De ce dor incheieturile mainii ?
Primul gand care apare dupa aparitia unei dureri in zona mainii este la reumatism. Este un fapt confirmat de studii si de experienta clinica a echipei noastre, ca majoritatea pacientilor cu o durere la mana se gandesc la reumatism.
Uneori durerea la mana este usoara si tranzitorie iar alte ori este asa de intensa si trenanta ca pacientii ajung sa se intreabe “De ce ma dor oasele de la maini”. Este momentul cand cautam cel mai bun tratament pentru durerile articulare. Este momentul cand cautam cel mai bun tratament pentru durerile articulare. Ne gandim sa facem orice analize pentru durerile de oase pentru a afla cauza durerii
Dar ATENTIE ! Nu toate durerile de la mana sunt cauzate de reumatism. Asta poate fi o veste buna deoarece spre deosebire de reumatism, multe boli care cauzeaza durere in maini sunt tratabile iar rezultatele se simt imediat dupa tratament. Punerea in carca reumatismului a oricarei dureri de mana este o eroare frecvent intalnita la pacienti dar si la medici de alte specialitati nefamiliarizati cu bolile mainii.
Mai jos voi descrie principalele boli care dau dureri in maini si sunt confundate repetat cu durerea articulatiilor mainilor, adica reumatism.
- Bolile care provoaca dureri, amorteli sau furnicaturi la nivelul degetelor si mainii – le gasesti descrise intr-un alt articol aici ;
- Miturile si adevarurile despre Sindromul de tunel carpian – STC le poti gasi descrise aici ;
- Detalii despre tratamentul unui Sindrom de tunel carpian – STC le poti gasi, explicate pe larg, intr-un alt articol aici .
Boli care dau dureri la mana
Indiferent daca ai durerile de degete la maini, sau te doare toata mana, trebuie sa verifici daca este doar o durere tranzitorie sau este ceva cronic. In acest articol ma voi referi doar la durerile cronice de la mana.
Ce este o durere cronica?
O durere este definita ca fiind cronica, daca persista mai multe luni. Durerea cronica a mainii este una dintre cele mai des intalnite suferinte medicale care afecteaza calitatea vietii, si este frecvent confundata cu durerea articulatiilor mainilor. Important de stiut, este ca durerea cronica la mana este provocata si de reumatism dar si de alte boli mai usor tratabile – vezi mai jos care sunt aceste boli.
Durerea la mana afecteaza calitatea vietii prin perturbarea functiei mainii. Ea poate provoca chiar si depresii severe.
Boli specifice mainii cu manifestare dureroasa:
Artrita reumatoida
Artrita reumatoida este o boala cronica autoimuna sistemica. Simptomele care apar sunt:
- inflamarea dureroasa a mainii;
- edemul;
- rigiditatea articulatiilor mainilor.
Boala cronica autoimuna este caracterizata prin agresarea organismului de catre propriul sau sistem imunitar in urma expunerii la un factor declansator, neidentificat inca. In cazul artritei reumatoide propriul sistem imunitar isi autodistruge articulatiile, respectiv oasele si cartilajul articular, in special la mana.
Dexteritatea mainii si rezistenta la prindere sunt afectate din cauza deteriorarii articulatiilor. Aceasta deteriorare poate provoca in timp deformarea articulatiilor mainilor – vezi poza 3, motiv pentru care diagnosticarea si tratamentul precoce sunt importante.
Reumatism.
Bolile reumatice sau reumatismul este un grup de boli care inglobeaza peste 200 de afectiuni distincte. Deseori prin reumatism se intelege eronat o boala dureroasa de la nivelul mainii. Termenul de reumatism este folosit de multi pacienti in necunostinta de cauza pentru orice durere aparuta la mana.
Important de retinut este ca bolile reumatice (reumatismul) sunt afectiuni dureroase, cauzate de inflamatie, tumefiere si durere in articulatii, tendoane sau muschi. Cauza celor mai multe boli reumatice este autoimuna.
Nu orice durere la mana este si un reumatism, iar solutiile gasite pe internet pe diverse forum-uri pentru tratarea durerii de mana pot fi nepotrivite pentru afectiunea pacientului. Durerile de degete la maini au frecvent si alte cauze, pe care le-am descris mai jos.
Solutiile miraculoase gasite pe internet, care “iti iau durerea cu mana” trebuie profund cantarite si confirmate de un medic specialist.
Tendinite
Exista o multitudine de tendinite la mana, care provoaca dureri, dar cea mai frecventa tendinita cu durere este boala De Quervain – vezi poza 1. Se recunoaste prin aparitia si/sau agravarea durerii la miscarea degetului mare.
