Nevul albastru

Nevul albastru sau alunița albastră este ușor de recunoscut datorită culorii specifice albăstruie sau negru-albăstrui. Cel mai adesea sunt nevi dobândiți, însă pot fi și congenitali, adică prezenți de la naștere.

Ce este nevul albastru?

Nevul albastru comun este o formațiune tumorală benignă, care are o evoluție lentă, rămânând de obicei de mici dimensiuni. Acesta este localizat predominant pe mâini, picioare, fese, gât, față sau scalp, însă nu este o regulă.

Pe lângă nevul albastru comun mai există și nevul albastru celular atipic.

Nevul albastru celular atipic este tot o formațiune tumorală, însă acesta este plasat undeva între un nev albastru comun și varianta rară de nev albastru malign. Un nev albastru celular atipic are un risc crescut de a evolua spre malignitate, adică de a se transforma într-un cancer de piele. Este indicată monitorizarea dermatologică periodică. Această variantă a nevului albastru poate avea o creștere mai rapidă și poate ajunge la dimensiuni mai mari.

Aspect nev albastru

Așa cum sugerează și denumirea, nevul albastru comun se remarcă prin culoarea sa albăstruie sau negru-albăstruie. De cele mai multe ori aceste formațiuni au o dimensiune mică sau foarte mică.

Poze nev albastru


Poza 1 – Nev albastru:
Poza nevul albastru


Poza 2 – Nev albastru:
Poza nev albastru

Diagnostic nev albastru

Un nev albastru este destul de ușor de diagnosticat după aspectul clinic. Dermatoscopia însă este una dintre investigațiile care pot diferenția diagnosticul de probabilitate.

Tratament nev albastru

Fie din motive estetice sau curative (atunci când există orice suspiciune de malignitate), nevul albastru ar trebui extirpat.

Tratamentul practicat și recomandat de Vitta Clinic este excizia-biopsie. Procedura constă în extirparea chirurgicală a nevului cu margini de siguranță și trimiterea acestuia la examenul histopatologic. Examinarea histopatologică este importantă pentru înlăturarea oricărei suspiciuni de malignitate.

 

Cu ce se poate confunda un nev albastru?

Din cauza aspectului său, un nev albastru se poate confunda cu:

Poți face click pe cele de mai sus pentru a afla mai multe despre aceste formațiuni tumorale.

Atenție însă, și melanomul poate fi uneori confundat cu un nev albastru. Este și mai posibil să fie confundat dacă este vorba despre un nev albastru celular atipic malignizat.

Alte denumiri pentru nevii albaștrii: alunițe albastre sau nevus albastru

Chiar dacă cel mai adesea sunt îndepărtați din motive estetice, este bine să monitorizăm nevii albaștrii.
Recomandăm să fii atent la modificări de aspect sau dimensiune, pentru a observa din timp orice posibil semnal de alarmă.

Dacă nevul tau își modifică forma, devine neregulat sau are o creștere vizibilă și rapidă, trebuie să te prezinți la medic.

Controlul dermatologic cu dermatoscopie este prima etapă, consultația de specialitate la un chirurg plastician este partea a doua. Aceasta din urmă se poate efectua la Vitta Clinic sau la o altă clinică specializată în extirparea formațiunilor tumorale.

Extirparea precoce a formațiunilor care ridică suspiciuni este extrem de importantă. Un melanom descoperit la timp se poate trata printr-o simplă intervenție, la fel ca și orice altă formațiune tumorală. Descoperit târziu, intervenția chirurgicală este doar un pas inițial, fiind urmată de tratamente oncologice.

Ce spun pacientii?

Mircea Z.
Timișoara - jud. Timiș

Bună ziua, mă numesc Mircea Zaro și sunt din Timișoara. Povestea mea este mai lungă și mai delicată, dar am să încerc să nu …citeste mai mult

A.M.
Sfântu Gheorghe - jud. Covasna

Buna seara! Înainte de toate doresc sa mulțumesc domnului Dr Vladislav Gyebnar cât și întregii echipe pentru profesionalismul cu care mi-au tratat soțul de …citeste mai mult

Lista cu alte tipuri de tumori de piele

Pentru a vedea o listă completă a formațiunilor tumorale tegumentare (de pe piele) și subtegumentare (de sub piele), poți face click pe Listă formațiuni tumorale.
Aici vei găsi un index cu tumori tegumentare și descrierea lor.

Diagnosticul de certitudine pentru toate aceste tipuri de formațiuni tumorale se poate stabili doar în urma unei biopsii. Vezi aici ce este o biopsie.

Pe data viitoare! Rămâi informat și nu uita că o informație medicală corectă îți poate salva viața!

IMPORTANT
Acest articol are scop strict educativ!
Nu înlocuiește o consultație și nu stabilește un diagnostic.
Te rog să consulți un specialist înainte de a lua o decizie medicală.

Dr. Vladislav Gyebnar & echipa Vitta Clinic