Sindromul de tunel cubital la nivelul cotului

sau Neuropatia de compresiune a nervului ulnar la cot

Nervul ulnar (numit și cubital) este unul dintre nervii principali ai membrului superior. La nivelul cotului, nervul traversează o strâmtoare numită tunel cubital. Nervul ulnar poate fi afectat de diverse procese patologice.

Ce este sindromul de tunel cubital?

Sindromul de tunel cubital sau nevrita nervului ulnar la cot este o afecțiune cu simptome bine definite, cauzate de compresiunea nervului ulnar în canalul cubital, pe care îl traversează nervul la nivelul cotului.

Sindromul de canal cubital sau nevrita nervului ulnar (cubital) face parte din neuropatiile periferice de compresie (vezi detalii aici) a membrului superior.

Se manifestă prin furnicături și amorțeală în ultimele două degete (inelar și degetul mic). Aceste simptome sunt specifice atât nevritei de ulnar, cât și sindromului de canal Guyon (vezi detalii aici). Chiar dacă au aceleași simptome, cele două afecțiuni trebuie diferențiate deoarece au tratament diferit.

De ce apare afectarea nervului la cot?

Poate să apară datorită compresiei, elongării sau iritației nervului ulnar la nivelul cotului. Predispoziția la neuropatie de ulnar la acest nivel este dată de particularitatea anatomică de traversare a cotului de către nervul ulnar. Acesta trece printr-un șanț osos alcătuit din olecran și epicondilul humeral medial, fiind acoperit de fascia mușchiului flexor ulnar al carpului. În timpul flexiei antebrațului, pe braț se exercită o elongare cu compresie a nervului.

Factorii favorizanți sunt microtraumatismele repetate ale cotului, vibrațiile la nivelul cotului flectat (ex: obiceiul de a ține mâna pe geam în timpul condusului autovehiculelor), menținerea antebrațului pe brat într-o flexie forțată (ex: susținerea telefonului la ureche timp îndelungat – vezi detalii aici), post-traumatic (după fracturi la nivelul cotului), la diabetici, etc.

Datorită compresiei, transmiterea semnalului nervos este perturbată și limitată.

Poza 1 – Zona de compresiune (roșu) și zona de manifestare (violet)
Poza 2 – Detaliul zonei de manifestare senzitivă a neuropatiei de nerv ulnar

Poza 1:
tunel cubital

Poza 2:

Cum recunoaștem apariția sindromului de tunel cubital?

În sindromul de canal ulnar, manifestarea tipică este de amorțeală și slăbiciune la nivelul degetelor 4 și 5 (inelar și degetul mic – vezi poza 2), nesiguranța în mișcările fine la nivelul mâinii, eventual durere. În stadii foarte avansate, paralizia prin leziunea nervului ulnar determină afectarea severă a mâinii, cu absența sensibilității la nivelul degetelor 4 și 5, atrofii ale spațiilor interosoase ale mâinii – datorită scăderii volumului mușchilor intrinseci – amiotrofie (vezi poza 3), aceasta conferind mâinii un aspect de “grifă ulnară” (vezi poza 4). Mișcările mâinii sunt de asemenea modificate în mod caracteristic (vezi video)

Ce acuză pacienții cu neuropatie de nerv ulnar ? Simptome Sindrom de canal cubital 

Cei mai multi pacienți acuză un deget mic amorțit, acest simptom fiind mai frecvent la mâna dreaptă. De asemenea, în stadii incipiente, aceste amorțeli apar mai des dimineața sau noaptea, iar în stadii mai avansate, se manifestă pe tot parcursul zilei.

Simptomul care atrage atenția pacientului mai intens este amiotrofia cu scăderea forței în mână. Mai rar, pacienții acuză dureri la nivelul cotului sau al mâinii, asemănătoare cu o durere de oase sau cu o durere reumatică.

În cazuri severe, unii pacienți acuză că nu pot apropia degetul mic de mână – Semnul Wartemberg.

Video 1 cu un caz de pareză ulnară și efectele sale – Grifa ulnară:

Cine tratează sindromul de tunel ulnar?

La apariția simptomelor specifice trebuie să vă adresați unui chirurg specializat în chirurgia mâinii.

Specialistul în chirurgia mâinii este cel care va stabili diagnosticul final, pe baza examenului clinic și a explorărilor paraclinice. Tot el va face și recomandările de tratament adecvate fiecărui caz, va executa intervenția chirurgicală, va coordona tratamentele adjuvante și urmărirea postoperatorie.

Ce spun pacientii?

