie locala si este complet nedureroasa. La copii se completeaza cu sedare (un tip de anestezie generala).
Dupa instalarea anesteziei interventia dureaza aproximativ 10 – 15 min.
Interventia se efectueaza in regim de spitalizare de zi, iar pacientul petrece aproximativ 2 ore in clinica.
Ce asteptari sa am dupa interventia chirurgicala?
Dupa deblocharea unui deget in resort activitatea bazala poate fi reluata imediat. Practic in aceeasi zi degetul nu mai doare si culiseaza liber. Blocajul se elimina instant iar degetul devine functional.
Activitatile de forta pot fi reluate dupa 2 saptamani.
Contraindicatii
Operatia de eliberare a degetului blocat in scripete nu are contraindicatii specifice.
Este interzisa folosirea aspirinei si derivatelor sale sau a altor medicamente hipocoagulante / anticoagulante (care intarzie coagularea si prelungesc sangerarea) cu 10 zile inainte de interventia chirurgicala. Aceste aspecte vor fi discutate cu ocazia consultatiei preoperatorii, cand veti informa medicul ce alte boli mai aveti si ce tratamente folositi.
Exemplu de caz – video:
Ce se intampla daca nu ma tratez?
Un deget in resort fara tratament duce evident la amplificarea inflamatiei in zona scripetelui A1, ingrosarea tendonului, amplificarea durerii, iar in final la blocajul complet al degetului afectat.
Atentie! Degetul in resort, in stadii foarte incipiente, nu doare.
Treptat se poate uza si se distruge epitenonul, adica membrana care inveleste tendonul, iar amanarea eliberarii conflictului poate duce la uzura ireversibila a tendonului.
Daca nici dupa blocajul complet nu se intervine chirurgical, apar retractii ale muschiului care deserveste degetul, retractii tegumentare pe fata palmara a degetului blocat, si cel mai grav, degenerarea, adica distrugerea articulatiilor degetului – anchiloza.
Nu uita! Cel mai folositor deziderat ramane interventia corecta si la timp.
Acest articol are scop strict educativ!
Nu inlocuieste o consultatie si nu stabileste un diagnostic.
Te rog sa consulti un specialist inainte de a lua o decizie medicala.