Ai sesizat pe corp apariția treptată a unei pete de culoare roșie sau albăstruie? Sau poate această presupusă pată există de când te-ai născut. Ei bine, de multe ori, la nivelul pielii, poate apărea un tip de formațiune, numită hemangiom. Hemangiomul este o formațiune tumorală benignă care poate avea diferite dimensiuni. Hemangiomul cavernos este cauzat de dilatarea cavernoasă sau uniformă a vaselor de sânge de la nivelul pielii.
Frecvent, datorită aspectului său impresionant, se poate confunda cu anumite tipuri de cancer de piele. Parcurgând acest articol poți afla ce anume este un hemangiom, cum îl putem identifica și care este cea mai indicată metodă de tratament.
Ce este un hemangiom? – Hemangiom tegumentar sau cutanat
Un hemangiom cutanat, numit uneori și angiom cutanat, este un conglomerat de vase mici de sânge, numite capilare. Aceste vase de sânge pot forma o umflătură sub piele sau pe piele. Cu cât se formează mai la suprafață, cu atât ele sunt mai vizibile. Culoarea lor depinde de profunzime și de natura vaselor din care sunt formate și poate varia de la albastru la roșu aprins.
Fiind benign, un hemangiom nu prezintă un risc pentru sănătate, însă poate reprezenta o problemă majoră din punct de vedere estetic. Problemele de natură estetică ridicate de hemangiom diferă de la persoană la persoană, în funcție de dimensiuni și localizare.
Tipuri de hemangiom:
- superficiale
- profunde
- combinație între cele două (partea profundă având o culoare albăstruie și cea superficială fiind de culoare roșie)
Cât de frecvent este întâlnit?
Aceste leziuni apar destul de des, aproximativ o persoană din zece poate fi afectată.
Hemangiomul apare mai frecvent la:
- Persoane de sex feminin
- Bebeluși prematuri sau subponderali
- Sarcini multipare (gemeni, tripleți, etc)
Cu toate că nu a fost descoperită o componentă ereditară, frecvent, pacienții cu hemangiom relatează că și alți membrii ai familiei sunt afectați de acest tip de formațiune. Acest lucru este cel mai probabil datorat frecvenței cu care hemangioamele apar în rândul populației.
Cum arată un hemangiom? Cum îl putem identifica?
Hemangiomul superficial:
- Apare ca o zonă/umflătură de culoare roșie la nivelul pielii
- Sângerează ușor dacă este traumatizat. Acest lucru poate reprezenta un impediment major
- De obicei este mai cald decât pielea din jur, datorită faptului că vasele de sange sunt foarte aproape de suprafața pielii
- Inițial poate apărea ca o zonă palidă. Ulterior, pe această zonă apare un punct sau o pată roșie
Hemangiomul profund:
- Din cauză că vasele sunt situate în profunzimea pielii, acesta are, de obicei, o culoare albăstruie.
- La bebeluși nu este vizibil în primele săptămâni, dar poate să apară ulterior ca și o umflătură la nivelul pielii, fără o colorație specifică.
La bebeluși, majoritatea hemangioamelor (angioame cutanate) apar în primele zile și săptămâni după naștere. În mod normal, acestea cresc în primele trei luni. Este neobișnuit ca ele să crească după vârsta de 6-10 luni. În general, după această vârstă, hemangioamele intra într-o perioadă de pauza sau chiar involuție (încep să scadă în dimensiune).
Poze hemangiom cavernos piele și hemangiom capilar lobular
Unde apar cel mai des hemangioamele?
Cel mai frecvent apar în regiunea capului și gatului, cu preponderență pe obraz, buze sau pleoapa superioară, dar pot apărea oriunde pe corp. Unii pacienți pot avea mai multe hemangioame. Acestea se întâlnesc mai frecvent la gemeni sau tripleți.
Cum se obține diagnosticul?
Cele superficiale sunt ușor de identificat, diagnosticul fiind pus pe baza aspectului clinic.
Pentru pacienții cu hemangioame profunde, mari, sau apărute în jurul ochiului, se indică efectuarea unei ecografii sau RMN, întrucât aceste investigații ne oferă o imagine concretă asupra formațiunii tumorale și ne ajută să punem un diagnostic cert.
