Neuropatia de nerv peronier comun

Ce este o neuropatie de compresie a nervului peronier?

Este o compresie mecanica de nerv peronier, la nivelul genunchiului, respectiv al capului fibulei, avand ca si consecinta un cumul de semne si simptome specifice leziunii acestui nerv. Este cea mai frecventa neuropatie de compresie de la nivelul membrului inferior.

Ce simte pacientul cu o neuropatie de compresie a nervului peronier?

Semnele si simptomele specifice leziunii acestui nerv sunt:

  • piciorul se aplatizeaza – prabusirea boltei piciorului;
  • dorsiflexia gleznei este deficitara in timpul mersului, adica pacientul ridica greu sau nefiresc piciorul in timpul mersului;
  • extensia halucelui este deficitara, adica degetul mare de la picior nu poate fi ridicat in sus;
  • amorteli si furnicaturi pe partea laterala a gambei si a piciorului;
  • simptomele sunt prezente doar la un singur membru in majoritatea covarsitoare a cazurilor.

Ce este nervul peronier?    

Nervul peronier (NP) este situat la membrului inferior si se divide impreuna cu nervul tibial din nervul sciatic la nivelul portiunii distale a femurului.

NP comun inerveaza senzitiv pielea situata distal de genunchi pe lateralul gambei si a piciorului. Din nervul peronier comun se divid doua ramuri principale: nervul peronier profund si superficial.

NP profund inerveaza muschii tibial anterior, extensor lung al degetelor, extensorul lung al halucelui si muschiul peronier al treilea. Aceste grupe musculare controleaza dorsiflexia si extensia degetelor – vezi poza 2.

NP superficial inerveaza muschiul peronier scurt si muschiul peronier lung. La jumatatea gambei, nervul devine subcutanat si inerveaza senzitiv portiunea laterala a piciorului si portiunea distala a labei piciorului.

Ce este un nerv si cum functioneaza poti afla aici .


Poza 1 :
nerv peronier comun la capul fibulei


Poza 2 :
neuropatia de nerv peronier la capul fibulei

Alte neuropatii de compresie la membrul inferior si superior   

La nivelul membrului inferior intalnim si sindromul de tunel tarsian cu compresia nervului tibial posterior – vezi detalii aici .

La nivelul membrului superior intalnim compresiuni nervoase mai frecvent la nervul median si cel ulnar. Toate detaliile despre neuropatiile membrului superior la gasesti aici .

Ce spun pacientii?

Lucia R.

Au trecut două luni de când am hotărât împreună cu dl doctor să-mi operez amândouă mâinile deodată, sindrom de tunel carpian. Sunt foarte bine! …citeste mai mult

Tocu Maricela

Am venit de la Vaslui la Vitta Clinic Timișoara, pentru o intervenție chirurgicală de Sindrom de Tunel Carpian cu mare încredere în profesionalismul domnului …citeste mai mult

Tratamentul compresiei de nerv peronier  

Tratamentul chirurgical consta in eliberarea nervului prin indepartarea factorului compresiv. Decompresia chirurgicala este singura care elimina definitiv compresia nervului. 

Video – cu singurul tratament eficient in cazul unei compresiuni de nerv – principiul care il prezint in clip se refera atat la compresiile de nerv de la mana cat si de la picior:  

   

 

Dr. Med. Vladislav Gyebnar