Sindromul de canal Guyon

Ce este Sindromul de tunel Guyon?

Sindromul de canal Guyon sau sindromul de tunel ulnar la mână este o boală cu simptome specifice, cauzată de compresiunea nervului ulnar în canalul Guyon, canal pe care îl traversează nervul ulnar (vezi poza 3) la nivelul articulației mâinii.

Face parte din neuropatiile de compresie ale mâinii , alături de sindromul de tunel carpian (vezi detalii aici).

Simptomele specifice sunt amorțeli și furnicături la nivelul degetului patru (inelar – parțiale) și degetului cinci (degetul mic – in totalitate) – (vezi poza 1). Trebuie diferențiat de sindromul de tunel cubital, care reprezintă tot o compresiune de ulnar, dar la alt nivel, și care are simptome asemănătore.


Poza 1 – Teritoriu senzitiv al N. ulnar:


Poza 2 – Nervul ulnar la mână:

Ce este canalul Guyon?

Ce este canalul Guyon?

Canalul Guyon este un tunel alcătuit dintr-o structură osteo-ligamentară, formată la bază din osul pisiform și osul cu cârlig, acoperite de ligamentul carpian palmar și de ligamentul piso-hamat. Acest tunel este traversat de două elemente foarte importante: nervul ulnar și artera ulnară (vezi poza 3).


Poza 3 – Canalul Guyon:
canal Guyon


Poza 4 – Amiotrofie severa:
canal Guyon

Cum recunoaștem apariția sindromului de canal Guyon?

Simptomatologia poate fi mixtă, motorie sau senzitivă.

Primele semne senzitive ale compresiunii nervului ulnar în canalul Guyon percepute de pacient sunt furnicături și amorțeli pe teritoriul nervului ulnar (vezi poza 1). În stadii avansate, sensibilitatea în degetele 4 și 5 poate să dispară complet.

Semnele motorii sunt reprezentate de nesiguranța în mișcările fine ale mâinii, iar prin agravare se produce amiotrofia specifică (vezi poza 4).

Ce spun pacientii?

Neagu Mariuta
Ploiesti - jud. Prahova

Hristos a înviat Încep prin a mulțumii domnului doctor Vladislav Gyebnar și întregii echipe de la Vitta Clinic (echipa fantastica sau Marea familie Vitta …citeste mai mult

Simona Ciochina
Vulcan - jud. Hunedoara

În data de 05.03.2024 a fost operată mama mea Bernhardt Maria la această clinică de către Domnul Doctor Vladislav Gyebnar, având diagnosticul de sindrom …citeste mai mult

Diagnosticul de certitudine se obține la consultație, prin examenul clinic coroborat cu analiza datelor paraclinice (vezi consultația de specialitate).

Video 1 – Mai jos găsiți un video cu semne care indica leziunea nervului ulnar:

De ce apare sindromul de canal Guyon?

Cauzele apariției compresiunii de nerv ulnar în canalul Guyon pot fi multiple. Cel mai adesea sunt incriminate microtraumatisme repetate, traume locale sau chiar fracturi de vecinătate, fractura de os pisiform, a cârligului osului cu cârlig, chiste de vecinătate și patologia vasculară a arterei ulnare. În multe cazuri, compresiunea nervului ulnar apare fără o cauză cunoscută.

Cine tratează sindromul de canal Guyon?

La apariția simptomelor trebuie să vă adresați unui chirurg specializat în chirurgia mâinii.

Specialistul în chirurgia mâinii (în Romania chirurgul plastician) este cel care va stabili diagnosticul final, pe baza examenului clinic și a explorărilor paraclinice. Tot el va face și recomandările de tratament adecvate fiecărui caz, va executa intervenția chirurgicală, va coordona tratamentele adjuvante și urmărirea postoperatorie.

Consultația la medicul specialist – chirurg de mână – diagnostic corect

În timpul consultației veți fi întrebat despre simptome (de când au debutat, cum au evoluat în timp, cât sunt de supărătoare, ce impact au asupra activităților cotidiene și profesionale, etc). O descriere precisa a acuzelor ajută la stabilirea diagnosticului.

Examenul clinic al mâinii obiectivează relatările pacientului. Testarea senzitivă se face cu testul two point discrimination, iar testarea motorie cu testul Froment – vezi video 1 si 2. 

Vezi video 1 cu testul Froment:

Examinările paraclinice obligatorii necesare pentru precizarea diagnosticului și prognosticului includ studii electrofiziologice și imagistice.

Electromiografia (EMG) oferă date complexe despre gradul de afectare și locația exactă a suferinței nervului ulnar, măsurând amplitudinea, latența și viteza de conducere nervoasă (VCN).

