Lentigo maligna reprezintă o leziune potențial pre-canceroasă. Netratată, aceasta poate evolua într-un subtip de melanom (cel mai periculos cancer de piele) – numit lentigo maligna melanoma.
Această leziune apare predominant în rândul populației vârstnice.
Lentigo maligna apare de obicei sub forma unor pete maronii pe față sau a unor pete maronii pe gât, dar nu se rezumă la aceste zone, iar culoarea poate varia (maro, roz, alb, rosu).
Ce este Lentigo maligna și Lentigo Maligna Melanoma?
Cele două leziuni nu reprezintă neapărat două entități diferite, ci o singură leziune aflată în evoluție. Lentigo maligna este forma inițială, care are o creștere pe orizontală, adică doar la nivel superficial, pe suprafață. În evoluție, netratată, aceasta devine lentigo maligna melanoma, atunci când străpunge bariera membranei bazale și începe creșterea pe verticală, adică în profunzime.
Poze lentigo maligna
Lentigo malign, numit și pistruiul Hutchinson, melanoza Dubreuilh sau melanom in situ, este o leziune a pielii în stadiu pre-canceros, cu un potențial ridicat de a se transforma într-un cancer de piele numit melanom lentigo malign. Forma sa inițială conține celule canceroase, însă nu este invazivă încă, adică nu a pătruns în straturile profunde ale pielii. De aceea, leziunea este adesea numită și melanom in situ, adică melanom în stadiu 0.
Lentigo maligna melanoma reprezintă un subtip de melanom (care este considerat cel mai periculos și imprevizibil cancer de piele).
Acest subtip de melanom se dezvoltă din leziunea inițială descrisă mai sus (lentigo-malign), prin pătrunderea barierei de protecție dintre epiderm și derm și invadarea straturilor profunde ale pielii.
Cu ajutorul barierei de protecție localizată între epiderm (stratul superficial al pielii) și derm (stratul mai profund al pielii), celulele canceroase sunt ținute la nivelul epiteliului, într-o zonă lipsită de vase sangvine și vase limfatice, motiv pentru care diseminarea celulelor canceroase nu se poate realiza în această etapă inițială. În timp, odată cu penetrarea acestei bariere de protecție, lentigo maligna devine invaziv și se transformă în lentigo maligna melanoma.
Cum arată lentigo-maligna?
Leziunea apare ca o pată, de obicei maronie (dar nu numai), similară unor pistrui. Aceasta are o creștere lentă și devine distinctivă în timp. În decursul anilor, această leziune poate să devină asimetrică, cu margini neregulate, de mari dimensiuni și cu variații de culoare (maro, roșu, alb, roz).
În cazul leziunilor de la nivelul pielii este important să urmărim regula ABCDE:
A – Asimetrie
B – Border (margini neregulate)
C – Culoare variabila
D – Diametrul mai mare de 5 mm
E – Evoluează în timp
Dacă o leziune/ formațiune tumorală de la nivelul pielii prezintă câteva dintre elementele ABCDE enumerate mai sus, aceasta are un risc ridicat de a se transforma într-un cancer de piele sau poate fi deja un cancer de piele. Atenție! Pentru cineva cu experiență în domeniul formațiunilor tumorale poate fi suficient un singur element din lista ABCDE pentru a trage un semnal de alarmă.
Lentigo maligna cauze
Principala cauză este expunerea cumulativă la radiațiile UV. Arsurile solare repetate cresc semnificativ riscul de a dezvolta acest tip de leziune a pielii.
Cine este mai predispus?
- Vârstnicii
- Persoanele cu pielea foarte deschisă la culoare
- Cei care lucrează predominant afară
- Apare mai frecvent la persoanele de sex masculin
Diagnostic lentigo malign
Este important ca diagnosticul acestei leziuni să urmeze niște pași bine stabiliți, întrucât aceasta este adesea diagnosticată greșit. Prima etapă în procesul de diagnosticare o reprezintă efectuarea unei dermatoscopii (la un medic dermatolog). A doua etapă, dacă dermatoscopia stabilește lentigo-malign ca diagnostic de probabilitate, o reprezintă o consultație de specialitate (chirurgie plastică). Consultația de specialitate constă de obicei într-un examen clinic și, eventual, o viitoare programare în vederea extirpării leziunii.
Tratament lentigo malign
Tratamentul constă în extirparea formațiunii prin tehnica numită excizie-biopsie. Piesa excizată este trimisă la laborator pentru realizarea examenului histopatologic și stabilirea diagnosticul de certitudine. Dacă este descoperită la timp, în faza pre-canceroasă, nu mai sunt necesari și alți pași de tratament.
Pentru tratarea acestei leziuni, noi, specialiștii în chirurgie plastică de la Vitta Clinic, folosim și recomandăm excizia biopsie. Atenție! Nu recomandăm cauterizarea sau extirparea laser a acestor tipuri de formațiuni, precum nici folosirea de unguente sau creme naturiste pentru lentigo maligna.
Cu ce diferă lentigo-maligna de lentigo-maligna melanoma?
Lentigo-maligna este faza premergătoare cancerului invaziv numit lentigo maligna melanoma. Cel din urmă este un cancer în toata puterea cuvântului și se tratează ca și un melanom invaziv, urmând aceleași reguli de tratament ca și ale melanomului. Poți face click pe Melanom pentru a afla mai multe despre diagnosticul și tratamentul acestui cancer de piele.
Pentru lentigo maligna – o singură intervenție chirurgicală (excizie biopsie) poate fi suficientă pentru finalizarea tratamentului.
Pentru lentigo maligna melanoma – excizia biopsie clasică reprezintă adesea doar primul pas al tratamentului, aceasta fiind urmată de alte intervenții chirurgicale, posibil și de tratamente medicale oncologice.
Nu uita, timpul joacă un rol esențial în tratarea leziunilor pielii. Tratat în stadiu inițial, lentigo malign nu ridică alte probleme de sănătate.
Lista cu alte tipuri de tumori de piele
Pentru a vedea o listă completă a formațiunilor tumorale tegumentare (de pe piele) și subtegumentare (de sub piele), poți face click pe Listă formațiuni tumorale.
Aici vei găsi un index cu tumori tegumentare și descrierea lor.
Pe data viitoare! Rămâi informat și nu uita că o informație medicală corectă îți poate salva viața!
Acest articol are scop strict educativ!
Nu înlocuiește o consultație și nu stabilește un diagnostic.
Te rog să consulți un specialist înainte de a lua o decizie medicală.