Mituri si adevaruri despre Sindromul de tunel carpian

Sindrom de tunel carpian – STC

Furnicaturi, durere sau amorteala la nivelul mainii?

Ce este de facut atunci cand experimentati simptomele specifice unui sindrom de tunel carpian?

In primul rand, obtinerea unui diagnostic precoce, in stadiul incipient al afectiunii, te poate salva de o multitudine de complicatii. Astfel ca este esential sa te adresezi cat mai curand medicului specialist in chirurgie plastica. Localizarea in primele patru degete ale mainii a senzatiilor de amorteala si de furnicaturi sau/si aparitia durerii indeosebi in timpul noptii, sunt caracteristice sindromului de tunel carpian. STC este o afectiune neurologica, care blocheaza nervul median prin compresiune in incheietura mainii, mai exact in tunelul carpian.

Urmatorul pas reprezinta instituirea tratamentului de specialitate, cu scopul de a restabili sensibilitatea si mobilitatea normala a incheieturii mainii. Avand in vedere faptul ca STC se incadreaza in sfera neuropatiilor de compresiune nervoasa ce se agraveaza in timp, este important sa fii corect informat cu privire la implicatiile acestuia si, mai ales, sa nu amani consultatia medicala de specialitate.

Sa vedem ce este adevarat si ce nu in cazul STC.
Cele 10 adevaruri si mituri in Sindromul de tunel carpian

1. Sindromul de Tunel Carpian debuteaza intotdeauna cu furnicaturi si amorteli in primele patru degete si dureri nocturne

Sindromul de tunel carpian debuteaza cel mai frecvent cu simptome tipice de furnicaturi si amorteli in primele patru degete de la mana. Dar, deloc de neglijat, exista o multitudine de alte forme atipice de manifestare la debut:

  • dureri nespecifice care simuleaza reumatismul,
  • dureri in palma sau in anumite zone ale mainii.
  • dureri cu manifestare retrograda in oricare loc al membrului superior, frecvent la cot si chiar la umar,
  • foarte rar, dar nu exclus, am avut pacienti cu dureri precordiale care simulau afectiuni ale inimii.

Am avut pacienti cu sindrom de tunel carpian bilateral, adica la ambele maini, care avea manifestare diferita de la o mana la alta. Deci, daca manifestarea bolii poate sa difere de la o mana la alta la acelasi pacient, ea poate fi major diferita mai ales de la un pacient la altul.

Deci putem spune la punctul 1 ca e doar partial adevarat.

Capcana intalnita cel mai des in aceste situatii este confundarea sindromului de tunel carpian cu alt diagnostic gresit de reumatism. Acesta este un motiv serios pentru care pacientii se prezinta tarziu la chirurgul plastician.

Alte articole de la Dr. Vladislav Gyebnar despre sindromul de tunel carpian:

  • Recomandari pentru alegerea unui specialist potrivit in chirurgia mainii poti citi aici,
  • Detalii despre tratamentul unui Sindrom de tunel carpian – STC le poti gasi, explicate pe larg, intr-un alt articol aici,
  • O enumerare a posibilelor cauze care provoaca sindromul de tunel carpian le poti gasi aici,
  • Anatomia tunelului carpian intr-un articol pentru specialisti o poti citi aici.

2. Orice durere sau amorteala la mana e un STC

Amorteala si furnicaturile la mana ne duc cu gandul cel mai frecvent la o patologie de compresiune nervoasa care nu este intodeauna un sindrom de tunel carpian. Ar fi prea simplu sa fie asa.

Exista mai multe boli ale mainii care se manifesta prin durere, amorteala si/sau furnicaturi. Detalii despre aceste boli le poti citi intr-un alt articol dedicat aici .

In concluzie o durere la mana, o amorteala sau o furnicatura care persista mai multe zile sau saptamani NU este obligatoriu un STC. Deci afirmatia de la punctul 2 e tot partial adevarata. Dar totusi, este un motiv serios de adresare la un specialist in patologia mainii care va face diagnosticul diferential cu alte boli posibile. Nu uitati! Durerea de tunel carpian este progresiva si se va agrava fara tratament.

Ce spun pacientii?

Mircea Z.
Timișoara - jud. Timiș

Bună ziua, mă numesc Mircea Zaro și sunt din Timișoara. Povestea mea este mai lungă și mai delicată, dar am să încerc să nu …citeste mai mult

Neagu Mariuta
Ploiesti - jud. Prahova

Hristos a înviat Încep prin a mulțumii domnului doctor Vladislav Gyebnar și întregii echipe de la Vitta Clinic (echipa fantastica sau Marea familie Vitta …citeste mai mult

3. STC trebuie sa aiba o anumita cauza declansatoare. Oamenii fără alte boli nu fac STC

In neuropatia de compresie a nervului median, adica Sindrom de tunel carpian, cauza NU are un impact in tratamentul bolii, deci enuntul este fals. Exista o multitudine de potentiale cauze ale acestui sindrom. Le poti studia intr-un alt articol dedicat aici . Trebuie însă sa stii ca, in STC, de cele mai multe ori nu putem influenta cauza. In schimb, toata atentia trebuie directionata spre tratamentul direct al STC adica eliberarea nervului median de presiune.

