Melanom Malign

Ce este un Melanom ?

Un melanom este o tumora maligna care de cele mai multe ori creste pe tegument. Se poate intalni mai rar si la nivelul ochiului sau al mucoaselor (tract digestiv). Melanomul este un cancer al pielii care se dezvolta din celulele asa-numite melanocite, aflate in stratul bazal al epidermului.

Face parte din categoria tumorilor maligne deoarece are capacitatea de a se raspandi in organism pe cale saguina sau limfatica, determinand metastaze.

Frecvent este folosita sintagma de melanom malign, ceea ce poate induce pacientul in eroare ca ar exista si o forma benigna.

Deci, ATENTIE: Melanomul este intotdeauna malign – cancer.

Unele studii il caracterizeaza ca fiind cel mai periculos si imprevizibil cancer.

Ce este o tumora maligna?   

In organismul uman tesuturile si celulele sunt intr-o permanenta dinamica. Celulele se inmultesc permanent in cadru unui proces de innoire a tesutului uman.

Sistemul imunitar are rolul de a tine sub control inmultirea celulelor sanatoase. O inmultire necontrolata si aberanta a unei celule care nu reuseste a fi inhibata de sistemul imun reprezinta cancer. Momentul cand celula normala scapa de sub control si se inmulteste necontrolat, ea devine canceroasa si se dezvolta tumora maligna. Un cancer este un tesut alcatuit din celule “rele”.

Rolul sistemului imunitar in evolutia unei tumori maligne.

Sistemul imunitar are un rol major in protectia corpului nostru fata de o potentiala dezvoltare a unui cancer.In fiecare minut apar celule canceroase in organism, dar ele sunt recunoscute si distruse de celulele NK – Natural Killer Cell – vezi aici un articol stiintific despre rolul NK in evolutia unui melanom.
Celulele NK fac parte din sistemul nostru imunitar si ele participa la recunoasterea si distrugerea celulelor canceroase.
La nivelul pielii se dezvolta si alte tipuri de cancere – vezi mai multe detalii despre tumori tegumentare aici

Cum recunosc un Melanom Malign?  

Culoare foarte inchisa, negricioasa (cu exceptia melanomului acrom, situatie in care nu prezinta coloratia inchisa specifica) a tumorii care de cele mai multe ori creste usor vizibil in dimensiune.

Poze cu melanom malign inainte de interventia chirurgicala:


Poza 1 – Melanom malign:
Melanom malign - cancer de piele


Poza 2 – Melanom malign:
durata de viata melanom malign forum

Simptomatologia unui cancer de piele – Semne

Melanomul NU doare!

Foarte multi pacienti se asteapta ca un cancer de piele sa doara sau macar sa-si faca simtita prezenta. Uneori nu prezinta nici un simptom care sa atraga atentia pacientului, doar forma lui este cea care ne poate indica o suspiciune.

Astfel ca doar medicul specialist poate sa evalueze riscul unei formatiuni pe tegument!
Aici intervine si rolul Video-dermatoscopiei – vezi aici mai multe despre dermatoscopie aici .

De ce apare Melanomul?   

Poate sa apara direct pe pielea sanatoasa sau sa se dezvolte dintr-o alunita sau nev deja existent.

Cauze posibile: expunere prelungita la radiatii UV, ereditare, deficiente imune,etc.

Melanomul poate sa apara la orice varsta, cu un maxim de incidenta intre 35-50 ani.

Cu ce se poate confunda un Melanom Malign?    

Pentru un ochi neavizat, la prima privire se poate confunda chiar si cu o alunita, cu un carcinom bazocelular sau epiteliom – poza 3 – cu un carcinom scuamocelular sau chiar si cu un hemangiom – poza 4.


Poza 3 – Carcinom bazocelular:


Poza 4 – Hemangiom cavernos:

Tipuri de melanom malign    

Examenul histopatologic este singurul care da un diagnostic de certitudine si permite clasificarea melanomului in subtipuri.

