Compresiuni nervoase – Neuropatii periferice la membrul superior
Din ce cauze apar furnicaturile in maini? Ce este o neuropatie de compresiune nervoasa?
Sindromul de compresie nervoasa sau neuropatia de compresie este o situatie medicala definita prin aparitia unor semne si simptome specifice, frecvent debutata cu furnicaturi, datorita unei presiuni exercitate direct pe un nerv. Mai multe detalii despre ce este si cum functioneaza un nerv in organism – vezi aici.
Destul de des auzim la cei din jurul nostru expresia “imi amortesc mainile” sau “imi amortesc degetele”. “Am maini umflate si amortite”. Ce e de facut?
Primul semn ca un nerv nu functioneaza bine este aparitia de furnicaturi si amorteli in teritoriul inervat de nervul afectat.
Ce neuropatii intalnim la membrul superior?
La nivelul membrului superior sunt trei nervi principali: nervul median, ulnar si radial. Fiecare dintre acestia, pot fi prinsi intr-un blocaj sau o stramtoare anatomica.
Cea mai frecventa compresiune nervoasa o intalnim la nervul median in tunelul carpian si provoaca sindromul de tunel carpian (vezi detalii aici).
La nervul ulnar putem avea compresiune la doua niveluri: in canalul Guyon, de unde rezulta sindromul de canal Guyon (vezi detalii aici) si respectiv la nivelul tunelului cubital la cot, rezultand sindromul de tunel cubital (vezi detalii aici).
Video 1 – Vezi clip despre cum identificam boala in functie de care degete ne amortesc:
Tot ce trebuie sa stii despre furnicaturile in degete
Poti vedea aici intr-un playlist cu cateva clip-uri scurte. De ce apar? Ce semnifica? Cum scapam de furnicaturi? Raspunsurile le gasesti in aceste videoclipuri realizate de mine in cadrul rubricii Sfatul Sanatos.
Care sunt semnele unei compresiuni de nerv?
La membrul superior primele semne care fac sa suspectam o compresiune nervoasa sunt reprezentate de amorteli si furnicaturi in maini. In cazul afectarii nervului median apar furnicaturi pe degetele 1, 2, 3 si ½ din 4, si respectiv in cazul afectarii nervului ulnar cu furnicaturi pe degetul 5 si ½ din 4 (vezi poza 1). Ulterior, daca compresiunea devine cronica, furnicaturile se transforma in parestezii (amorteli), apar dureri in maini (vezi detalii aici) si amiotrofii musculare.
Ce este amiotrofia?
Amiotrofie inseamna scaderea in volum a unui muschi sau a unei grupe musculare, asociata cu pierderea functiei acestuia. Este datorata unei suferinte sau intreruperi a unui nerv motor care inerveaza muschiul respectiv. Clinic se observa modificari de contur, cu subdenivelare, ale unor zone specifice ale mainii. Practic, amiotrofia (sau atrofia) inseamna subtierea muschiului, astfel ca, la membrul superior mana devine mai “osoasa”. Poate sa apara unilateral (doar la o singura mana) (vezi poza 3) sau bilateral (la ambele maini) (vezi poza 4).
Ce este un nerv?
Nervul este un conductor electric viu, constituit din prelungirile celulelor nervoase – axoni. La exterior este invelit de o membrana numita epinerv. In structura lor, nervii contin vase de sange cu rol nutritiv, asigurand functia normala a nervului. Nervul care conduce impulsul electric de la creier la periferie (muschi, glande) este un nerv motor iar nervul care conduce de la periferie (senzori) la creier este un nerv senzitiv.
Nervii periferici ai membrului superior sunt nervi mixti, adica si motori si senzitivi, deci o compresiune netratata va afecta implicit atat sensibilitatea ariei tegumentare inervate cat si muschii inervati de respectivul nerv in suferinta.
Totul despre nerv – vezi aici.
Ce neuropatii intalnim la membrul superior?
Cea mai frecventa compresiune nervoasa o intalnim la nervul median in tunelul carpian si provoaca Sindromul de tunel carpian (vezi detalii aici).
La nervul ulnar putem avea compresiune pe doua nivele, in canalul Guyon de unde rezulta Sindromul de canal Guyon (vezi detalii aici) si respectiv la nivelul tunelului cubital la cot unde rezulta Sindromul de tunel cubital (vezi detalii aici).
Mai jos poți accesa testul Dr. Gyebnar, un chestionar online, cu ajutorul căruia poți verifica dacă în cazul tău se ridică suspiciunea de compresie de nerv median în canalul carpian sau alte patologii dureroase la nivelul mâinii.
Accesează testul Dr. Gyebnar pentru Sindromul de Tunel Carpian
Ce se intampla cu un nerv sub presiune? De ce apar furnicaturi in degete?
D.p.d.v. fiziopatologic datorita compresiunii se produce o colabare a vaselor de sange (vasa nervorum) care hranesc nervul, deci o ischemie a filetelor nervoase.
