Curiozitati despre piele

Ce este pielea?

Pielea este cel mai mare organ al corpului uman. Aceasta ne protejează de microbi și alte elemente externe, contribuie la reglarea temperaturii și ne permite să simțim lucrurile din mediul înconjurător.

Suprafața sa prezintă cute, proeminențe și orificii.

Cutele pielii se împart în:

  • cute funcționale (orificiile porilor)
  • cute structurale (plica inghinală etc.)

Culoarea pielii este determinată de cantitatea de pigment melanic, gradul de vascularizație capilară și grosimea pielii.

Pielea are trei straturi principale: epidermul, dermul și țesutul subcutanat. Un al patrulea strat, care face legatura dintre epidermă și dermă, este considerat și joncțiunea dermo-epidermică. Pielea se întinde pe toata suprafața corpului, anexe ale sale fiind considerate unghiile și părul.

Ce este pielea și din ce e formată?

Epidermul

Aceasta reprezintă partea de suprafață a pielii, adică stratul exterior, și este formată din țesut epitelial pluristratificat. Rolul epidermei este unul de protecție, iar pe suprafața ei se găsesc porii și firele de păr (fără rădăcină). Epiderma este alcătuită din alte straturi, în număr de 5. De asemenea, epiderma are scopul de a proteja împotriva radiațiilor solare. Odată cu expunerea la lumina soarelui, pielea se închide la culoare datorită melaninei, care este produsă în cantități mai mari decât de obicei.

Dermul

Dermul este un strat mai gros al pielii care se află sub epidermă, legatura dintre cele două fiind făcută prin intermediul joncțiunii dermo-epidermice. Acest strat conține vase sangvine și limfatice, colagen, nervi, glande sudoripare, foliculi de păr și sebum.

Dermul ajută la:

  • menținerea unei temperaturi constante,
  • lupta împotriva microbilor,
  • conferirea rezistenței și elasticitatii pielii.

Țesutul subcutanat

Chiar dacă înainte obișnuia să fie considerat un alt strat al pielii, în prezent el nu mai intră în componența acesteia. Poziționarea țesutului subcutanat este între derm și muschi/oase. Țesutul subcutanat este alcătuit din țesut conjunctiv, grăsime, vase de sânge, celule albe, glomerulii glandelor sudoripale și receptori nervoși.

Care sunt funcțiile pielii

Ce este pielea? Ce funcții are pielea?

  • Funcția de termoreglare – contribuie la menținerea constantă a temperaturii organismului. Asta înseamnă că, pe timpul verii, când organismul se supraîncălzește, pielea are rolul de pierdere a căldurii. Iarna are capacitatea de a păstra căldura, întrucât organismul are tendința de răcire.
  • Funcția de protecție – împotriva agenților patogeni. Să luăm ca exemplu mărul. Un măr cu coajă, pus pe masă, își păstrează forma și rămâne intact. Un măr decojit nu rezistă mai mult de câteva ore, întrucât acesta se oxidează. La fel acționează și pielea pentru organismul uman.
  • Funcția de ecranare – protecția împotriva radiațiilor solare.
  • Funcția de organ de simț – prin intermediul receptorilor tactili. Fiind un organ de simț, pielea ne oferă senzații. De la simpla atingere a unui material, până la depistarea unui lucru fierbinte. Pielea este cea care ne oferă aceste informații tactile, iar astfel, ne oferă protecție.
  • Funcția de rezervor de celule embrionare – folosită în cazul transplanturilor de piele.

Curiozități despre piele

Ce este pielea – curiozități

  • Pielea umană acoperă o arie de aproximativ doi metri pătrați, adică 20.000 cm. pătrați. Palma și degetele au o suprafață de 200 cm pătrați, asta însemnând că reprezintă 1% din suprafața corporală.
  • Pielea reprezintă aproximativ 15% din greutatea corporală;
  • O persoană are aproximativ 300 de milioane de celule ale pielii;
  • Cea mai groasă parte a pielii se găsește pe tălpile picioarelor, ca o adaptare la funcția de mers biped, întrucât această parte a corpului trebuie să susțină toată greutatea corporală, fără a aluneca. Cea mai subțire parte se găsește pe pleoape;
  • Pielea umană se regenerează permanent, celulele fiind reînnoite odată la aproximativ 14 zile, astfel încât celulele moarte de pe suprafața pielii se depun constant pe suprafețele din casa. Aceste celule moarte pot fi observate și pe cearceafuri, reprezentând o sursă de hrană pentru acarieni.
  • Fiecare centimetru de piele are o flexibilitate diferită, iar aceasta variază în funcție de poziționare. Flexibilitatea pielii se adaptează în funcție de rolul fiecărei zone. De exemplu, pielea de pe dosul mâinii, chiar dacă uneori poate părea în surplus, aceasta este însă adaptata pentru flexie;
  • Cicatricilor le lipsește părul și glandele sudoripale;
    Înainte să cadă, un fir de păr rămâne pe corp aproximativ 6 luni;
  • Unul din 110,000 de oameni suferă de albinism. Albinismul rezultă din lipsa melanocitelor – celulele care pigmentează pielea.
  • Melanina este responsabilă și pentru culoarea ochilor.

Despre piele și rolul ei

Datorită poziționării sale, pielea este cel mai expus organ al corpului uman. Pielea asigură interacțiunea tactilă pe care o avem cu mediul înconjurător și ne oferă capacitatea să simțim elementele vieții de zi cu zi. Întocmai datorită acestui lucru, spre deosebire de alte organe, ea este mult mai predispusă îmbolnăvirii.

Pielea poate să sufere leziuni, traume, boli de piele sau, în cel mai rău caz, cancere de piele.

În anumite cazuri, un semn apărut pe piele, chiar dacă pare inofensiv, poate ascunde ceva mult mai îngrijorător, un cancer de piele. Este bine să fim atenți la toate alunițele, semnele sau tumorile apărute pe corp sau pe față și să mergem la o consultație în cazul în care suspectăm că ceva nu este în regulă. De exemplu, în cazul alunițelor, o simplă creștere sau schimbare a formei poate reprezenta un semnal de alarmă.

Alege calitatea vieții, alege sănătatea, mergi la o consultație.

Echipa Vitta Clinic