Despre nerv – leziune de nerv si neuropatia periferica

Ce este un nerv?

Pe scurt, un nerv poate fi comparat cu un conductor electric. Un cablu prin intermediul caruia semnalele si informatiile se transmit dintr-un punct in altul.

Spre exemplu, cand atingem o suprafata, acest lucru se transmite de la tegument catre creier, asa incat indepartam mana pentru a evita un pericol, o arsura , un obiect ascutit etc.

Rolul nervului     

Nervul conduce informatia sau comanda sub forma unui impuls electric. Impulsul electric circula in ambele directii, de la senzorii periferici la creier respectiv de la Sistemul nervos central (SNC sau popular denumit si creier) la periferie. Comanda de la creier la periferie este reprezentata de cele mai multe ori de controlul muschilor. Doar prin intermediul nervului putem misca mana sau alte segmente.   

Senzorii periferici transmit doar prin intermediul nervului. Astfel ca prin intermediul nervului simtim daca un obiect e cald sau rece, il vedem sau il auzim daca face si zgomot. Daca un nerv este lezat, acest lucru nu mai este posibil.

Leziunea unui nerv = deficit de functie

Un nerv lezat nu isi mai poate indeplini functia. Astfel apar semnele si simptomele menite sa traga un semnal de alarma, mijloace prin care nervul ne spune ca este in suferinta.

Leziunea de nerv se poate clasifica in mai multe tipuri:

  • Sectiune – cand un nerv este taiat,
  • Strivire sau elongare – in traume, lovituri sau contuzii puternice,
  • Compresiune – presat pe o zona din cauza tesuturilor care il inconjoara – vezi mai multe detalii aici .

Poza 1 – Celula nervoasa:
Nerv si celula nervoasa


Poza 2 – Nervul periferic in sectiune:
Nerv median - situatie anatomica si sectiune

Cum se manifesta? Cum recunoastem o leziune de nerv?     

Semnele si simptomele reflecta tipul de leziune sau stadiul suferintei nervoase.

Principalele simptome a unei leziuni de nerv periferic sau de neuropatie periferica includ anestezia unui teritoriu de tegument (lipsa sensibilitatii), amorteli, furnicaturi si parestezii. In anumite cazuri pacientii acuza durere cu senzatii de arsura. 


Poza 3 – Neuropatie de nerv median:
nerv median - neuropatie


Poza 4 – Neuropatie de nerv ulnar:
nerv ulnar - neuropatie

Semnele se reflecta prin „topirea” sau scaderea in volum a masei musculare – amiotrofie. Pozitia anormala a segmentului afectat cu imposibilitatea efectuarii unor miscari specifice sunt de asemenea semne specifice pentru leziuni de nerv. 

Video 1 – In care puteti vedea o sinteza, realizata de mine, cu semne care indica leziunea nervului ulnar:

Ce este o neuropatie?    

Cand un nerv si-a intrerupt functia partial sau complet spunem ca avem o neuropatie. Cand ne referim la disfunctia in nervii membrelor, atat la membrele superioare cat si inferioare, vorbim de o neuropatie periferica. Cand avem un nerv cu neuropatie acesta nu mai face legatura intr-un mod corect intre sistemul nervos central – creier – si segmentele periferice.

Neuropatii de compresie la membrul superior   

Neuropatia focala de nerv median cu sau fara axonopatie este cea mai frecvent intalnita neuropatie de la nivelul mainii. Compresiunea de median la nivelul mainii, in canalul carpian dezvolta o neuropatie numita Sindromul de tunel carpian sau canal carpian. Toate detaliile despre aceasta boala, simptome, manifestari, cauze si tratament le poti vedea aici.

Ce spun pacientii?

Simona Ciochina
Vulcan - jud. Hunedoara

În data de 05.03.2024 a fost operată mama mea Bernhardt Maria la această clinică de către Domnul Doctor Vladislav Gyebnar, având diagnosticul de sindrom …citeste mai mult

Mirela Ignat
Sibiu - jud. Sibiu

Sunt pacienta minunatului domn doctor Vladislav Gyebnar, care in urma cu doua zile a intervenit chirurgical la ambele mele palme. La mana stanga am …citeste mai mult

Sindrom de canal cubital la cot – toate detaliile despre aceasta boala, simptome, manifestari, cauze si tratament le poti vedea aici

Sindrom de canal Guyon – toate detaliile despre aceasta boala, simptome, manifestari, cauze si tratament le poti vedea aici

Neuropatii de compresie la membrul inferior  

Sindrom de canal tarsian cu compresia de nerv tibial posterior la nivelul piciorului – toate detaliile despre aceasta boala, simptome, manifestari, cauze si tratament le poti vedea aici.  

Neuropatia de nerv peronier cu compresia nervului peronier comun la capul fibulei – toate detaliile despre aceasta boala, simptome, manifestari, cauze si tratament le poti vedea aici.  


Poza 5 – Neuropatie de nerv tibial posterior:
nerv tibial posterior


Poza 6 – Neuropatie de nerv peronier comun:
nerv peronier comun

Clip Video

Video – despre cum identificam nervul lezat in functie de care degete ne amortesc:

Tratamentul leziunii nervului   

Fiecare tip de leziune beneficiaza de tratament specific. 

Sectiunea unui nerv obligatoriu are ca tratament neurorafia. Aceasta presupune reconstructia nervului prin tehnica microchirurgicala. Microchirurgia presupune ata o supraspecializare a chirurgului cat si o dotare speciala. Neurorafia se efectueaza sub microscop sau lupe.

Video cu produse folosite pentru repararea unui nerv – conductul, membrana și allogrefa.

Ce se intampla daca nu tratez un nerv lezat?    

In cazul unei compresiuni avem o situatie ireversibila si progresiva, adica odata declansata neuropatia periferica de compresie se agraveaza in timp.

Dr. Med. Vladislav Gyebnar