Pentru acuratețea diagnosticului, la pacienții mai în vârstă se recomandă realizarea unei dermatoscopii și/sau ecografii.
Cum se tratează hemangiomul?
Tratament hemangiom: La pacienții adulți, tratamentul hemangioamelor se face prin excizie chirurgicală. Formațiunea extrasă este apoi trimisă la laborator pentru a fi examinată la microscop. Adică extirparea hemangiomului se face prin metoda excizie – biopsie.
În cazul în care se dorește efectuarea tratamentului din motive estetice, este indicat să vă adresați unei instituții precum o clinică specializată în tratamentul formațiunilor tumorale. Cei care tratează predominant astfel de probleme sunt medicii specializați în chirurgie plastică. Asigură-te că alegi un chirurg bun, cu experiență în extirparea formațiunilor tumorale. Vezi următorul paragraf pentru a afla mai multe despre ce procedură folosim la Vitta Clinic, clinică specializată în chirurgia formațiunilor tegumentare, pentru extirparea hemangioamelor.
Ce procedură folosim la Vitta Clinic?
Operație hemangiom – tratament hemangiom
Primul pas în tratarea corectă a oricărei formațiuni tumorale îl reprezintă o consultație de specialitate. La Vitta Clinic, intervenția chirurgicală este programată doar în urma unei consultații inițiale. Importanța consultației constă în identificarea planului chirurgical optim pentru cura chirurgicală și explicarea în detaliu a procedurii chirurgicale.
Procedura folosită de noi pentru tratarea hemangiomului este intervenția chirurgicală numită excizie-biopsie, care se poate efectua clasic sau cu radiofrecvență. Excizia-biopsie constă în extirparea (excizarea) formațiunii tumorale, în acest caz a hemangiomului, și trimiterea ulterioară a acesteia la laborator pentru a fi analizată.
Întrucât Vitta Clinic este formată dintr-o echipă de chirurgi plasticieni, pe lângă tratamentul curativ, rezultatul estetic este unul dintre aspectele esențiale pe care le avem în vedere. Astfel, în funcție de localizarea și dimensiunea hemangiomului, în anumite cazuri, atunci când va fi nevoie, vom folosi metode de reconstrucție avansate pentru a asigura cel mai bun rezultat estetic. În cazul hemangiomului, rata de recidivă este extrem de mică, șansele ca formațiunea să reapară fiind minime.
Vezi aici un CLIP cum se face excizia unui hemangiom de la nivelul buzei. Defectul rămas este acoperit cu două lambouri locale avansate – hemangiom adulți tratament – LIVE surgery:
Cu ce se poate confunda hemangiomul?
Cea mai periculoasă formațiune tumorală cu care hemangiomul se poate confunda este un melanom.
Melanomul reprezintă cel mai agresiv și imprevizibil tip de cancer și, spre deosebire de formațiunile tumorale benigne, acesta pune adesea viața în pericol, având cea mai mare rată de mortalitate dintre toate cancerele de piele.
Diferența dintre cele două tipuri de formațiuni nu se poate sesiza mereu cu ochiul liber, motiv pentru care, în cazul suspiciunii de melanom, adesea ridicată în urma unei dermatoscopii, excizia chirurgicală este absolut necesară.
Poți face click pe melanomul malign pentru a afla mai multe despre acest tip de cancer.
Poze hemangioam cutanat vs. melanom
Hemangiom pe piele și țesut celular subcutanat (primul exemplu)
De reținut:
- Hemangiomul nu prezintă un risc pentru sănătate, dar aduce un prejudiciu estetic variabil în funcție de localizare.
- Frecvent este confundat cu anumite tipuri de cancer de piele.
- În cazul formațiunilor tumorale care ridică suspiciuni, autodiagnosticul nu este suficient și nu poate să înlocuiască o consultație de specialitate.
- Din punct de vedere estetic, pentru un rezultat cât mai satisfăcător, pentru extirparea hemangioamelor este indicat să vă adresați unui medic specialist în chirurgie plastică sau unui centru specializat în tratarea formațiunilor tumorale.
Pe data viitoare! Rămâi informat și nu uita că o informație medicală corectă îți poate salva viața!
Acest articol are scop strict educativ!
Nu înlocuiește o consultație și nu stabilește un diagnostic.
Te rog să consulți un specialist înainte de a lua o decizie medicală.