Chistul sinovial sau chistul incheieturii mainii

Ce este un chist sinovial?

Un chist sinovial este o formatiune sferica cu o membrana la exterior si contine un lichid sau gel clar. Chistul contine de fapt lichid sinovial si poate varia in volum (poate creste sau scade in functie de pozitia mainii). Rezulta un aspect estetic nefiresc iar în timp poate apare durere (nu e obligatorie).

Chistul sinovial se poate confunda frecvent cu un lipomvezi aici mai multe detalii despre lipom sau chiar cu boala Dupuytren – vezi aici mai multe detalii despre maladia Dupuytren.

De asemenea trebuie diferentiat si de alte tipuri de tumori tegumentare si subtegumentarevezi mai multe detalii aici, sau de alunite si nevivezi mai multe detalii aici.

Ce este lichidul sinovial?   

Orice chist sinovial este de de fapt o herniere a capsulei articulare – vezi poza 3. Rezulta ca acest chist comunica cu articulatia si implicit contine lichid provenit din articulatie, numit lichid sinovial.

Unde apare un chist sinovial?    

Apare frecvent la nivelul articulatiei mainii, sub forma unui nodul situat sub piele. Cel mai adesea se gaseste pe fata dorsala a incheieturii mainii, dar poate sa apara si pe fata palmara sau la nivelul degetelor. Afecteaza pacienti de toate varstele.

Fiecare articulatie este inconjurata de o capsula protectoare. Pe fata ei interna se gaseste o membrana sinoviala; lichidul produs de aceasta are rolul de a “unge” si hrani articulatia.
Incheietura mainii este supusa frecvent microtraumatismelor, unor lovituri mai puternice sau suprasolicitari. Datorita acestora sau unei conformatii particulare din nastere poate sa apara o dilatare (umflare) localizata a capsulei (sinoviale), cu formarea unui chist care creste brusc sau lent si progresiv (cateva luni). Acesta se poate reduce prin masaj in stadiile incipiente.

Chistul sinovial contine lichid sinovial si poate varia in volum (poate creste sau scade in funcție de pozitia mainii). Rezulta un aspect estetic nefiresc iar in timp poate sa apara durere (nu e obligatorie). Durerea poate fi localizata la nivelul chistului sau poate iradia la mana sau antebrat si este produsa de compresiunea chistului pe structurile vecine (tendoane, nervi). Uneori se poate sparge singur, dar procentul de recidiva este mare.

Acest chist nu este periculos, nu este o tumora maligna (cancer) si nu se raspandeste, dar poate sa apara in timp si in alte zone articulare. Fara tratament poate creste in dimensiuni, devine inestetic, iar durerea este doar una din complicatiile posibile. Cand are dimensiuni apreciabile intra in conflict cu aparatul extensor al mainii (tendoane).

Poza 1 – Chist sinovial dorsal:
Chist sinovial

Poza 2 – Chist sinovial palmar:
Chistul sinovial

Cum recunoastem un chist sinovial?

O formatiune sau o supradenivelare aparuta la incheietura mainii sau la baza mainii are riscul de a fi un chist sinovial – vezi poza 1 si 2.

Ce spun pacientii?

P. Marcela

Buna seara. In 20.06.2018 m-am prezentat la spitalul Casa Austria la Dl. Dr. Vladislav Gyebnar trimisa de medicul reumatolog cu rezultatul ecografiei diagnostic: chist …citeste mai mult

Neagu Mariuta
Ploiesti - jud. Prahova

Hristos a înviat Încep prin a mulțumii domnului doctor Vladislav Gyebnar și întregii echipe de la Vitta Clinic (echipa fantastica sau Marea familie Vitta …citeste mai mult

De ce apare chistul sinovial?

Fiecare articulatie sau tendon sunt inconjurate de o capsula protectoare. Pe fata ei interna se gaseste o membrana sinoviala; lichidul produs de aceasta are rolul de a “unge” si hrani articulatia sau tendoanele .

Microtraumatismele, loviturile puternice sau suprasolicitarile pot slabi aceasta capsula, care herniaza si potenteaza formarea chistului sinovial. Uneori, la unii pacienti, datorita unei conformatii particulare din nastere poate sa apara o dilatare (umflare) localizata a capsulei, cu formarea unui chist care creste brusc sau lent si progresiv (cateva luni).

De ce doare un chist sinovial?   

Durerea poate fi localizata la nivelul chistului sau poate iradia la mana sau antebrat si este produsa de compresiunea chistului pe structurile vecine (mai ales pe nervi). Uneori se poate sparge singur, dar procentul de recidiva este mare.

Diagnosticul pentru chistul sinovial este stabilit prin examenul mainii cu ocazia consultatiei. Uneori poate fi necesara o radiografie sau ecografie.

Tratamentul depinde de simptome si de etapa evolutiva. Chisturile mici si nedureroase pot sa nu necesite tratament, doar evaluare periodica si evitarea suprasolicitarii articulatiei respective. Daca sunt dureroase, mari sau evolueaza in timp, necesita tratament. Exista mai multe variante de tratament pentru chistul sinovial:

  1. imobilizarea mainii in orteza (vezi toate detaliile despre orteza aici) si medicatia antiinflamatoare pot reduce durerea;
  2. evacuarea prin punctie a conținutului chistului, urmata de sclerozarea acestuia, este o metoda minim invaziva, nu doare si nu lasa cicatrici;
  3. tratamentul chirurgical (operatia) realizeaza indepartarea chistului si repararea capsulei articulare, precum si a altor leziuni asociate (daca e cazul).

Rezultatul postoperator este bun, desi aceasta patologie isi pastreaza un mic risc de recidiva.
Dupa punctie sau operatie se aplica de obicei o orteza sau o atelă timp de 14 – 21 zile si se recomanda fiziokinetoterapie. Activitatea mainii se reia treptat, in functie de ocupatia pacientului.

Poza 3 – Chist sinovial – schita:
Chistul sinovial

Poza 4 – Orteza pentru chist sinovial:
Chist sinovial

Ce se intampla daca nu ma tratez?

Chistul sinovial nu este periculos. El nu este o tumora maligna (cancer) si nu se raspandeste.

Fara tratament poate creste in dimensiuni, devine dureros si inestetic.

Durerea apare datorita compresiunilor pe elementele anatomice de vecinatate.

Dr. Med. Vladislav Gyebnar