Ce anume indica o durere in mana?
Durerea este primul semnal ca ceva nu este in regula. O durere in mana arata ca acolo se intampla ceva, ca exista un proces patologic incipient sau cronic, mai mult sau mai putin grav.
Indiferent daca doare mana dreapta din umar sau daca doare mana de la cot in jos, calitatea vietii este afectata. Acest lucru deloc banal, ne poate ingrijora si instinctiv cautam remedii pentru durerea de mana. Primul pas este sa aflam boala care provoaca durerea in mana.
Mai jos este o trecere in revista a celor mai frecvente boli care provoaca durere in mana.
Daca durerea apare in urma unui traumatism, relatia cauza – efect este evidenta si de cele mai multe ori, persoana trebuie sa se prezinte la medic cat mai repede posibil.
Pe de alta parte, durerea poate sa apara fara un eveniment declansator identificabil in prealabil. De obicei, aceasta se instaleaza treptat si creste lent in intensitate, in luni sau ani de zile. Poate fi insotita si de alte manifestari clinice.
Video 1: Mai jos poti vedea un videoclip despre cele mai frecvente cauze de durere la mana, ce inseamna si cum recomand sa o abordam:
Durere de mana = Reumatism ?
In majoritatea cazurilor termenul simplificat de reumatism nu este un diagnostic complet si corect. Pentru a stabili cauza reala a durerii si tratamentul adecvat, este necesara prezentarea la medicul specialist in chirurgia mainii. O trecere in revista a bolilor care dau dureri la mana si care frecvent sunt confundate cu un reumatism o poti consulta intr-un articol dedicat aici.
- Mituri si adevaruri despre Sindromul de tunel carpian – STC le poti gasi descrise aici,
- Detalii despre tratamentul unui Sindrom de tunel carpian – STC le poti gasi, explicate pe larg, intr-un alt articol aici.
- Bolile care provoaca dureri, amorteli sau furnicaturi la nivelul degetelor si mainii – le gasesti descrise intr-un alt articol aici.
Ce inseamna o durere in mana si cine o trateaza
Este important sa definim inainte de toate, atunci cand cautam specialisti in bolile mainii, cine si ce boala de mana trateaza.
In cele ce urmeaza, voi descrie bolile care provoaca durere in mana, tratate in Clinica Bestetic. Aceste boli se pot trata doar de un specialist in chirurgia mainii. La noi in tara chirurgia mainii face parte din specialitatea Chirurgie Plastica.
Doar boala reumatica este tratata de medicul specialist reumatolog. Mai mult decat atat, acest diagnostic poate fi de multe ori, incorect. In rest, toate celelalte patologii ale mainii care provoaca dureri, sunt tratate exclusiv de chirurgul specialist in chirurgia mainii.
Care e cea mai frecventa cauza care provoaca durere in mana?
Printre cele mai frecvente cauze incriminate in aparitia durerilor la nivelul mainii sunt compresiunile pe nerv. Denumite si neuropatii periferice de compresie (vezi detalii aici) , acestea pot sa apara la orice varsta si la ambele sexe. Frecvent sunt intalnite si la varste tinere, datorita folosirii indelungate a mainii in anumite pozitii solicitante (pe mouse, tastatura, smartphone, etc).
Alta cauza frecventa de durere la nivelul mainii este maladia De Quervain. Aceasta este usor de recunoscut deoarece provoaca o durere specifica intr-un punct fix identificat in poza 2. Pacientii acuza frecvent durerea la incheietura mainii stangi – vezi mai multe detalii aici.
Adesea, atat compresiunile pe nervi cat si maladia De Quervain se confunda cu patologia reumatica. De aceea aceste boli trebuie diferentiate foarte clar de un specialist in chirurgia mainii. Cu alte cuvinte, diagnosticul corect in cazul durerii la nivelul mainii, poate fi stabilit corect doar de chirurgul specialist in chirurgia mainii.
Mai jos poți accesa testul Dr. Gyebnar, un chestionar online, cu ajutorul căruia poți verifica dacă în cazul tău se ridică suspiciunea de compresie de nerv median în canalul carpian sau alte patologii dureroase la nivelul mâinii.
Accesează testul Dr. Gyebnar pentru Sindromul de Tunel Carpian
Alte boli care provoaca durere la nivelul mainii
Aici voi descrie boli sau stari patologice tratate in clinica noastra. Nu uita! Toate aceste patologii se trateaza cu succes, ceea ce inseamna ca nu merita sa lasi boala sa progreseze si sa te consume.
Degetul care se blocheaza – acesta provoaca durere in mana si il recunosti prin miscarea sacadata a degetului mainii, care in final tinde sa se blocheze – poza 3 – vezi mai multe detalii aici.
