Carcinomul scuamocelular sau spino-celular

Carcinomul scuamocelular sau spino-celular

Ai observat o leziune pe piele care nu pare să se vindece niciodată? Sau poate ai primit un diagnostic de suspiciune de carcinom scuamocelular în urma unui consult dermatologic. Acest articol îți poate oferi informații valoroase despre ce reprezintă și cum se poate trata un carcinom scuamocelular.

Ce este carcinomul scuamo sau spinocelular?

Carcinomul scuamo-celular este un tip de cancer ce afectează stratul extern al pielii. Acest tip de tumoră ia naștere din stratul spinos (scuamos) al epidermului de unde provin și denumirile sinonime. Este al II-lea cel mai frecvent tip de cancer de piele la nivel mondial.
Important:

  • este mai agresiv decât carcinomul bazocelular
  • dacă este extirpat chirurgical la timp, prin tehnica excizie – biopsie, există șanse mari de vindecare

Majoritatea pacienților care sunt tratați chirurgical de CSC sunt considerați vindecați fără a mai fi necesare și alte terapii complementare. În mod normal, CSC crește greu, dar se poate extinde în alte părți ale corpului dacă este lăsat netratat o perioadă lungă de timp. Foarte rar, poate să se comporte mai agresiv și să se răspândească chiar și în stadiile incipiente.

Ce tipuri de cancer de piele întâlnim cel mai frecvent?

Carcinomul scuamocelular este un cancer de piele care face parte din triada tumorilor maligne tegumentare. Mai jos vezi cele trei tumori maligne ordonate în funcție de severitate. Poți face click pe fiecare pe carcinomul bazo-celular și pe melanom pentru mai multe detalii despre fiecare:

  1. Carcinomul bazocelular – CBC
  2. Carcinomul scuamocelular – CSC ( carcinomul spinocelular )
  3. Melanomul

Poză cu cele mai frecvente forme de cancer de piele

cancer de piele - carcinom scuamocelular

Cum arată carcinomul scuamo-celular?

CSC ia în general forma unor placarde solzoase roșii, unor răni deschise, excrescențe cu o depresiune centrală, a unor negi sau chiar a unui corn. Pot face cruste sau pot sângera spontan. Pot fi dureroase și, dacă nu sunt tratate, pot desfigura.
Pot apărea pe orice parte din corp, dar mai frecvent pe părțile expuse la soare, de exemplu: cap, gât, urechi, fața dorsală a mâinilor.


Poza 1 – CSC – Carcinom scuamocelular la nas:
Carcinomul Scuamocelular la nas


Poza 2 – Carcinom scuamocelular la mână:
Carcinomul Scuamocelular la mana


Pe cine poate afecta carcinomul scuamo-celular ?

  • Pe cei predispuși la arsuri solare
  • Persoanele care au trăit la ecuator sau în țări apropiate
  • Oricine lucrează în soare, precum fermierii, muncitorii în construcții, etc.
  • Oamenii în vârstă sau care au avut expuneri solare frecvente
  • Persoanele imunodeprimate (cu sitem imunitar scăzut), fie în urma unor tratamente medicale sau datorită unor boli care afectează sistemul imunitar
  • Pacienții care au avut transplant de organ și care urmează tratament imunosupresor
  • Persoane cu afecțiuni dermatologice precum albinism sau xenoderma pigmentosum

Cu ce se poate confunda carcinomul scuamo sau spinocelular?

Pentru cineva care se întâlnește rar cu leziuni sau tumori la nivelul pielii, chiar dacă este din domeniul medical, acest cancer poate fi confundat chiar și cu leziuni benigne, de exemplu:

  • O simplă rană care nu se vindecă
  • Afecțiuni ale vaselor de sânge de la nivelul membrelor inferioare, cum ar fi ulcerele varicoase
  • Afecțiuni inflamatorii ale pielii, precum psoriasis
  • Keratoza seboreica
  • Leziunile maligne (canceroase) cu care poate fi confundat sunt următoarele:
    • Carcinom bazo-celular
    • Melanom amelanocitar
    • Tumora Merkel
    • Fibrosarcom

Cum se identifica carcinomul scuamo celular?

Este foarte important de reținut că orice leziune suspectă la nivelul pielii trebuie să fie urmată de programarea la un medic dermatolog pentru ca acesta sa efectueze o dermatoscopie. Dermatoscopia reprezintă o metodă de examinare a leziunilor de la
nivelul pielii cu un aparat care mărește aspectul acestora și oferă detaliile necesare stabilirii unui diagnostic de probabilitate.

