Nevul displazic

Nevii displazici sunt alunițe atipice. Cu toții ne naștem cu un număr mai mic sau mai mare de alunițe pe suprafața corpului. Majoritatea acestor formațiuni tumorale prezintă o formă și o culoare similară. Ei bine, nevii displazici sunt acele alunițe atipice, care ies din tipar. Ai observat o aluniță ciudată pe suprafața corpului? Este posibil să fie un nev displazic, atenție însă, aceștia se pot confunda cu afecțiuni periculoase ale pielii.

Ce este un nev displazic?

Nev este termenul medical pentru aluniță. Cuvântul displazic înseamnă că alunița este atipică, însă nu este canceroasă încă, dar are risc.

Cum arată nevul displazic?

Majoritatea au dimensiuni mai mari de 5 mm în diametru, cu un contur imprecis delimitat, iar culoarea nu este uniformă. În alcătuirea lor aceștia pot avea mai multe culori. Unele persoane pot avea mai multe alunițe de acest tip.

Pot să previn apariția nevilor displazici?

În momentul de față nu există o metodă sigură de a preveni apariția acestora. În anumite cazuri, acest tip de aluniță se poate dezvolta și în urma expunerii la radiațiile UV, de aceea este recomandată folosirea cremelor cu protecție solară cu SPF 50 și evitarea arsurilor solare precum și folosirea saloanelor pentru bronzat.

Diagnostic nev displazic

Diagnosticul de probabilitate este dat de către un medic dermatolog în urma unui control numit dermatoscopie. Dermatoscopia (vezi poza 2)stabilește dacă diagnosticul de probabilitate este de nev displazic sau dacă formațiunea ridică o altă suspiciune.

Diagnosticul de certitudine îl putem avea doar în urma extirpării formațiunii tumorale, după trimiterea probei la examenul histopatologic și primirea rezultatelor.


Poza 1 – Nev displazic:
Nev displazic sau alunita canceroasa


Poza 2 – Nev displazic:
Nev displazic

Tratament nev displazic

Tratamentul nevilor displazici se efectuează din motive preventive, estetice, sau dacă dermatoscopia ridică semne de întrebare cu privire la diagnostic.

Tratamentul pentru aceste formațiuni tumorale constă într-o mică intervenție chirurgicală numită excizie-biopsie. Prin intermediul acesteia se îndepărtează alunița (cu margini de siguranță). Proba se trimite la laborator în vederea examinării histopatologice – care ne va da diagnosticul de certitudine. Această examinare confirmă sau infirmă apariția anumitor modificări canceroase și ne spune dacă formațiunea tumorală a fost îndepărtată în întregime.

Tratament nev displazic recomandat Vitta Clinic – excizie-biopsie.

Se poate vindeca complet un nev displazic?

Dacă alunița este îndepărtată chirurgical în întregime și gradul de atipie în urma examenului de laborator este scăzut sau moderat, aceasta este considerată vindecată. În cazul în care gradul de atipie este sever, atunci poate fi necesară încă o intervenție chirurgicală prin care se îndepărtează un țesut suplimentar împreună cu cicatricea rezultată în urma exciziei-biopsie din prima etapă.

Ce se întâmplă dacă în familia mea sunt mai multe persoane cu nevi displazici?

În acest caz putem vorbi despre un sindrom ereditar numit “Sindrom al nevului displazic familial” sau “sindrom al alunițelor atipice”. Este important, dacă există suspiciunea acestui sindrom, ca toate alunițele să fie examinate periodic de către un dermatolog. De asemenea, este indicat să se țină și o evidență riguroasă a acestora, prin fotografii. Acest pas este important pentru prevenția transformării lor într-un cancer de piele numit melanom.

Nevul displazic se poate transforma în cancer?

Comparativ cu un nev congenital (aluniță clasică), nevii displazici au un risc mai mare de a se transforma în cancer. Riscul este mai mare dacă numărul lor este mai mare sau dacă suferi de sindromul nevului displazic.

Atenție!
Nevul displazic, cu toate că este o formațiune tumorală benignă, se poate transforma într-unul dintre cele mai agresive tipuri de cancer – melanomul. Este foarte important ca tratamentul să fie efectuat într-un centru specializat în tratarea tumorilor de la nivelul pielii. Singura intervenție care garantează diagnosticul de certitudine și vindecarea (în majoritatea cazurilor) este excizia biopsie clasică.
Faceți click pe Melanom pentru a afla mai multe detalii despre această formațiune tumorală.

Ce spun pacientii?

Adriana B.

Râmnicu Vâlcea

Bună ziua. Sunt din Rm.Valcea si am 77 de ani. In urma cu un an am fost diagnosticata cu sindrom de tunel carpian la …citeste mai mult

Maria L.

Timișoara

Am fost operata de sindromul Tunel Carpian la Vitta Clinic de către Domnul Doctor Vladislav Gyebnar in urma cu doua luni. In momentul de …citeste mai mult

Lista cu alte tipuri de tumori de piele

Pentru a vedea o listă completă a formațiunilor tumorale tegumentare (de pe piele) și subtegumentare (de sub piele), poți face click pe Lista formatiuni tumorale.
Aici vei găsi un index cu tumori tegumentare și descrierea lor.

Pe data viitoare! Rămâi informat și nu uita că o informație medicală corectă îți poate salva viața!

IMPORTANT
Acest articol are scop strict educativ!
Nu înlocuiește o consultație și nu stabilește un diagnostic.
Te rog să consulți un specialist înainte de a lua o decizie medicală.

Dr. Titus Grecu & echipa Vitta Clinic