Sindromul de tunel tarsian

Ce este sindromul de tunel tarsian?   

Sindromul de tunel tarsian este o neuropatie de compresie provocata de compresia nervului tibial posterior la nivelul tunelului tarsian. Tunelul tarsian este situat la nivelul gleznei piciorului pe partea interna.

Compresia de nerv in canalul tarsian provoaca pacientului cu preponderenta dureri si amorteli in picior.  


Poza 1 – Durerea specifica in STT:
tunel tarsian


Poza 2 – Nervul tibial posterior in tunel:
tunel tarsian durere picior

Cum se manifesta compresia de nerv tibial posterior?

  • durere la nivelul talpii piciorului
  • senzatie de arsura in talpa
  • furnicaturi si amorteli in picior
  • senzatie de soc electric in talpa piciorului  

Simptome similare se intalnesc si la nivelul mainii cand putem suspecta un Sindrom de tunel carpian – vezi mai multe detalii aici

Tratamentul

Tratamentul chirurgical este necesar deoarece este singurul care elimina definitiv compresia. Astfel dispare suferinta nervului tibial posterior si simptomele cauzate de ea.

Tratamentul chirurgical consta in sectionarea structurii fibroase a ligamentului tarsian transvers si marirea in felul acesta a calibrului canalului. Este o procedura usor de suportat de pacient, de durată relativ scurta. Operatia dureaza aproximativ 60 minute. Recuperarea si prognosticul sunt foarte bune daca operatia este facuta la timp.

Video – despre tratamentul cel mai eficient in cazul unei compresiuni de nerv – mesajul din clip se refera atat la compresiile de nerv de la mana cat si de la picior:  

 

Dr. Med. Vladislav Gyebnar