Tendinita – Tendinopatii

Tendinopatii la mana si antebrat


Ce este o tendinita?   

Tendinita este o tendinopatie provocata de inflamatia unuia sau mai multor tendoane si are ca manifestare durere la mobilizare cu afectarea functiei mainii. De obicei este provocata din cauza suprasolicitarii mainii prin miscari repetitive, vibratii, micro traume frecvente sau lovituri in antecedente.

Propriu zis se produce o uzura a tendonului, a membranei care il inveleste (epitenon) si implicit a sinovialei din jur. Cand inflamatia cuprinde atat tendonul cat si structurile invecinate, vorbim de o tenosinovita.

Ce simte pacientul cu tendinita?    

Durerea este pe primul loc ca si simptom. Am intalnit si cazuri cu blocaj complet sau aproape complet al segmentului afectat. Mai rar poate sa apara si fenomenul de scartait la mobilizarea segmentului afectat.

Durerea si imposibilitatea folosirii adecvate a mainii, in special a functiei de apucare, este manifestarea cea mai frecventa in tendinita.

Dar nu trebuie excluse nici alte boli care dau dureri in mana – vezi aici totul despre o durere la nivelul mainii.

Deseori durerea la mana este provocata si de neuropatii, adica compresiunile de nerv, la nivelul mainii sau antebratului – vezi mai multe detalii despre neuropatii aici.

Alte articole de la Dr. Vladislav Gyebnar despre boli care dau durere la mana, la incheieturile mainii si ale degetelor:

  • Tot ce trebuie sa stii despre cea mai frecventa si dureroasa tendinita de la nivelul mainii, Maladia De Quervain, poti citi aici ;
  • Tendinita care blocheaza degetele, numita si trigger finger sau deget blocat, am descris-o in detaliu aici ;
  • Bolile care provoaca dureri, amorteli sau furnicaturi la nivelul degetelor si mainii – le gasesti descrise intr-un alt articol aici ;
  • Mituri si adevaruri despre Sindromul de tunel carpian – STC le poti gasi descrise si argumentate aici .

Poza 1 :
Tendinita


Poza 2 :
Tendinita

Ce este un tendon? Biomecanica tendonului  

Tendonul este o structura anatomica fibroasa, alcatuita in mare parte din fibre de colagen. Este extrem de puternic si rezistent la rupere, cu importanta in functia biomecanica a mainii. Face legatura dintre un muschi si un os – poza 1. Tendonul transmite miscarea generata prin contractia muschiului la un os, respectiv catre un segment anatomic. Practic, in timpul contractiei unui muschi, toata forta muschiului se transmite prin intermediul unui tendon.

Tendonul are o structura asemanatoare cu un ligament sau o fascie. La exterior un tendon este inconjurat de o membrana numita epitenon, iar in interior structura microscopica care il formeaza este molecula sau fibra de colagen – poza 2.

Ce spun pacientii?

Delea Ioan

In urma cu 8 ani domnul doctor Gyebnar a avut ghinionul sa fie de garda si sa isi intalneasca cel mai fricos pacient, pe …citeste mai mult

S. B.

Prima data vreau săi mulțumesc domnului doctor. Vladislav Gyebnar pentru cooperare.. primire.. consultație şi nu în ultimul rând pentru operație cu care m-a scăpat …citeste mai mult

De ce apare o tendinita?   

Tendoanele sunt elemente anatomice dinamice, adica aproape permanent sunt într-o continua miscare. Ele sunt protejate in exterior de epitenon, membrana care intra in contact mecanic cu structurile care il inconjoara: benzi fibroase, scripeti, teci sinoviale si oase. Din cauza suprasolicitarii, epitenonul sau sinoviala din jur poate suferi, si astfel se declanseaza inflamatia.

Video 1 cu un caz cu tendinita secundara postraumatica, dupa o fractura vindecata incorect. Din cauza unui calus vicios consolidat, tendonul a ajuns sa culiseze in contact cu osul metacarpian si a dezvoltat o tendinita cu durere si impotenta functionala. Vezi cum a rezolvat echipa noastra acest caz:

Suprasolicitarea unui segment si stresul biomecanic prelungit duce la o uzura a epitenonului, cu microfisuri in interiorul tendonului si dezorganizarea fibrelor de colagen. Toate acestea declanseaza inflamatia in zona si produc schimbari degenerative ale tendonului, ceea ce inseamna de fapt tendinita. Pacientul simte durere locala si deteriorarea functiei segmentului afectat. Nu mai poate folosi mana fara sa-l doara.