 1. Melanomul malign superficial este cel mai frecvent, se prezinta ca o macula (pata)  de culori variate (negru, maro, rosu, alb) cu margini neregulate.
 2. Melanomul malign nodular are o margine bine delimitata, forma relativ simetrica si o nuanta tipica de albastru inchis (cu exceptia celor amelanotice- adica fara pigmentul negricios specific,  care sunt de culoarea pielii si sunt foarte greu de diagnosticat clinic, vizual).
 3. Melanomul malign cutanat lentiginos se prezinta ca o pata intinsa (1-5 cm) si e localizat cu predilectie pe zonele expuse frecvent la soare (fata, gat).
 4. Melanomul malign lentiginos acral este un subtip rar si este localizat pe tegumentele palmelor, plantelor si subunghial. Cel subunghial poate fi confundat cu usurinta cu un hematom. Prezenta pigmentului albastrui-negricios este un semn de alarma.
 5. Alte tipuri mai rare: la nivelul mucoaselor (melanom vaginal, melanomul rectului),  ocular, verucos.

Poza 5 – Melanom :
melanom malign poze


Poza 6 – Melanom :
melanom malign imagini

Cum se trateaza? Cine trateaza cancerele de piele?   

Chirurgul plastician si oncologul se ocupa de tratamentul complex al melanomului malign.

Video despre cum trebuie sa abordam o formatiune suspecta pe piele si cand avem sanse de vindecare daca formatiunea este cancer:

Diagnosticul de certitudine al unui melanom    

Examinarea clinica si dermatoscopia determina intodeauna un diagnostic de suspiciune.

Singura metoda prin care rezulta un diagnostic de certitudine, adica sigur, este examinarea celulelor tumorale la microscop. Examinarea histopatologica se realizeaza in laborator de catre medicul specialist anatomopatolog. 

Aceasta etapa esentiala pentru diagnostic se poate face doar dupa excizia chirurgicala a fragmentului suspect impreuna cu un tesut sanatos din jurul si dedesubtul fragmentului tumoral.    

Stadializarea unui melanom   

Stadializarea melanomului este foarte importanta pentru ca indicatia terapeutica sa fie corect stabilita. 

Examinarea fizica amanuntita determina daca sunt prezente sau nu adenopatii (ganglioni mariti) sau manifestari clinice care sa sugereze existenta unor metastaze pulmonare, hepatice, cerebrale sau la nivelul altor organe. Se mai pot decela asa-numitele metastaze in tranzit, adica intre melanom si adenopatia regionala.

Testele de laborator sanguine, radiografia toracica standard si ecografia abdominala sunt examinari minime necesare pentru excluderea bolii metastatice. Alte explorari mai complexe se recomanda individiual in cazurile care se impun. 

Examinarea fragmentului tumoral excizat de catre anatomopatolog furnizeaza elemente absolut necesare in stadializarea finala a bolii.Invazia melanomului in profunzimea tesutului, exprimat prin asa-numitele nivele Clark si Breslow trebuie sa completeze obligatoriu diagnosticul de certitudine. 


Poza 7 – Indicele de stadializare Clark:
Melanom malign prognostic indice Clark


Poza 8 – Indicele de stadializare Breslow:
Melanom malign Stadializare Indice Breslow

Indicele de stadializare Clark

Indicele Clark sau nivelul Clark prezinta 5 stadii, in functie de nivelul invaziei tumorii in raport cu straturile pielii – vezi poza 7.

 1. In nivelul Clark I, tumora se limiteaza la epiderm, in acest stadiu fiind denumita ca tumora in situ. Nivelul Clark I prezinta cel mai favorabil prognostic.
 2. Clark II indica o tumora care merge pana la nivelul dermului papilar.
 3. In nivelul Clark III tumora este extinsa dincolo de dermul papilar dar nu invadeaza dermul reticular.
 4. Indicele Clark IV indica o tumora care invadeaza dermul reticular.
 5. In nivelul Clark V, tumora ajunge pana la nivelul grasimii subcutanate si reprezinta stadiul cu cel mai nefavorabil prognostic.