În urma acestui consult ți se va da o scrisoare medicală cu acest diagnostic de
probabilitate și cu indicația de tratament. Cu aceasta recomandare este necesar să te prezinți cât mai rapid într-un centru specializat în tratamentul tumorilor de piele. Asta pentru ca tu să beneficiezi de cele mai corecte protocoale în tratamentul chirurgical al leziunilor tegumentare, conform ultimelor ghiduri.

Cum se tratează un carcinom scuamos?

În majoritatea cazurilor de suspiciune de carcinom scuamo celular, intervenția chirurgicală pe care o recomandăm este cea numită excizie biopsie. Aceasta constă în extirparea formațiunii cu o bucată piele dimprejur și țesut din profunzime și trimiterea pentru a fi analizată sub microscop de un specialist anatomopatolog. Această intervenție trebuie efectuată conform ghidurilor internaționale, preferabil de către un chirurg bun specializat în tratarea cancerelor de piele.

În cazuri mai rare, după ce leziunea scoasă a fost analizată sub microscop și laboratorul indică factorii de agresivitate a acesteia, pot fi necesare alte investigații, tratamente chirurgicale sau oncologice.
În aceste cazuri, deciziile de tratament se vor lua într-o comisie multidisciplinară, alcătuită din medici de diferite specialități: dermatologi, plasticieni, radioimagiști, oncologi și morfopatologi.

În cazul în care defectul tegumentar rezultat în urma exciziei sau al intervențiilor chirurgicale indicate de comisie este prea mare pentru a putea fi închis direct, acesta este acoperit prin metode specifice chirurgiei plastice.

Mai jos poți vedea un video Live-Surgery cu o reconstrucție complexă de buză post excizie carcinom. Reconstrucția a necesitat practicarea unui lambou de vecinătate – Lamboul Abbe – procedură specifică specialității Chirurgie Plastică.

De reținut că tratamentul chirurgical cât mai precoce al oricărei leziuni ce ridică suspiciunea de carcinom scuamo celular duce la rezultatele cele mai bune. Fie că este vorba despre procesul de vindecare sau despre rezultatul estetic, tratamentul chirurgical precoce asigură o rată de succes mult mai mare.

Ce se întâmplă dacă nu tratez cancerul de piele?

Lăsat netratat, orice cancer de piele devine, în primul rând, desfigurant, datorită creșterii în dimensiuni. Acest lucru va face mult mai dificilă orice etapă a tratamentului.
Pe lângă creșterea în dimensiune, carcinomul scuamo celular invadează și țesuturile din profunzime (împreună cu vasele de sânge și cele limfatice) și poate să plece și către alte părți ale corpului.

Cum pot să previn cancerul de piele?

  • Protejează pielea de radiațiile ultraviolete
  • Evită expunerea la soare
  • Poartă o pălărie cu bord mare și ochelari de soare
  • Folosește creme de protecție solară SPF 30 sau mai mare, aplicate cu 15-30 de minute înainte de expunerea solară și ce se va reaplica de fiecare dată după baie sau la fiecare 2 ore
  • Evită folosirea saloanelor de bronzat

Examinare proprie:
Este foarte important să ne examinăm pielea în mod regulat. Trebuie să ne uităm după orice leziune nouă, orice leziune ce a crescut, și-a schimbat aspectul, sau orice leziune care nu se vindecă sau care face cruste în mod repetat.

 

DE REȚINUT:
Atenție! Carcinomul scuamo celular poate fi agresiv și se poate răspândi în corp. Orice leziune care nu se vindecă trebuie să aibă parte de un consult dermatologic cu dermatoscopie și, dacă este suspectă, trebuie extirpată cât mai rapid. Cel mai important pas este tratamentul chirurgical numit excizie biopsie, acesta trebuind să urmeze ghidurile internaționale și să fie efectuat de un medic specializat în tratarea cancerelor de piele.

Pe data viitoare! Rămâi informat și nu uita că o informație medicală corectă îți poate salva viața!

IMPORTANT
Acest articol are scop strict educativ!
Nu înlocuiește o consultație și nu stabilește un diagnostic.
Te rog să consulți un specialist înainte de a lua o decizie medicală.

Dr. Titus Grecu & echipa Vitta Clinic