Am explicat motivele pentru care acest tratament se poate face cel mai eficient prin decompresie chirurgicala in videoclipul de mai jos – vezi video 2.


Poza 1 :
Sindromul de tunel carpian are ca manifestare principala amorteli si furnicaturi in mana


Poza 2 :
Sindromul de tunel carpian boala de compresie a nervului median

4. Doar cei care lucreaza la tastatura si mouse pot face STC

Se considera ca cei care folosesc excesiv tastatura si mouse-ul calculatorului ar fi mai predispusi dar nu s-a demonstrat o legatura directa dintre aceasta cauza si boala de compresie a nervului median – STC. Astfel ca afirmatia de la punctul 4 este falsa. Din pacate exista in spatiul virtual – internet – multe articole neavizate si neasumate (adica nu isi asuma nimeni responsabilitatea pentru ce este scris acolo) care promoveaza ca lucratul la tastatura favorizeaza Sindromul de tunel carpian.

5. Pentru diagnostic este suficient examenul clinic

Examinarea clinica efectuata de catre un specialist este doar prima etapa si ne orienteaza catre un diagnostic. Diagnosticul final trebuie dat de o insumare a unei examinari facute de un specialist cu examenele paraclinice. Cel mai frecvent folosite si cel mai utile sunt studiile de conducere nervoasa pe nervii mainii – electromiografia – EMG – VCN – care evalueaza functia nervului. Examinarile imagistice cum ar fi ecografia – ECO – musculoscheletala si rezonanta magnetica nucleara – RMN – ne dau detalii cu privire la aspectul si forma nervilor insa nu ne furnizeaza parametri functionali ai nervilor.
Doar dupa ce se coroboreaza toate informatiile descrise mai sus se poate stabili un diagnostic corect. Astfel se poate evita o confuzie cu alte boli care simuleaza un sindrom de tunel carpian.

Mai jos sunt cateva boli neurologice care simulează STC si pot induce in eroare pe oricine fara experienta in bolile mainii:

  1. Radiculopatia
  2. Polineuropatia
  3. Plexopatia brahială
  4. Sindromul patratului pronator

Cea mai frecventa boala care simuleaza un sindrom de tunel carpian este radiculopatia cervicala la nivel C 6, 7 si 8. Radiculopatia cervicala este cunoscuta popular ca si Hernia de disc cervicala. Hernia de disc cervicala, desi mai rara decat hernia de disc lombara, nu este deloc de neglijat. Hernia de disc apare cand un disc intervertebral migreaza in canalul vertebral sau spre radacina nervului care iese din coloana. Prin acest proces apare presarea nervului de catre discul intervertebral ducand la radiculopatii. Iar, in cazul unei radiculopatii cervicale apar semne si simptome similare sindromului de tunel carpian: durere cu furnicaturi si amorteli, uneori si slabiciune. Simptomele se pot manifesta in oricare zona a membrului superior: umar, brat, antebrat sau mana.

In concluzie afirmatia de la punctul 5 este falsa deoarece NU este suficient doar examenul clinic pentru stabilirea diagnosticului. Examinarea trebuie efectuata impreuna cu examenele paraclinice.

Video 1 cu descrierea sindromului de tunel carpian. Cauza – Manifestarea – Cum se identifica? Cum se trateaza?

6. Sindromul de tunel carpian afecteaza in general sexul feminin

Intradevar exista o afectare intr-o proportie mai mare a sexului feminin.

Un sindrom de tunel carpian poate fi declansat sau agravat in sarcina. Dupa sarcina, sindromul se poate asocia si cu o alta boala cauzatoare de dureri la mana – Tenosinovita De Quervain – vezi mai multe detalii aici.

7. Tratamentul non-chirurgical este eficient în STC

Aceasta afirmatie este de asemenea doar partial adevarata. Tratamentul medicamentos, adica fara operatie, este eficient doar in stadiul de inceput al bolii. In celelalte stadii, mediu si sever, NU.

Forte multi pacienti nu recurg la nici un tratament in stadiile incipiente, neglijeaza, si se prezinte tardiv, in stadiu mediu/sever cand singurul tratament eficient este cel chirurgical.

Există încă o capcana, in care frecvent cad pacientii din stadiile medii si severe de STC. Aceasta consta in recurgerea la diverse tratamente naturiste, infiltratii, acupunctura, bai galvanice, presoterapie, masaj si fizioterapie.

