Cornul cutanat

Cornul cutanat este, în majoritatea cazurilor, o afecțiune benignă, însă uneori poate ascunde o altă formațiune tumorală malignă. Acesta apare predominant pe regiunile expuse mai des la radiațiile UV și are un aspect similar unui corn de animal de dimensiuni mici. Datorită aspectului, în special dacă este localizată la nivelul feței, această formațiune tumorală aduce un prejudiciu estetic major și atrage priviri asupra purtătorului.

Ce este un corn cutanat?

Cornul cutanat este o leziune care apare la nivelul pielii. Aceasta se formează prin acumulare de keratină în anumite zone. Keratina este proteina responsabilă cu formarea firelor de păr și formarea unghiilor. Acumularea în exces a acesteia se numește hiperkeratoză.

Aproximativ 60% dintre cornurile cutanate sunt formațiuni tumorale benigne, iar cornurile cu risc de malignitate sunt cele care se formează peste alte leziuni canceroase sau pre-canceroase. Astfel, existând un risc de malignitate, este important ca în tratamentul acestor formațiuni să apelați cât mai repede la un medic specialist în tratarea leziunilor de piele.

Cum arată cornul cutanat?

Aceste formațiuni au aspectul unui corn de dimensiune mică. Formațiunile sunt dure, de culoare galbenă – maro.

Cornul cutanat apare cel mai frecvent la nivelul feței, urechilor, dar și pe partea dorsală a mâinilor și apare predominant la persoanele de peste 60 de ani. De asemenea, cornul cutanat poate apărea și la nivelul unghiilor, în special la unghia degetului mare de la picior.

Dimensiunea unui corn cutanat poate varia între mm și cm. Înălțimea sa este, de obicei, de două ori mai mare decât baza formațiunii. Cornurile cutanate pot apărea și mai multe grupate, însă acest lucru se întâmplă foarte rar.

Prejudiciul estetic

După cum se poate observa și în pozele de referință, prejudiciul estetic adus pacienților este unul semnificativ. Cu o formă specifică și o creștere lentă dar constantă, cornurile cutanate atrag adesea priviri nedorite care afectează pacientul din punct de vedere psihologic. În următoarele paragrafe vei putea să citești totul despre tratamentul eficient al acestor formațiuni tumorale.

Poze corn cutanat


Poza 1 – Corn cutanat:
Cornul cutanat


Poza 2 – Corn cutanat:
Corn cutanat

Cauze și factori de risc – corn cutanat

Principalul factor de risc este expunerea la radiațiile UV, fie expunerea la soare sau folosirea saloanelor de bronzat.

Oricine poate dezvolta aceste leziuni, însă ele sunt mai des întâlnite la:

  • Persoanele cu tenul deschis la culoare
  • Vârstnici
  • Cei cu pielea sever afectată de expunerea la soare
  • Persoanele cu infecție HPV

De asemenea, bărbații tind să dezvolte mai des aceste leziuni. În ceea ce privește riscul de malignitate, acesta este crescut la cele din zona feței și la cele de dimensiuni mai mari.

Diagnostic corn cutanat

Acest tip de formațiune tumorală este relativ ușor de diagnosticat după aspectul clinic. Deoarece o parte dintre aceste formațiuni pot ascunde o afecțiune malignă, este important ca pacientul să urmeze cât mai repede pașii necesari în vederea stabilirii diagnosticului și tratamentului.

Diagnosticul constă în evaluarea aspectului clinic și efectuarea unei dermatoscopii. Dermatoscopia se poate efectua la un medic dermatolog și aceasta oferă un diagnostic de probabilitate.

Cornul cutanat – tratament

Chiar dacă majoritatea sunt formațiuni tumorale benigne, este important ca tratamentul să se efectueze ținându-se cont de riscul crescut de malignitate și de rezultatul estetic. Astfel, procedura folosită și indicată de către chirurgii din Vitta Clinic este intervenția chirurgicală numită excizie-biopsie clasică. Aceasta presupune îndepărtarea cu margini de siguranță a formațiunii tumorale (a cornului) și trimiterea piesei la laborator în vederea efectuării examenului histopatologic – pentru a obține un diagnostic de certitudine.

Etapele tratamentului:

Prima etapă constă în alegerea unui medic specialist în tratarea leziunilor pielii și programarea la o consultație pentru a discuta planul de tratament.

A doua etapă constă în efectuarea intervenției chirurgicale, conform planului stabilit la consultația de specialitate, precum și trimiterea probei la laborator pentru realizarea examenului histopatologic.
În urma examenului histopatologic se primește diagnosticul de certitudine – care ne spune dacă este vorba despre o formațiune tumorală benignă sau despre un tip de cancer de piele. Acest diagnostic de certitudine se poate obține doar în urma respectării cronologiei descrise mai sus.

Datorită importanței majore a unui rezultat estetic satisfăcător și din cauza riscului de malignitate, este indicat ca extirparea acestor formațiuni să se realizeze într-un centru specializat în tratarea leziunilor pielii.

Cu ce se poate confunda?

Aspectul său clinic face ca acest tip de leziune să fie unică, însă la baza ei se pot ascunde leziuni periculoase precum:

De reținut!

În cazul cornurilor cutanate, existând un risc semnificativ de malignitate, cel mai recomandat tratament este cel care asigură diagnosticul de certitudine, adică excizia-biopsie. Pentru a se ține cont de rezultatul estetic și pentru a te asigura că tratamentul pentru care optezi este desfășurat conform ghidurilor internaționale de specialitate, este indicat ca extirparea formațiunilor tumorale să fie efectuată într-un centru specializat în tratamentul chirurgical al afecțiunilor pielii.

Ce spun pacientii?

S. Constantin

Multumesc respectuos echipei medicale conduse de catre dl. dr. Vladislav Gyebnar , care mi-a redat mobilitatea totala la palma dreapta , in urma unei …citeste mai mult

Lucia R.

Au trecut două luni de când am hotărât împreună cu dl doctor să-mi operez amândouă mâinile deodată, sindrom de tunel carpian. Sunt foarte bine! …citeste mai mult

Lista cu alte tipuri de tumori de piele

Pentru a vedea o listă completă a formațiunilor tumorale tegumentare (de pe piele) și subtegumentare (de sub piele), poți face click pe Lista formatiuni tumorale.
Aici vei găsi un index cu tumori tegumentare și descrierea lor.

Pe data viitoare! Rămâi informat și nu uita că o informație medicală corectă îți poate salva viața!

IMPORTANT
Acest articol are scop strict educativ!
Nu înlocuiește o consultație și nu stabilește un diagnostic.
Te rog să consulți un specialist înainte de a lua o decizie medicală.

Dr. Titus Grecu & echipa Vitta Clinic