Boala Kienbock – necroza sau osteomalacia osului semilunar de la incheietura mainii, provoaca dureri la mobilizarea pumnului. Vezi mai multe detalii aici.
Maladia Dupuytren – se recunoaste relativ usor prin prezenta celor trei semne specifice: 1. nodul in palma, 2. coarda sau brida care in timp retrage unul sau mai multe degete in palma si 3. deformare in relief sau ombilicare a tegumentului din palma – poza 4 – vezi mai multe detalii aici.
Epicondilita laterala – se recunoaste prin aparitia unei dureri specifice la nivelul zonei laterale a cotului – poza 5 – vezi mai multe detalii aici.
Artrita degenerativa trapezo-metacarpiana se remarca printr-o durere in mana la baza degetului mare de la mana – poza 6 – vezi mai multe detalii aici.
Tratamentul pentru fiecare boala, precum si descrierea bolii, sunt detaliate si pot fi citite accesand link-ul fiecarei boli.
Video 2 despre cele mai frecvente boli de la mana care afecteaza major calitatea vietii.
De ce si cand apar compresiuni nervoase?
Mana este un segment bio-mecanic complex, care atat senzorial cat si motor este coordonata de creier prin intermediul nervilor. Nervii ajung de la creier la degete traversand pe alocuri niste stramtori anatomice. Din anumite cauze aceste stramtori pot deveni adevarate menghine pentru nerv provocand durere si disconfort.
Uneori, prin suprasolicitarea mainilor in anumite pozitii fortate poate aparea inflamarea (tumefierea) tesuturilor din jurul nervului, mai ales in zona stramtorii, determinand declansarea compresiunii. Compresiunea duce la ischemia si apoi inflamarea nervului, care va fi si mai “strans” in zona respectiva, rezultand astfel un cerc vicios.
Alte boli si stari incriminate in declansarea sau agravarea neuropatiilor de compresiune, prin diferite mecanisme mai mult sau mai putin intelese, sunt diabetul, insuficienta renala cronica, amiloidoza, hipotiroidismul, artrita reumatoida, obezitatea, sarcoidoza, mielomul multiplu, leucemia, chiar si sarcina.
Unde pot sa apara neuropatii de compresiune pe un nerv si care sunt consecintele?
Compresiunile pe nerv pot aparea într-un tunel anatomic natural (tunelul carpian, canalul Guyon, tunelul cubital). Nervul este strans de tesuturile care il inconjoara, prin edem sau hipertrofie (in sindroamele de suprasolicitare sau dupa microtraumatisme), sau prin inglobarea si comprimarea nervilor in tesutul cicatriceal (dupa traumatisme, plagi, fracturi sau luxatii).
Cel mai frecvent apar blocaje pe nervul median la nivelul incheieturii mainii, determinand sindromul de tunel carpian – poza 1 – (vezi detalii aici). Al doilea nerv care poate fi afectat de neuropatii de compresiune este nervul ulnar, cu posibil blocaj la nivelul cotului sau al mainii. Astfel, la cot se produce sindromul de canal cubital (vezi detalii aici), iar la mana sindromul de canal Guyon (vezi detalii aici).
Cum se pune diagnosticul la o durere in mana?
Este importanta prezentarea la un medic specialist in examinarea si tratamentul bolilor mainii (chirurg de mana). Acesta va face o anamneza (discutie) atenta si un examen clinic detaliat, folosind teste specifice pentru stabilirea diagnosticului. Adesea va recomanda investigatii paraclinice sau, uneori, consultatii la medici de alte specialitati, pentru a stabili cat mai exact afectiunea de care sufera pacientul. Astfel se pot face recomandari de tratament precise, adaptate fiecarui caz in parte.
Care e tratamentul corect al sindromului de compresiune nervoasa?
Abordarea corecta a unui blocaj de conducere nervoasa prin compresiune este, in mod firesc, inlaturarea compresiunii si eliberarea nervului.
Video 3 – Vezi videoclip despre tratamentul corect al neuropatiei de compresie:
Ca sa fie mai usor de inteles, voi face o comparatie. Imagineaza-ti ca ai degetul strans intr-o menghina sau cu usa, pana cand apare o durere. Ai doua variante sa scapi de durere: fie sa primesti calmante puternice, care inlatura durerea doar pe moment, dar nu elibereaza degetul din stransoare, fie sa eliberezi degetul din menghina sau usa – echivalentul procedurii chirurgicale. Tu ce alegi?
Nu uita! Cel mai folositor deziderat ramane interventia corecta si la timp.
Acest articol are scop strict educativ!
Nu inlocuieste o consultatie si nu stabileste un diagnostic.
Te rog sa consulti un specialist inainte de a lua o decizie medicala.