Din pacate aceste demersuri duc la o pierdere de timp si bani avand ca singur rezultat o agravare a bolii si instalarea unor modificari partial ireversibile sau complet ireversibile la nivelul nervului. Aici se poate enumera fenomenul de demielinizare si axonopatie a nervului median. Demielinizarea este o distrugere partial reversibila a membranei izolatoare a axonului. Axonopatia este o distrugere si o degradare ireversibila a nervului care duce inevitabil la amiotrofie.

Atentie! Durerile din timpul noptii care dispar sau se amelioreaza sub tratamente alternative, pot fi o capcana. Daca dupa o perioada de suferinta a nervului median, durerile cauzate de STC dispar sau se amelioreaza, poate fi un semn rau. Poate insemna ca nervul isi pierde teaca de mielina si nu isi mai exercita functia.
In concluzie, tentativele de tratament alternativ sau alte tratamente sindrom tunel carpian fara o coordonare de catre un specialist in chirurgia mainii pot duce la pierderea unu timp pretios prin aparenta ameliorare a situatiei si intarziere de acordare a tratamentului corect.

8. Operatia de STC este riscanta si nu are succesul asteptat

Orice interventie chirurgicala poate prezenta anumite riscuri. Operatia de STC prin tehnica mini-invaziva are riscuri minime si este de cele mai multe ori singurul tratament eficient. Operatia pentru un sindrom de tunel carpian are ca scop eliberarea sau decompresia nervului median din canalul carpian. Asa ca afirmatia de la punctul 8 este un fals.
In clinica noastra aceasta interventie este foarte bine standardizata si astfel riscul complicatiilor este mult diminuat.

Bine de stiut!

Disparitia simptomelor si recuperarea este direct dependenta de stadiul bolii, respectiv gravitatea afectarii nervului median. Se cunoaste ca Sindromul de tunel carpian este o boala progresiva iar asta inseamna ca fara un tratament corect boala progreseaza intodeauna spre agravare. Pentru rezultate postoperatorii bune, recomand ca operatia de decompresie a nervului median sa se realizeze in stadii incipiente sau medii. In stadii severe recuperarea este lenta si influentata de leziunile de demielinizare si axonopatia nervului median.

De ce ajung pacientii in stadii severe? Aici am identificat 3 motive:

  1. boala se instaleaza in general foarte lent iar pacientii nu stiu ca boala se va agrava progresiv,
  2. de foarte multe ori sindromul de tunel carpian este confundat cu “reumatismul” sau probleme “de la coloana”,
  3. nu in ultimul rand, frica de operatie duce la evitarea prezentarii la medic.

Video 2 – despre tratamentul cel mai eficient in sindromul de canal carpian recomandat de Dr. Vladislav Gyebnar:

9. Pacientii operati nu pot relua munca pe o perioada lunga de timp

Recuperarea si reluarea activitatii dupa operatie are loc intre 2 si 4 saptamani cu o medie de 3 saptamani. Aceasta perioada este variabila in functie de activitatea pe care o prestezi dar si de tipul de operatie de decompresie a nervului median, adica tehnica operatorie. Alege tehnici de operatie minim-invazive.

Uneori sint necesare mici proceduri de fizio-kinetoterapie cu exercitii de recuperare pentru tunel carpian.

10. STC nu este o urgenta

Greșit. Sindromul de tunel carpian este o urgență și in stadiul mediu dar mai ales in stadiul sever. Deoarece este o boala progresiva, lipsa unui tratament duce obligatoriu la agravarea bolii, si implicit la aprofundarea modificarilor ireversibile in stadiile severe.

Viteza de agravare variaza de la pacient la pacient si poate surveni in cateva luni pana la cativa ani. Oricum, cel mai sigur lucru in aceasta boala este faptul ca fara tratament se va agrava. Mai mult decât atât, această agravare poate duce la complicații și implicit la imposibilitatea de recuperare totala.

IMPORTANT
Acest articol are scop strict educativ!
Nu inlocuieste o consultatie si nu stabileste un diagnostic.
Te rog sa consulti un specialist inainte de a lua o decizie medicala.

Ce este Adevarat si ce Nu in Sindromul de tunel carpian – STC

De unde stiu eu ce este adevarat si ce este mit? Tot ce am descris in continuare este informatia dobandita in urma anilor de studiu si experienta clinica. Am consultat, am stat de vorba si am tratat mii de pacienti cu sindrom de tunel carpian in diverse stadii de evolutie.

Atentie! Verifica de unde iti procuri informatiile si evita articolele sau informatii care nu au autor sau care nu certifica textul scris.

Dr. Med. Vladislav Gyebnar si colab.