Ce doctor se ocupa de chirurgia mainii

Cine opereaza tunel carpian ?

Sindromul de tunel carpian este o boala a mainii si implicit intra in competenta unui doctor care se ocupa de chirurgia mainii. Chirurgia mainii este o supraspecializare din medicina care se ocupa cu diagnosticul si tratamentul chirurgical sau nechirurgical al unor afectiuni de la nivelul mainii si al membrului superior.

Daca esti curios cine opereaza tunel carpian in Romania, trebuie sa stii ca acesta poate fi tratat de catre medici specialisti in Chirurgie Plastica sau in Ortopedie.

Insa, ATENTIE ! Orice pacient isi doreste cel mai bun chirurg de mana. Dar nu orice chirurg plastician sau ortoped are experienta in chirurgia mainii. Abilitatile de chirurg de mana se obtin doar in urma pregatirilor speciale in acest domeniu, atat prin efectuarea unor stagii practice indelungate, in centre supraspecializate, cat si prin participarea la cursuri si congrese nationale si internationale.

Alte articole de la Dr. Vladislav Gyebnar despre bolile care apar la mana:

  • Bolile care provoaca dureri, amorteli sau furnicaturi la nivelul degetelor si mainii – le gasesti descrise intr-un alt articol aici ;
  • Mituri si adevaruri despre Sindromul de tunel carpian – STC le poti gasi descrise aici ;
  • Detalii despre tratamentul unui Sindrom de tunel carpian – STC le poti gasi, explicate pe larg, intr-un alt articol aici .

Poza 1 :
Cine opereaza tunel carpian si nerv median


Poza 2 :
Cine opereaza tunel carpian in sindrom de tunel carpian

Cine opereaza traumatismele mainii ?

In Romania, tratamentul leziunilor traumatice ale mainii este efectuat cu predilectie de chirurgii plasticieni care au experienta cu reconstructia partilor moi. De asemenea tot chirurgii plasticieni se ocupa si cu repararea elementelor nobile responsabile de viabilitatea, functia si biomecanica mainii si a antebratului. Aici putem enumera vase de sange, nervi, tendoane si ligamente. De cele mai multe ori reconstructia acestora trebuie facuta cu tehnici de microchirurgie.

Experienta chirurgului este foarte importanta in chirurgia mainii.
Informeaza-te inainte pe “mana” cui iti dai mana. Dupa tratament, pe langa disparitia simptomelor care te pot necaji, mana trebuie sa fie si functionala.
Este importanta reusita operatiei din prima interventie. Orice reinterventie este semnificativ mai dificila, iar recuperarea mult mai grea.

Ce este tunelul carpian ?

Tunelul carpian este un canal osteofibros inextensibil (rigid), care leaga portiunea distala a antebratului de mana, mai exact de compartimentul mijlociu al planului profund al palmei mainii.
Tunelul carpian are proprietatile unui compartiment inchis, care isi mentine in limite normale presiunea fluidelor, astfel ca orice modificare de volum a structurilor ce il formeaza, a peretilor lui, precum si a componentelor care il traversează, duc la modificari mari ale presiunii din interiorul canalului. Vezi aici mai multe despre anatomia tunelului carpian.

Ce spun pacientii?

Mircea Z.
Timișoara - jud. Timiș

Bună ziua, mă numesc Mircea Zaro și sunt din Timișoara. Povestea mea este mai lungă și mai delicată, dar am să încerc să nu …citeste mai mult

A.M.
Sfântu Gheorghe - jud. Covasna

Buna seara! Înainte de toate doresc sa mulțumesc domnului Dr Vladislav Gyebnar cât și întregii echipe pentru profesionalismul cu care mi-au tratat soțul de …citeste mai mult

Tunelul carpian este traversat de noua tendoane si de un nerv important, nervul median – vezi poza 1. Cand creste presiunea in tunel, nervul resimte primul acest efect. De aici rezulta un sindrom de tunel carpian, care se manifesta printr-o serie de simptome specifice: amorteli, furnicaturi, slabiciune si durere in mana- vezi poza 2. Vezi aici mai multe detalii despre Sindromul de tunel carpian.

Video cu descrierea sindromului de tunel carpian. Cauza – Manifestarea – Cum se identifica? Cum se trateaza?

Cine pune diagnosticul de Sindrom de tunel carpian ?

Un diagnostic de neuropatie de compresie a nervului median in tunelul carpian, adica sindromul de tunel carpian, pare simplu de pus. Desi din practica noastra clinica constatam ca nu e chiar asa. Marturie ne stau pacientii care apeleaza tarziu la serviciile noastre, cel mai frecvent din cauza suspiciunii false de reumatism. Acestia ajung la noi cand durerile uneori insuportabile isi fac aparitia, iar calitatea vietii este serios afectata.

Din experienta noastra putem afirma ca un diagnostic corect, fara eroare, se poate pune in echipa de catre:

  • un chirurg specializat pe mana si un
  • specialist neurolog cu experienta in electrofiziologie.

In final se coroboreaza rezultatele examinarii clinice cu cele paraclinice si se stabileste un diagnostic.

Examinarea paraclinica obligatorie pentru certitudinea diagnosticului si prognosticului include studii electrofiziologice. Electromiografia (EMG) ofera date complexe despre gradul de afectare al nervului median, masurand amplitudinea, latenta si viteza de conducere nervoasa (VCN). Studiile de conducere nervoasa pot preciza pe langa diagnostic si afectarea calitativa a nervului median in tunelul carpian.

Recuperarea postoperatorie dupa un Sindrom de tunel carpian

Recuperarea dupa operatia de decompresie a tunelului carpian depinde de tipul interventiei si de cine opereaza tunelul carpian. Reluarea activitatii curente se poate face treptat, incepand de la 14 zile dupa interventie, pana la o luna. Daca vorbim de un sindrom de tunel carpian netratat la timp sau neglijat, recuperarea poate fi mai de lunga durata.

Timpul de recuperare dupa o operatie de tunel carpian poate fi influentat si de edemul postoperator, care este mai accentuat la persoanele varstnice.

Pentru o recuperare mai rapida este indicat un program de fiziokinetoterapie. Acesta trebuie facut intr-un centru specializat pe recuperarea mainii. Un fiziokinetoterapeut cu experienta in chirurgia mainii va stabili planul de exercitii pentru recuperare postoperatorie dupa un sindrom de tunel carpian.

IMPORTANT
Acest articol are scop strict educativ!
Nu inlocuieste o consultatie si nu stabileste un diagnostic.
Te rog sa consulti un specialist inainte de a lua o decizie medicala.

Atentie! Verifica de unde iti procuri informatiile si evita articolele sau forum-uri cu informatii care nu au autor sau care nu certifica textul scris.

Dr. Med. Vladislav Gyebnar