Boala sau Maladia Dupuytren

Maladia Dupuytren – Contractura Aponevrozei Palmare


Ce este maladia Dupuytren?

Boala sau maladia Dupuytren este boala care debuteaza cu un nodul dureros sub pielea palmei. In timp, nodulul se structureaza intr-o coarda care trage degetul creand astfel aspectul de deget retractat in palma. Se produce printr-o ingrosare a aponevrozei palmare (o structura fibroasa situata sub pielea palmei), provocata de o cauza neprecizata.

O recunoastem prin aparitia unor modificari specifice la nivelul mainilor, mai exact a palmelor, nodul in podul palmei, bride si corzi, depresiuni sau ombilicari si retractii ale degetelor – vezi poza 1. Aspectul degetului afectat este ca un deget indoit in palma sau o retractie la mana. Poate fi afectata una sau ambele maini, unul sau mai multe degete.


Poza 1 – Aspecte specifice pentru Dupuytren:
Maladia Dupuytren boala cauze pret


Poza 2 – Stadiu incipient de Maladie Dupuytren:
Maladia Dupuytren boala cauze operatie

Este o boala progresiva si ireversibila, adica odata aparuta nu trece de la sine ci progreseaza lent, in majoritatea cazurilor fara durere.

Noutate! Acum exista si tratament fara operatie pentru aceasta boala – vezi aici detalii.

Video 1cu descrierea bolii. Afla totul despre maladia Dupuytren:

Cum se manifesta maladia Dupuytren?

Manifestarea tipica pentru localizarea la mana este contractura in flexie a degetelor, cu predominanta la nivelul bordului ulnar al mainii (degetele IV si V). Debutul bolii il recunoastem prin aparitia unui nodul in palma – vezi poza 1.

Boala apare mai des la sexul masculin, dupa 40 de ani.

Cea mai frecventa localizare este la nivelul palmei, dar mai este intalnita si la nivelul piciorului – boala Ledderhose, sau penisului – boala Peyronie.

Boala Ledderhose se manifesta sub forma unor noduli durerosi in talpa piciorului.

Retineti!

Orice nodul in palma, denivelare sau coarda trebuie sa ne duca cu gandul la Boala Dupuytren.

Uneori pacientii isi descriu boala ca niste degete intepenite la care tendonul degetului afectat nu mai functioneaza optim.

Un Playlist Video cu raspunsuri la cele mai frecvente intrebari puse de pacienti in timpul consultatiilor – cu tot ce trebuie sa stii despre boala Dupuytrenpoti vizualiza aici.

De ce apare boala Dupuytren? Cauze    

Nu exista un factor determinant sau predispozant specific. Etiologia inca nu este bine cunoscuta.

Totusi, studiile arata ca pacientii cu micro traumatisme locale repetate, consum de alcool in exces, boli hepatice, diabet zaharat, fumatori, cu bronhopneumopatie cronica obstructiva sau neoplasm se imbolnavesc mai des. Acesti factori sunt incriminati ca fiind potential declansatori de boala Dupuytren doar la pacientii cu o predispozitie genetica.

De remarcat faptul ca boala apare frecvent si la persoane care nu au niciun factor predispozant.

Ce spun pacientii?

Major Csaba Tiberius
Deva - jud. Hunedoara

Buna ziua Numele meu este Major Csaba Tiberius Am să încep prin a vă spune că Maladia Dupuytren in cazul meu a apărut la …citeste mai mult

Vida Dan
Oradea - jud. Bihor

În urmă cu două săptămâni am fost operat de maladia Dupuytren și deget în resort la palma stângă, intervenții care au decurs foarte bine! …citeste mai mult

Stadializarea maladiei Dupuytren

Maladia Dupuytren prezinta o diversitate larga de stadii de severitate, incepand de la o simpla coarda, ombilicare sau nodul (vezi poza 1) care afecteaza un singur deget, pana la afectarea mai multor degete cu deteriorarea functiei mainii.

Deficitul mainii bolnave este de extensie (intinderea degetelor), flexia (indoirea degetelor) nu este afectata decat in cazuri severe.

Clasificarea Maladiei Dupuytren facuta de Tubiana:

  • stadiul 1 – deficitul de extensie este 1 – 45 grade
  • stadiul 2 – deficitul de extensie este 46 – 90 grade – vezi poza 3
  • stadiul 3 – deficitul de extensie este 91 – 135 grade – vezi poza 4  
  • stadiul 4 – deficitul de extensie este 136 – 180 grade

Evident, cu cat stadiul este mai avansat, ca atat operatia si recuperarea este mai dificila. In concluzie, pentru o recuperare mai rapida intr-un procent de 100%, recomand interventia in stadiul 1. In stadiul 3 si respectiv 4 exista deja o afectare articulara, cu ligamente retractate, si drept urmare recuperarea este greoaie.