Indicele de stadializare Breslow

Indicele Breslow sau nivelul Breslow reprezinta de asemenea invazia tumorii in profunzime, insa exte exprimata in milimetri si sunt definite de la T1 pana la T4 – vezi poza 8. Nivelul Breslow T1 corespunde unei tumori cu invazia in profunzime sub un mm (<1 mm), T2 avand valoarea intre 1-2 mm, urmat de T3 cu o valoare cuprinsa intre 2-4 mm. T4 corespunde unei leziuni mai mari de 4 mm si prezinta cel mai nefavorabil prognostic.

Stadializarea TNM

Un alt sistem de stadializare il reprezinta asa-numitul TNM (T – Tumora, N – Nodul-Adenopatie, M – Metastaza) AJCC/UICC 2002 si trebuie sa completeze diagnosticul final. Acesta este determinat de catre medicul oncolog dupa analizarea tuturor investigatiilor clinice si paraclinice care se impun.
De mentionat este faptul ca prezenta ulceratiei la nivelul tumorii reprezinta un factor de prognostic negativ, nefavorabil.

Rata de supravietuire in melanom

Prognosticul, indicatia de tratament si strategia terapeutica este individualizata in functie de indici de mai sus. Doar un diagnostic corect si complet poate oferi indicatia terapeutica corespunzatoare.
Important de retinut este ca rata de supravietuire a pacientului diagnosticat cu melanom identificat si excizat precoce este de 99%. Daca melanomul a evoluat si a invadat ganglionii linfatici de vecinatate, rata de supravietuire scade la 60%. Daca melanomul evolueaza si mai mult, acesta da frecvent metastaze, ceea ce inseamna un prognostic mai rau. Rata de supravietuire in cazul unui melanom cu metastaze scade la sub 20%.

Protocolul de tratament al Melanomului    

Protocolul de tratament are cateva etape distincte:

 1. Dupa examinarea clinica si dermatoscopie, ne orientam catre un diagnostic de suspiciune. 
 2. Ulterior, o etapa esentiala o reprezinta excizia formatiunii de catre un chirurg plastician si analiza tesutului de catre anatomopatolog. Diagnosticul de certitudine dicteaza conduita terapeutica ulterioara. 
 3. In cazul melanomului se impune efectuarea unei limfoscintigrafii, identificarea ganglionului santinela si trimiterea lui catre examen histopatologic. In aceeasi etapa se efectueaza si reexcizia tegumentului de la nivelul caruia s-a aflat melanomul. In cazul in care defectul obtinut in cazul reexciziei este prea mare, acesta este acoperit prin metode specifice chirurgiei plastice. 
 4. Avand toate datele obtinute in urma tratamentului chirurgical, date necesare stabilirii stadiului bolii si tipului exact de melanom, oncologul va putea stabili conduita terapeutica ulterioara.

Tratamentul chirurgical este cea mai importanta etapa de tratament la melanomul malign. 

Tratamentul Oncologic    

Tratament oncologic vine in completarea tratamentului chirurgical si depinde foarte mult de informatiile dobandite in urma etapei chirurgicale.

Tratamentul oncologic este influentat major de:

 • tipul de melanom
 • invazia melanomului in tesutul sanatos din jur – Indicii
 • prezenta sau nu a invaziei celulelor tumorale in ganglionul de vecinatate – ganglionul santinala

Ce este ganglionul santinela?

Ganlionul santinela reprezinta prima statie prin care tumora isi trimite celulele maligne spre organism determinand metastaze. Identificarea si analiza histopatologica a ganglionului santinela este o etapa foarte importanta in stabilirea diagnosticului complet.

Video LIVE Surgery cu identificare ganglionului santinela in cazul unui melanom diagnosticat.  

De retinut!    

Atentie! Singurul tratament eficient este tratamentul chirurgical la timp. 

IMPORTANT
Acest articol are scop strict educativ!
Nu inlocuieste o consultatie si nu stabileste un diagnostic.
Te rog sa consulti un specialist inainte de a lua o decizie medicala.

Dr. Med. Vladislav Gyebnar si colab.