Despre lipom si lipomatoza

Ce este un lipom?

Un lipom este o aglomerare de tesut gras, sau mai exact tesut adipos. El se formeaza intotdeauna in zone cu grasime, prin multiplicarea necontrolata a celulelor adipoase.

Video 1 cu un caz mai rar, chiar spectaculos, de lipom gigant. Clipul este tip LIVE surgery adica cu imagini detaliate filmate in timpul operatiei – caz din clinica noastra:

Un lipom de grasime este una dintre cele mai frecvente formatiuni benigne, adica nu este cancer – vezi mai multe detalii despre tumori.

Aspectul lipomului de grasime este relativ usor de recunoscut. Apare ca o umflatura sub piele, care se poate situa in orice regiune a corpului. Fara tratament creste lent si poate atinge dimensiuni foarte mari – caz in care vorbim de lipom gigant – vezi video 1 si 2

Video 2 cu alt caz de LIVE surgery – excizia unui lipom gigant laterotoracic, cu imagini filmate in timpul operatiei – de asemenea, caz din clinica noastra:

Se poate confunda usor cu un chist sebaceu – vezi detalii despre un chist sebaceu – sau chiar chist sinovial – vezi detalii despre un chist sinovial.

Dimensiunile lipomului sunt variabile, incepand de la dimensiuni mici pana la dimensiuni apreciabile, chiar de aproximativ 20 cm sau chiar mai mari – poza 4.


Poza 1 – Lipom:
Lipom


Poza 2 – Lipom:
Lipom

Ce este lipomatoza?       

Lipomatoza subcutanata este o boala benigna care se manifesta prin prezenta generalizata a unor formatiuni lipomatoase multiple – lipoame.

Lipomatoza inseamna lipoame prezente pe toata suprafata corpului. Foarte rar pot sa apara lipoame si pe organele interne. Acestea, in general sunt de dimensiuni mici si nu afecteaza de obicei functia organului respectiv.

Cauzele si mecanismele formarii lipomatozei sunt inca insuficient cunoscute.

Interventia chirurgicala, ca unic tratament, poate elimina doar o parte din aceste lipoame, de regula cele inestetice.

Diagnosticul lipomului   

Examinarea clinica pe care o fac in timpul consultatiei confera indicii spre un diagnostic de lipom – vezi mai multe despre consultatie.     

Lipoamele de dimensiuni mici sunt mai greu de diagnosticat. Cele de dimensiuni medii si mari sunt evidente si usor de diagnosticat – poza 3. Aspectul de lipom gigant este unul impresionant – poza 4.

Frecvent sunt necesare si investigatii paraclinice, ca de exemplu – Ecografia – ECO sau Rezonanta magnetica Nucleara – RMN.


Poza 3 – Lipom gigant excizat:
lipom de grăsime


Poza 4 – Lipomul gigant excizat:
Lipom gigant

Lipomul! Cui trebuie sa ma adresez?

Chirurgia lipoamelor intra in specificul chirurgiei plastice. Si chirurgul specializat in chirurgie generala opereaza frecvent lipoame.

Clinica Bestetic cu specific de chirurgie plastica si reconstructiva este specializata si in chirurgia tegumentului, a tumorilor tegumentare si subtegumentare.

Cu ce se poate confunda un lipom?

Frecvent in practica mea clinica, pacientii fac confuzie cu alte patologii similare ca manifestare cu lipomul:

  • cu un chist sebaceu – vezi mai multe detalii aici. 
  • cu un chist sinovial – vezi mai multe detalii aici.
  • cu maladia Dupuytren – vezi mai multe detalii aici. 
  • sau chiar cu o tumora maligna – vezi aici mai multe detalii. 

Cum si de ce se formeaza lipomul de grasime?    

Majoritatea lipoamelor apar fara o cauza identificabila. Exista si o cauza genetica care nu poate fi neglijata. Fecvent apar lipoame in familie la urmasi.