Poza 3 – Boala Dupuytren stadiul II:


Poza 4 – Boala Dupuytren stadiul III:

Video 2 cu stadiile de agravare in boala Dupuytren care se succed in cazul evolutiei fara tratament:

Tratamentul

Tratamentul este individualizat (urmarire regulata, tratament medical adjuvant, diverse tehnici de tratament chirurgical). El are ca si scop mentinerea sau refacerea funcţiei mainii.

Tratament nechirurgical

Tratamentul nechirurgical adica fara operatie se poate efectua prin:

  1. Fasciotomie percutanata cu acul special
  2. Fasciotomie enzimatica cu Clostridium Histolyticum – vezi aici tot ce trebuie sa stii despre Colagenaza.

Tratament chirurgical

Tratamentul chirurgicalconsta in indepartarea portiunii afectate a aponevrozei – aponevrectomie partiala sau fasciectomie, cu ameliorarea pozitiei si functiei degetelor. Dupa operatie este necesara participarea la un program de fizio-kinetoterapie recuperatorie. Controalele periodice postoperatorii monitorizeaza rezultatul tratamentului si evolutia bolii.

In cadrul tratamentului chirurgical, tehnica mea favorita pe care o practic in majoritatea cazurilor este tehnica deschisa Mc Cash – vezi poza 5 – 6 si video 2 cu cazuri operate de mine cu această tehnica.

Tehnica deschisa Mc Cash  

Tehnica Mc Cash este o tehnica deschisa cu incizii transversale. Dupa eliminarea bridei retractile si intinderea degetului afectat se obtine un defect tegumentar, care se vindeca prin epitelizare centripeta, adica din margini spre interior, in 3 – 4 saptamani.


Poza 5 – Aspect inainte:
Maladia Dupuytren


Poza 6 – Dupa tehnica McCash:
Maladia Dupuytren

Avantajul este major atat functional cat si estetic. Rezultatele se pot vedea in poza 3 si 4 si in video-ul de mai jos.

Video 3in care descriu tehnica deschisa Mc Cash in Maladia Dupuytren. Clip-ul video contine cadre intraoperatorii care va pot afecta emotional:

Eu personal prefer aceasta tehnica deoarece asigura atat o recuperare rapida, cat si un aspect estetic postoperator al mainii foarte bun. Practic cicatricile postoperatorii sunt aproape invizibile.

Tehnica fara operatie cu Colagenaza   

Este o tehnica recenta, noutate in tratamentul bolii Dupuytren, care se realizeaza fara operatie si implicit fara taietura si indeplineste toate dezideratele tratamentului maladiei Dupuytren. Tratamentul prin colagenaza se rezuma la o simpla injectie in coarda care trage degetul.

Aceasta tehnica implica injectarea unei enzime adica colagenaza – vezi detalii despre Colagenaza aici. Aceasta topeste coarda fibroasa specifica maladiei Dupuytren.

Video 4 – Caz cu boala Dupuytrenin in stadiu 1 rezolvat in clinica Bestetic prin tehnica cu Colagenaza fara operatie:

Video 5 – Caz cu boala Dupuytren in stadiu 2/3 rezolvat in clinica Bestetic prin tehnica cu Colagenaza fara operatie:

Avantajele tehnicii cu Colagenaza sunt:

  • se realizeaza prin injectare
  • lipsa interventiei chirurgicale si deci a inciziei
  • ‎cicatricea postoperatorie nu exista
  • recuperarea este foarte rapida – aproape imediata

Ca orice tehnica noua, tehnica fara operatie are un pret mai ridicat.

Tratamentul cu Colagenaza este indicat la pacientii cu boala Dupuytren cu cordon fibros palpabil. De asemenea se poate folosi si in tratamentul barbatilor cu boala Peyronie – cei care prezinta coarda fibroasa retractila la penis.

Terapia cu colagenaza necesita doua zile de tratament a cate 20 minute in fiecare zi. In prima zi colagenaza, clostridium histolyticum – numita comercial Xiapex sau Xiaflex, se injecteaza in brida si se lasa sa actioneze 24 de ore. In acest timp topeste brida prin liza fibrelor de colagen. A doua zi se realizeaza intinderea degetului afectat.

Alte exemple de cazuri cu Maladia Dupuytren:


Poza 7 – Exemplu de caz Preoperator:
Maladia Dupuytren


Poza 8 – Exemplu de caz Postoperator:
Maladia Dupuytren

Frecvent boala Dupuytren apare bilateral afectand ambele maini:


Poza 9 – Boala Dupuytren bilateral:
Maladia Dupuytren


Poza 10 – Aspect din profil la Dupuytren:
Maladia Dupuytren

Spitalizarea, anestezia si durata interventiei

Interventia clasica se efectueaza in regim de spitalizare de zi, iar pacientul petrece aproximativ 2 – 3 ore in clinica.

Procedura se efectueaza in anestezie locala si este complet nedureroasa.

Dupa instalarea anesteziei interventia dureaza aproximativ 20 -40 min.

Procedura fara operatie, cu Colagenaza, necesita petrecerea doar a aproximativ 30 de minute / zi timp de 2 zile consecutiv.