Mai multe detalii despre cum recunoastem maladia De Quervain, cum se manifesta si cum se trateaza, poti citi aici .
Neuropatii
Afectarea unui nerv la nivelul mainii poate fi o cauza generatoare de durere. Nervul poate suferi un traumatism/accident prin taiere, smulgere sau torsiune. In acest caz vorbim despre o afectare acuta a nervului.
Afectarea cronica a unui nerv este data de o compresie mecanica sau de afectiuni degenerative. Sindromul de compresie nervoasa sau neuropatia de compresie, este frecvent intalnit in patologia mainii – vezi poza 2. Acesta provoaca dureri, amorteli si furnicaturi, precum si slabiciune la nivelul mainii.
Detalii despre neuropatii care provoaca durere la mana si incheieturi poti citi aici .
Mai jos poți accesa testul Dr. Gyebnar, un chestionar online, cu ajutorul căruia poți verifica dacă în cazul tău se ridică suspiciunea de compresie de nerv median în canalul carpian sau alte patologii dureroase la nivelul mâinii.
Accesează testul Dr. Gyebnar pentru Sindromul de Tunel Carpian
Artrita
Cunoscuta sub denumirea de artrita degenerativa, osteoartrita sau artroza, este o artropatie degenerativa de etiologie necunoscuta. Se presupune ca este cauzata de uzura/erodarea prematura a articulatiilor mainii, respectiv a articulatiei carpo-metacarpiene a degetului mare de la mana.
Se manifesta prin degradarea lenta dar progresiva a cartilajului articular pana la distrugerea completa a acestuia. Mai multe detalii despre aceasta artrita degenerativa poti citi aici – vezi poza 4.
Pseudoartroza.
Inseamna o vindecare deficitara a unei fracturi. Daca este tratata corect, o fractura se vindeca printr-un calus care inseamna un tesut osos nou format, care lipeste cele doua (sau mai multe) fragmente de os rezultate post fractura. Cand acest calus nu se formeaza si implicit consolidarea fracturii lipseste dupa doua luni de la fractura, vorbim de pseudoartroza.
Aceasta se manifesta ca o articulatie falsa, nefireasca, care in timp provoaca dureri.
Video 1: Mai jos poti vedea un videoclip despre doua din cele mai frecvente cauze de durere la mana. De ce dor incheieturile la maini sau de ce dor incheieturile la degetul mare? Ce inseamna aceste dureri, cum recomand le abordam si cat de usor se confunda cu un reumatism la mana.
In majoritatea cazurilor termenul simplificat de reumatism la mana nu este un diagnostic complet si corect. Pentru a stabili cauza reala a durerii si tratamentul adecvat, este necesara prezentarea la medicul specialist in chirurgia mainii.
Video 2: despre cele mai frecvente boli de la mana care afecteaza major calitatea vietii.
Ameliorarea durerilor mainii si calea spre un tratament eficient
Orice durere de mana trebuie sa fie un semnal de alarma si sa te indemne sa faci primul pas spre un specialist in mana. Iti recomand sa cauti cel mai bun chirurg de mana. In echipa noastra cronologia pasilor de urmat, in vederea rezolvarii problemelor la mana esta urmatoarea:
- Consultatia. Aici analizam simptomele si stabilim un diagnostic de suspiciune. In marea majoritate a cazurilor, prin examinare si teste clinice, stabilim cauza posibila a durerilor de mana. Uneori insa, avem nevoie si de investigatii paraclinice suplimentare.
- Investigatiile. Investigatiile uzuale in diagnosticarea unei boli de mana pot cuprinde analize de sange, Ecografia (ECO) de parti moi, Electromiografia (EMG) si Studii de conducere nervoasa (VCN), Rezonanta magnetica nucleara (RMN), Radiografii (RX) sau Computer tomograf (CT).
- Diagnosticul final. Dupa coroborarea datelor clinice cu cele paraclinice (investigatii si analize) se concluzioneaza diagnosticul final.
- Tratament. Tratamentul durerilor de degete la maini si cel al durerii de mana se stabileste dupa un diagnostic corect si nu dupa simptome.
Vrei sa stii cine se ocupa de bolile mainii si care este cel mai bun chirurg de mana? Poti citi mai multe detalii aici .
Acest articol are scop strict educativ!
Nu inlocuieste o consultatie si nu stabileste un diagnostic.
Te rog sa consulti un specialist inainte de a lua o decizie medicala.