Lipomul poate sa apara si posttraumatic, adica o lovitura intr-o zona poate genera in timp formarea lui.

Cand trebuie trebuie cerut sfatul specialistului?  

Daca observati una sau mai multe umflaturi pe corpul dumneavoastra, ar trebui sa va adresati unui chirurg plastician care sa le examineze. 

Doar specialistul poate sa va spuna daca este o formatiune benigna, cum ar fi – lipom, chist sebaceu, chist sinovial sau este de natura maligna – cancer. Daca exista cea mai mica suspiciune ca umflatura ar fi de alta natura, sunt necesare teste si investigatii suplimentare.

Alte exemple de cazuri – poze


Poza 5 – Lipom de grasime sub piele:


Poza 6 – Lipom fara capsula – excizat:

Tratamentul lipomului  

Nu toate lipoamele trebuie operate. De multe ori nu este necesar nici un tratament.

Lipoamele mici trec de cele mai multe ori neobservate. Un lipom mic aduce de obicei pacientul la medic doar daca doare. 

Atentie! Un lipom mai mare sau unul care creste constant, e un semnal de alarma si trebuie indepartat.

Recomandarea mea: lipoamele mari peste doi cm au indicatie sa fie excizate, respectiv peste un cm daca sunt situate pe extremitati (cap, mana, etc.).

Tratamentul este exclusiv chirurgical și consta in excizia lipomului.

Lipoaspiratia sau liposuctia se poate efectua in cazul unui lipom, dar foarte rar si in cazuri bine selectionate. 

Tehnica mea este una nedureroasa. Raportat la dimensiunea lipomului, incizia este minima. Deseori reusesc sa excizez lipoame mari printr-o incizie mai mica decat jumatate din diametrul lipomului – vezi poza 7, 8 si 9.


Poza 7 – Lipom subcutanat gigant:
Lipom gigant sub piele


Poza 8 – Lipomul excizat:
Lipom operat grasime


Poza 9 – Cicatrice dupa operatie:
Lipom operat cicatrice

Se poate infecta un lipom?   

Niciodata nu vom intalni un lipom de grasime spart suprainfectat. Lipomul creste si nu se sparge niciodata. E important de retinut acest aspect, deoarece am auzit frecvent sintagma “lipom infectat”. 

Cand avem ceva sub piele care se sparge si se suprainfecteaza, cel mai probabil este un chist sebaceu. Chistul sebaceu este o denumire frecvent folosita pentru chistul trichilemal, pilar sau epidermal – vezi aici mai multe detalii despre chistul sebaceu. 

Ce se intampla daca nu ma operez?    

Lipomul de dimensiuni mici, sub un centimetru, nu necesita tratament chirurgical, doar urmarire. Unele lipoame pot creste foarte repede iar altele pot stagna in dimensiuni ani de zile. Odata ce incepe sa creasca in dimensiuni, cresterea poate sa fie galopanta.

De regula, un lipom creste lent dar poate ajunge la dimensiuni impresionante, chiar si de peste 20 cm diametru – vezi poza 4.

In cazul celor cu dimensiuni de peste 10 cm, apar de regula complicatii. Compresiunile pe vase, nervi sau alte elemente vitale, sunt destul de frecvente.

Dar ATENTIE ! Dimensiunea este relativa! Se raporteaza la locul unde este situat. Ex: un lipom de 4 cm situat pe trunchi nu pune probleme majore, dar daca se situeaza la nivelul capului, situatia se complica major.

“Orice lipom mare trece prin stadiul de lipom mic  

Sau invers spus, orice lipom mic, are potentialul sa ajunga un lipom mare.

Cazul unui pacient care a ignorat evolutia de crestere lenta a unui lipom este graitor. In timp lipomul a luat proportii ingrijoratoare, iar timpul nu mai putea fi dat inapoi. 

Vezi mai jos marturia pacientului si sfaturile specialistului pentru tine:

Nu lasa timpul sa lucreze in defavoarea TA !

Dr. Med. Vladislav Gyebnar