Exista situatii medicale care pot induce secundar o tendinita, din cauza interpozitiei unei tumori. In cazul unui chist sinovial, chistul se poate interpune in calea unui tendon. Prin crestere, chistul sinovial exercita o presiune crescanda asupra tendonului si astfel apare inflamatia – vezi mai multe detalii despre chistul sinovial aici .

Ce tipuri de tendinita intalnim la mana?

La mana exista cateva tendoane predispuse la tendinita din cauza suprasolicitarii mainii.
Asa cum am mai spus, tendinita este o inflamatie a unui tendon. Mai jos am descris simptomele si tratamentul pentru cele mai frecvente tipuri de tendinita si tendinopatii la mana:

Deget in resort

Trigger finger sau deget blocat este o tendinita care se manifesta preponderent cu blocajul degetului. Initial se manifesta cu aparitia unei miscari sacadate ale degetului, asupra caruia parca se pierde controlul. Daca nu se trateaza, blocajul avanseaza pana la blocare completa, cand frecvent provoaca durere.
Se poate intalni si la copii mici, la care se manifesta frecvent prin blocaj complet – vezi video 2. Tot ce trebuie sa stii despre simptomele bolii si tratament, am descris aici .

Maladia De Quervain

Tendinita policelui sau degetului mare de la mana, este denumita si boala De Quervain. Este o boala extrem de dureroasa, dar care are un tratament rapid si spectaculos. Durerea este agravata la miscarea degetului mare. Tot ce trebuie sa stii despre simptomele bolii si tratament, am descris aici .

Epicondilita laterala

sau cotul cotul tenismen-ului, este o tendinita cu manifestare dureroasa la nivelul cotului, pe fata externa. Tot ce trebuie sa stii despre simptomele bolii si tratament, am descris aici .


Poza 3 :
Tendinita De Quervain


Poza 4 :

Cel mai eficient tratament in tendinita     

O tendinopatie obliga la o actiune medicala rapida. Doar in stadiile de inceput se poate evita interventia chirurgicala. De altfel, fiecare pacient cu tendinita isi doreste un tratament rapid si eficient pe termen lung.

Tratament conservator – nechirurgical:

  • Eliminarea activităților agravante,
  • Medicatie antiinflamatoare,
  • Imobilizare in orteze specifi,ce 
  • Infiltratii locale.

Tratament chirurgical – consta in eliberarea compartimentului afectat. De multe ori eliberarea si indepartarea chirurgicala a cauzei tendinitei are efectul cel mai spectaculos.

Fixarea segmentului de membru afectat, in orteza, creeaza mediul propice pentru vindecarea si regenerarea tendonului. Vezi mai multe detalii despre orteze aici. Mai multe detalii despre orteze si imobilizari poti citi aici .

Infiltratiile locale alături de imobilizare, rezolva de cele mai multe ori problema suparatoare a unei tendinopatii. Dar din practica noastra aceasta rezolvare poate fi o solutie doar temporara.

Produsele special concepute pentru infiltratia unui tendon, pe care le folosesc eu, asigura lubrefierea tendonului. Astfel se imbunatateste alunecarea tendonului si se reduce tendinta de formare a aderentelor in teaca sinoviala.

Daca dupa o procedura de infiltratie locala, simptomele revin in 3 – 6 luni, atunci singura alternativa eficienta este tratamentul chirurgical. Orice alta tentativa de tratament poate inrautati simptomele pe termen lung.

Recuperare dupa tratament la o tendinita

In majoritatea tendinitelor recuperarea post interventie chirurgicala este foarte buna.

Video 2 – Poti vedea doua cazuri ale clinicii Bestetic cu degete blocate, tendinita degetului – deget in resort – la copil si la adult. Se poate observa blocajul inainte si eliberarea imediat dupa interventie.

In tendinopatii care necesita tratament nechirurgical, recuperarea este mult mai lenta.

De retinut! Orice amanare a instituirii unui tratament corect in cazul unei tendinite duce inevitabil la complicatii.

IMPORTANT
Acest articol are scop strict educativ!
Nu inlocuieste o consultatie si nu stabileste un diagnostic.
Te rog sa consulti un specialist inainte de a lua o decizie medicala.

Dr. Med. Vladislav Gyebnar