Ecografia arată starea anatomică a nervului și poate evidenția unele modificări structurale în tunel (cauze ale compresiunii), statusul vascular cu eventuala tromboză a arterei ulnare.  

Radiografia (Rx) poate evidenția eventuale fracturi ale osului hamat sau pisiform.

Rezonanța magnetică nucleară (RMN) poate evidenția diverse chiste sinoviale sau tromboze de arteră ulnară care pot realiza compresiuni pe nerv.

După culegerea acestor informații, chirurgul va va explica diagnosticul și prognosticul și vă va propune tratamentul adecvat. Este o conversație deschisă, în care pacientul poate să pună întrebări, sa-și clarifice nelămuririle, să înțeleagă procedura la care va fi supus, rezultatul așteptat și recomandările pe care trebuie să le respecte.

Tratament Sindrom de canal Guyon

Singurul tratament eficient, care înlătură compresia nervului ulnar, este tratamentul chirurgical. Astfel dispare suferința nervului ulnar și simptomele cauzate de ea.

Vezi video 2 cu tratamentul corect în caz de compresiuni nervoase:

Tratamentul chirurgical constă în secționarea structurii fibroase a ligamentului carpian palmar și a ligamentului piso-hamat și mărirea, în felul acesta, a calibrului canalului. Este o procedură ușor de suportat de pacient, de durată relativ scurtă. Recuperarea și prognosticul sunt foarte bune dacă operația este făcută la timp. În cazul apariţiei modificărilor ireversibile ale nervului, prognosticul este afectat.

 

Tehnica mea presupune o incizie minimă (vezi poza 5) care, la câteva luni, se cicatrizează final (vezi poza 6).


Poza 5 – Incizia pentru decompresie:


Poza 6 – Cicatricea după decompresie:

Spitalizarea, anestezia și durata intervenției

Intervenția se efectuează în regim de spitalizare de zi, iar pacientul petrece aproximativ 2 ore în clinică.

Procedura se efectuează în anestezie locală și este complet nedureroasă.

După instalarea anesteziei, intervenția durează aproximativ 40 min.

Ce se întâmplă după intervenția chirurgicală? Recuperarea

Imediat după operație veți primi o listă cu recomandări specifice.

Menținerea ridicată a membrului operat și purtarea unei contenții elastice este obligatorie. Mișcarea degetelor începe imediat după intervenție, cu încărcare progresivă, astfel ca la două săptămâni vă puteți relua activitățile obișnuite.

Dispariția simptomatologiei survine variabil de la un pacient la altul. În stadiile incipiente simptomele dispar imediat după intervenție. În stadii mai avansate sau severe, simptomele dispar sau se ameliorează în funcție de severitatea compresiunii. În medie, nervul ulnar își revine într-un interval cuprins între două săptămâni și trei luni.

Contraindicații

Operația de sindrom de tunel Guyon nu are contraindicații specifice.

Este interzisă folosirea aspirinei și derivatelor sale sau a altor medicamente hipocoagulante / anticoagulante (care întârzie coagularea și prelungesc sângerarea) cu 10 zile înainte de intervenția chirurgicală. Aceste aspecte vor fi discutate cu ocazia consultației preoperatorii, când veți informa medicul ce alte boli mai aveți și ce tratamente folosiți.

Ce se întâmplă dacă nu mă tratez? Sindrom de canal Guyon netratat

Nervul ulnar este cel mai sensibil nerv la compresiuni. Decompresia trebuie efectuată cât mai precoce posibil, înainte să apară demielinizarea nervului și afectarea plăcii motorii.

Odată instalate leziunile ireversibile, decompresia nu mai produce recuperarea așteptată, mâna rămâne fără sensibilitate pe degetele 4 și 5, iar funcția motorie este abolită, cu amiotrofie specifică a mușchilor interosoși (topirea mușchiului).

În timp relativ scurt, mâna netratată dobândește un aspect specific, numit “grifă ulnară”.

Vezi video cu Grifa Ulnară în pareza de nerv ulnar:

Încurajez pacienții să se informeze corect și să apeleze cu încredere la un specialist în chirurgia mâinii pentru a se lamuri cu toate aspectele legate de suferința lor.

Sindromul de canal Guyon este o boală progresivă și evoluează destul de rapid spre agravare. E recomandat ca intervenția chirurgicală să fie efectuată într-un stadiu incipient, înainte de instalarea leziunilor ireversibile.

Atenție!

Nu recomand tratamente alternative și naturiste pentru compresiuni de nervi. Evitați părerile neavizate de pe diverse forumuri, deoarece riscați să pierdeți timp prețios pentru nervul dumneavoastră – care e în suferință!

De reținut! Sindromul de canal Guyon, operat la timp, fără amânări inutile, asigura recuperarea rapidă în procent de 100%.

Dr. Med. Vladislav Gyebnar