Pilomatrixomul

Pilomatrixomul, numit și pilomatricom sau epiteliom calcificat Malherbe, este o formațiune tumorală benignă, subcutanată, adică localizată sub piele.

Ce este Pilomatrixomul?

Pilomatricomul sau pilomatrixomul se dezvoltă din celulele care alcătuiesc matricea firului de păr și apare predominant pe cap sau gât, dar poate să apară oriunde pe suprafața corpului. Pilomatrixomul este o tumoră benignă, subcutanată, nedureroasă, cu un diametru aproximativ de 5-10 mm. Rareori, pilomatrixomul poate ajunge la dimensiuni considerate foarte mari, de câțiva cm diametru.

Cum arată Pilomatrixomul?

Pilomatrixomul arată ca și o umflătură localizată sub piele, fie de culoarea pielii, fie de culoare albă sau roșie. Caracteristic acestei formațiuni tumorale este prezența unor calcificări în interiorul leziunii, care conferă formațiunii o oarecare duritate.

Cauze pilomatrixom

Pilomatricomul este cauzat de o mutație la nivelul matricii firului de păr. Apare predominant în rândul copiilor sau adolescenților, dar poate apărea și la adulți. De asemenea, pilomatrixomul apare mai des la persoanele de sex feminin.

Diagnostic pilomatrixom

Diagnosticul de probabilitate al pilomatrixomul se poate pune cu ajutorul unei dermatoscopii și al examenului clinic de specialitate.

Pentru diagnosticul de certitudine este nevoie de un examen histopatologic, realizat de obicei după extirparea formațiunii tumorale.

Tratament pilomatrixom – tratament pilomatrixom la Vitta Clinic

Tratamentul pilomatrixomului se efectuează de obicei din motive estetice sau, în cazuri mai rare, pentru prevenție. Tratamentul recomandat și practicat de noi la Vitta constă în extirparea chirurgicală a formațiunii tumorale și trimiterea piesei către examenul histopatologic. Examenului histopatologic ne oferă diagnosticul final, cel de certitudine.

Complicații ale pilomatrixomului – Carcinom pilomatrix

O variantă malignă și foarte rară a pilomatrixomului este carcinomul pilomatrix. Carcinomul pilomatrix este o formă agresivă (în special local) de cancer de piele, însă este rar întâlnită. Se mai regăsește și sub denumirea de pilomatricom malign / pilomatrixom malign.

Ce spun pacientii?

A.M.
Sfântu Gheorghe - jud. Covasna

Buna seara! Înainte de toate doresc sa mulțumesc domnului Dr Vladislav Gyebnar cât și întregii echipe pentru profesionalismul cu care mi-au tratat soțul de …citeste mai mult

Stefan M.
Timișoara

Sunt foarte mulțumit, operația a decurs cu succes. Domnul doctor Gyebnar , un specialist deosebit, un chirurg cu mână ușoară , un om amabil …citeste mai mult

Lista cu alte tipuri de tumori de piele

Pentru a vedea o listă completă a formațiunilor tumorale tegumentare (de pe piele) și subtegumentare (de sub piele), poți face click pe listă formațiuni tumorale.
Aici vei găsi un index cu tumori tegumentare și descrierea lor.

Biopsia sau examenul histo-patologic EHP

Diagnosticul de certitudine pentru toate aceste tipuri de formațiuni tumorale se poate stabili doar în urma unei biopsii. Vezi aici ce este o biopsie.

Videoclipuri informative

Poți să găsești aici un playlist care conține videoclipuri informative scurte despre o gamă largă de formațiuni tumorale.

Pe data viitoare! Rămâi informat și nu uita că o informație medicală corectă îți poate salva viața!

IMPORTANT
Acest articol are scop strict educativ!
Nu înlocuiește o consultație și nu stabilește un diagnostic.
Te rog să consulți un specialist înainte de a lua o decizie medicală.

Dr. Vladislav Gyebnar & echipa Vitta Clinic