Orice compresiune pe un nerv provoaca ischemia nervului prin presiune fizica, avand ca rezultat blocarea transportului axonal. La un nerv cu neuropatie de compresie, initial apare o latenta crescuta in conducerea impulsului electric, iar daca compresiunea creste, pot aparea blocaje complete.
In stadii neglijate, se produce degradarea axonului numita axonopatie, care consta intr-un proces de demielinizare a fascicolului nervos.
Propriu zis, sub presiune externa nervul isi incetineste functia, clinic manifestandu-se prin amorteli, furnicaturi si durere. In compresiuni severe functia nervului poate fi compromisa definitiv prin necroza fasciculelor nervoase.
Cum putem testa functia nervului?
Prin teste clinice
- Two point discrimination
- Testul Phalen
- Testul Durkan
- Testul Froment
Prin explorari paraclinice
- Electrodiagnostic
Video 2 – Totul despre testul Phalen – vezi videoclip:
Video 3 – Totul despre testul Durkan – vezi videoclip:
Video 4 – Totul despre testul Froment – vezi videoclip:
Electrodiagnostic – EMG – Electromiografie
Nervii din corpul uman sunt niste veritabile cabluri electrice biologice avand ca functie conducerea impulsului nervos, adica a curentului electric. Astfel, pentru a putea trage concluzii asupra functiei nervului afectat, se impun studii de conducere nervoasa (SCN). Acestea ofera detalii complexe, masurand viteza de conducere nervoasa (VCN), latenta si amplitudinea impulsului electric.
Masurarea parametrilor de conducere a impulsului nervos prin nerv se poate realiza si prin elecromiografie. Electromiografia (EMG) testeaza raspunsul motor al muschiului la stimularea nervului care il pune in miscare.
Coroborand toate aceste date, un specialist poate trage conluzii precise asupra suferintei nervoase si asupra oportunitatii unei interventii de decompresie
Cand trebuie sa ma adresez la medic?
Eu recomand adresarea la medicul specialist inca de la aparitia primelor furnicaturi sau amorteli ale degetelor mainii.
Nu uitati! Odata aparute aceste compresiuni, ele progreseaza, in nici un caz nu se diminueaza de la sine.
Unde si cand pot sa apara neuropatii de compresiuni pe un nerv?
Compresiunile de nerv pot avea loc într-un tunel anatomic natural (tunel carpian, canal Guyon, tunel cubital) strans exacerbat de tesutul care il contine prin edem sau hipertrofie (in sindroame de suprasolicitare si microtraumatisme), sau pot fi rezultatul de blocare a nervilor in tesutul cicatriceal dupa traumatisme, plagi, fracturi sau luxatii.
Tratamentul
Cel mai eficient tratament al compresiunilor nervoase este eliminarea cauzei compresive prin decompresie chirurgicala. Astfel, imediat dispar atat furnicaturile cat si restul simptomelor specifice.
Video 5 – vezi clip despre tratamentul cel mai eficient in cazul compresiei de nerv:
Cine trateaza neuropatiile si compresiunile nervilor la membrul superior?
La aparitia primelor semne de compresiune nervoasa periferica trebuie sa va adresati unui chirurg specializat in chirurgia mainii.
Specialistul in chirurgia mainii este cel care va stabili diagnosticul, pe baza examenului clinic si a explorarilor paraclinice. Tot el va face si recomandarile de tratament adecvate fiecarui caz, va executa interventia chirurgicala, va coordona tratamentele adjuvante si urmarirea postoperatorie.
Ce se intampla daca nu ma tratez?
Sindroamele de compresiune nervoasa sunt boli progresive, asta inseamna ca fara tratament evolueaza spre agravare. Netratate, neuropatiile de compresie invalideaza pacientul prin disparitia completa a sensibilitatii in degetele inervate de nervul in suferinta. Amiotrofia sau mai exact topirea musculaturii inervate de nerv isi face aparitia (vezi poza 3 si 4). Aceasta duce la tulburari si dificultate in manuirea obiectelor iar ulterior pacientul incepe sa scape obiectele din mana. In final apar dureri nocturne insuportabile.
Din pacate, multi pacienti care mi se adreseaza, ajung tardiv si am avut ocazia sa vad cazuri in stadii foarte avansate. Uneori pacientul ajunge sa nu mai poata dormi noaptea de durere.
Incurajez pacientii sa se informeze corect si sa apeleze cu incredere la un specialist in chirurgia mainii pentru a se lamuri cu toate aspectele legate de suferinta lor. Sindromul de tunel carpian este o boala progresiva, care evolueaza lent dar sigur. E recomandat ca interventia chirurgicala sa fie efectuata intr-un stadiu incipient, inainte de instalarea leziunilor ireversibile.
Atentie!
Ameliorarea durerilor la nivelul mainii dupa o perioada cu dureri intense, este un semn de agravare si denervare ireversibila. Nu recomant tratamente alternative si naturiste pentru neuropatii de compresie. Evitati parerile neavizate de pe diverse forum-uri deoarece riscati sa pierdeti timp pretios pentru nervul dumneavoastra care e in suferinta!
De retinut!
Sindroamele de compresie nervoasa, operate la timp, fara amanari inutile, asigura recuperarea rapida in procent de 100%.