Mircea Z.
Timișoara - jud. Timiș

Bună ziua, mă numesc Mircea Zaro și sunt din Timișoara. Povestea mea este mai lungă și mai delicată, dar am să încerc să nu …citeste mai mult

Neagu Mariuta
Ploiesti - jud. Prahova

Hristos a înviat Încep prin a mulțumii domnului doctor Vladislav Gyebnar și întregii echipe de la Vitta Clinic (echipa fantastica sau Marea familie Vitta …citeste mai mult

Consultația la medicul specialist – chirurg de mână – diagnostic corect

În timpul consultației veți fi întrebați despre simptome, debutul lor, evoluția în timp, impactul asupra activităților cotidiene și profesionale, etc. O descriere precisă a acuzelor ajută la stabilirea diagnosticului.

Examenul clinic al mâinii obiectivează relatările pacientului. Există teste specifice de evaluare a funcției nervului ulnar – testul Froment (vezi video).

Examinările paraclinice (suplimentare) care pot fi necesare pentru precizarea diagnosticului și prognosticului includ studii electrofiziologice și imagistice (ecografie). Electromiografia (EMG) oferă date complexe despre gradul de afectare al nervului ulnar, măsurând amplitudinea, latența și viteza de conducere nervoasa (VCN). Ecografia arată starea anatomică a nervului și poate evidenția unele modificări structurale în tunel (cauze ale compresiunii).

După culegerea acestor informații, se pune diagnosticul și prognosticul și se propune tratamentul adecvat. Este o conversație deschisă, în care pacientul trebuie să pună întrebări, sa-și clarifice nelămuririle, să înțeleagă procedura la care va fi supus, rezultatul așteptat și recomandările pe care trebuie sa le respecte.

Video 2 – vezi tot ce trebuie sa știi despre testul Froment:

Tratamentul sindromului de canal cubital

În faze incipiente, tratamentul este medicamentos, cu antiinflamatoare (nesteroidiene sau corticoizi); în faze avansate, tratamentul este exclusiv chirurgical, cu eliberarea nervului ulnar de sub fascia mușchiului flexor ulnar al carpului și uneori cu transpoziția nervului ulnar anterior de epicondilul humeral medial.

Video 3 despre cel mai bun tratament în cazul compresiunii unui nerv:

Postoperator, recuperarea este cu atât mai rapidă cu cat se intervine în fază mai incipientă. Nervul își reia activitatea de conducere, iar simptomele dispar treptat.

Poza 3Amiotrofie severa de spațiu comisural 1, după o compresiune de nerv ulnar la cot, netratată
Poza 4Grifă ulnară după o pareza completă de nerv ulnar

Poza 3:
tunel cubital

Poza 4:

Spitalizarea, anestezia și durata intervenției la Vitta Clinic

Intervenția se efectuează în regim de spitalizare de zi, iar pacientul petrece aproximativ 2-3 ore în clinică.

Procedura se efectuează în anestezie locală extinsă și este complet nedureroasă.

După instalarea anesteziei, intervenția durează aproximativ 30-40 min.

Ce se întamplă după intervenția chirurgicală? Recuperarea

Recomandările specifice le veți primi imediat după operație. Menținerea ridicată a membrului operat și purtarea unei contenții elastice este obligatorie.

Dispariția simptomatologiei survine variabil de la un pacient la altul. În stadiile incipiente, simptomele dispar imediat după intervenție. În stadii mai avansate sau severe, simptomele dispar sau se ameliorează în funcție de severitatea compresiunii. În medie, nervul ulnar își revine într-un interval cuprins între două săptămâni și două luni.

Contraindicații

Nu există contraindicații specifice.

Este interzisă folosirea aspirinei și derivatelor sale sau a altor medicamente hipocoagulante / anticoagulante (care întârzie coagularea și prelungesc sângerarea) cu 10 zile înainte de intervenția chirurgicală.

Ce se întâmplă dacă nu ma tratez? Sindrom de canal cubital netratat

Netratată, neuropatia de compresie a nervului ulnar, invalidează pacientul prin dispariția completă a sensibilității în degetele 4 și 5. Amiotrofia sau, mai exact, topirea musculaturii inervate de nerv, își face apariția – vezi poza 5 si 6. Aceasta duce la tulburări și dificultate în mânuirea obiectelor. Frecvent pacientul scapă obiectele din mână


Poza 5 – Amiotrofie severă de nerv ulnar:


Poza 6 – Amiotrofie severă de nerv ulnar:

Încurajez pacienții să se informeze corect și să apeleze cu încredere la un specialist în chirurgia mâinii pentru a clarifica toate aspectele legate de suferința lor. E recomandat ca intervenția chirurgicală să fie efectuată într-un stadiu incipient, înainte de instalarea leziunilor ireversibile.

Atenție! Compresia severă a nervului ulnar duce la afectarea severă a nervului. După aproximativ 6 luni de neuropatie severă de ulnar, recuperarea este mai grea. Degradarea severă a nervului ulnar duce la modificări funcționale și morfologice la nivelul mâinii, mâna luând un aspect specific de grifă ulnară.

Dr. Med. Vladislav Gyebnar