Pretul interventiei pentru Maladia Dupuytren     

Foarte multi pacienti doresc sa afle inainte de a veni la o consultatie, un pret pentru tratamentul in boala Dupuytren.

Asadar, trebuie sa precizez cateva aspecte:

  • atat boala Dupuytren cat si tratamentul acesteia, prezinta particularitati care difera de la caz la caz si respectiv de optiunea fiecaruia;
  • detalii despre pret pot sa-ti comunic doar dupa o evaluare a mainii afectate;
  • pentru evaluare primara prefer doua variante:

1. Evaluarea printr-o consultatie

Cea mai corecta evaluare se face in timpul unei consultatii. Daca aceasta nu este posibila la cabinet, iti ofer o varianta de consultatie on-line prin video-call pe google meet. Pasii care trebuie parcursi in vederea acestui tip de consultatie ii poti vedea aici .

2. Evaluarea prin E-mail

O alta varianta pe care o agreez, este sa-mi trimiti pe email – vezi contact – care sa contina 3 puncte:

  1. cateva poze clare cu mana afectata, facute din mai multe unghiuri;
  2. nu uita sa mentionezi numele si prenumele;
  3. un numar de telefon pe care sa te pot contacta;
  4. daca doresti sa-mi trimiti un video, te rog sa-l incarci pe o platforma online si sa-mi trimiti doar link-ul de vizualizare – ex: pe YouTube se poate incarca in varianta nelistat si astfel il pot vizualiza doar cei care au link-ul.

Mai multe detalii despre cum decurge o consultatie la mine in cabinet si principiile mele de abordare a unei boli, poti afla aici.

Ce se intampla dupa interventia chirurgicala ?

Imediat dupa operatie veti primi o lista cu recomandari specifice.

Dupa procedura fara operatie, cu Colagenaza, recuperarea este aproape imediata. Mana neavand taietura, isi reia functia in 2-3 zile.

Dupa interventia clasica, mentinerea ridicata a membrului operat si purtarea unei contentii elastice este obligatorie. Miscarea degetelor afectate incepe dupa aproximativ 7 – 14 zile de la interventie, cu cresterea progresiva a solicitarii degetelor, astfel ca la o luna va puteti relua activitatile obisnuite. Activitati de forta se pot efectua dupa sase saptamani. In unele cazuri este necesara recuperarea prin fiziokinetoterapie.

Cand recomand operatia?   

Nu recomand ca interventia sa fie efectuata in stadiul 0, cand avem doar noduli si/sau ombilicari – vezi poza 11 si 12. In aceasta situatie brida este in formare dar inca nu produce tractiunea degetului.


Poza 11 – Boala Dupuytren in stadiu 0:
Boala Dupuytren in stadiu 0


Poza 12 – Boala Dupuytren in stadiu 0:
Maladie Dupuytren

Recomand interventia sa fie efectuata din stadiul I, dupa ce apare brida care trage degetul in palma, si ridica degetul la varf minim 1 – 1,5 cm – vezi poza 13 si 14. In aceasta situatie incepe sa se manifeste deficitul de extensie a degetului afectat.


Poza 13 – Boala Dupuytren in stadiu 1:


Poza 14 – Boala Dupuytren in stadiu 1:

Recidiva dupa interventia in cazul bolii Dupuytren    

Exista un mic risc de recidiva, dar oarecum nesemnificativ in comparatie cu riscul asumat in cazul lipsei de tratament al bolii. Adica, daca punem in balanta o posibila recidiva cu lipsa totala de tratament, este mult mai periculoasa nonactiunea si, in consecinta, agravarea bolii.

Atentie, va rog! Fiind vorba de o boala progresiva si ireversibila, agravarea este 100% sigura!

Contraindicatii

Imediat dupa operatie veti primi o lista cu recomandari specifice.

Dupa procedura fara operatie, cu Colagenaza recuperarea este aproape imediata. Mana neavand taietura, isi reia functia in 2-3 zile.

Dupa interventia clasica, mentinerea ridicata a membrului operat si purtarea unei contentii elastice este obligatorie. Miscarea degetelor afectate incepe dupa aproximativ 7 – 14 zile de la interventie, cu cresterea progresiva a solicitarii degetelor, astfel ca la o luna va puteti relua activitatile obisnuite. Activitati de forta se pot efectua dupa sase saptamani. In unele cazuri este necesara recuperarea prin fiziokinetoterapie.

Ce se intampla daca nu ma tratez?

Fara tratament maladia Dupuytren continua sa progreseze, ducand la diminuarea severa a functiei mainii, la cresterea dificultatii operatiei si scaderea calitatii rezultatului operator.

Atentie! In cazuri extreme, cu stadii avansate, se poate ajunge la amputatii de deget.

Nu uita! Cel mai folositor deziderat ramane interventia corecta si la timp. 

IMPORTANT
Acest articol are scop strict educativ!
Nu inlocuieste o consultatie si nu stabileste un diagnostic.
Te rog sa consulti un specialist inainte de a lua o decizie medicala.

Dr. Med. Vladislav Gyebnar