Tumora tegumentara benigna sau maligna

Ce este o tumora?

Tumorile includ o categorie larga de patologie, in limbaj medical o tumora semnificand orice crestere anormala a unor celule sau tesuturi. Cresterea anormala poate fi atat de natura benigna cat si maligna, adica cancer. Ele pot fi banale sau grave, necesitand tratament specific.

Ce tumori trateaza chirurgia plastica?   

Chirurgia plastica se ocupa de tumorile pielii si de cele ale altor tesuturi moi situate sub pielea diferitelor regiuni ale corpului. Diagnosticul de suspiciune vis-a-vis de o tumora se stabileste cu ajutorul consultatiei si al examinarilor suplimentare, iar tratamentul este individualizat pentru fiecare caz.

Interventia chirurgicala poate agrava evolutia unei tumori?

Multa lume impartaseste opinia gresita ca interventia chirurgicala este cea care poate transforma o tumor benigna, necanceroasa, in cancer.

NU ESTE ADEVARAT! Operatia permite indepartarea tumorii si precizarea diagnosticului, adica stabilirea prin examinare la microscop a caracteristicilor deja existente ale tumorii.

Diagnosticul de certitudine al tumorii este dat doar de examinarea la microscop a celulelor care alcatuiesc tumora, adica examinarea histo-patologica – EHP.  

Video despre ce inseamna sa ai o formatiune suspecta pe piele si cum trebuie abordata:

Pentru formatiunile tumorale benigne se pot aplica si alte metode de tratament (vezi detalii aici) care realizeaza distrugerea lor (aplicatii locale, chiuretare, vaporizare, etc). Aceste metode, indicate in cazuri selecţionate, evita cicatricea produsa de operatie (chirurgia “fara cicatrici”).

Ce poate transforma o tumora benigna intr-una maligna?    

Factorii care pot determina intr-adevar transformarea unei tumori benigne in maligna, sunt traumatismele repetate – atentie in zona curelei sau a gulerului, cu piaptanul, etc – si expunerea la soare sau alte radiatii ultraviolete (solar) – vezi mai multe detalii despre riscul expunerii la soare – aici.

Chiar daca sunteti diagnosticat cu un cancer al pielii, descoperirea acestuia va permite sa aplicati tratamentul necesar, crescand sansele unei evolutii favorabile comparativ cu situatia ignorarii diagnosticului si a neaplicarii tratamentului.

Daca aveti intrebari suplimentare, nu ezitati sa ma contactati.

Tumori benigne ale pielii

Din aceasta categorie fac parte nevi pigmentari, alunite veruci, papiloame, dermatofibroame, keratoze seboreice, “semne din nastere”, etc. – vezi aici mai multe despre alunite .  


Poza 1 – Nev nevocelular
Tumora tegumentara benigna - nev


Poza 2 – Alte tipuri de nevi
Tumora benigna - nev sebaceu

Sunt mici formatiuni plane sau supradenivelate, de culoarea pielii sau mai inchise, cu baza (“tulpinita”) larga si scurta sau mai lunga si ingusta. Pot fi situate in zone care le favorizeaza traumatizarea sau unde produc prejudiciu estetic (pe fata, in zona decolteului, alte zone care se vad). Tratamentul chirurgical consta in excizia (indepartarea prin operatie) formatiunii si sutura plagii rezultate, cu obtinerea unei cicatrici care este mai putin vizibila decat formatiunea initiala. In unele cazuri se pot indeparta prin laser – radiofrecventa, caz in care cicatricea este aproape invizibila. Metoda este deosebit de folositoare si in tratamentul nevilor pilosi giganti (pete mari de culoare brun-inchis, cu numeroase fire de par).

Vezi VIDEOCLIP cu excizia unui hemangiom de la nivelul buzei – LIVE surgery:

Calitatea cicatricii obtinute depinde de caracteristicile pielii pacientului, de calitatea materialului de sutura folosit, de respectarea indicaţiilor postoperatorii date de medic si de ingrijirea cicatricii.

Tumori benigne sub piele

Ex: chiste sebacee, chiste sudoripare, lipoame, fibrolipoame, etc
Sunt formatiuni tumorale care pot avea punct de plecare glandele pielii sau alte structuri. Chistele au un invelis (“camasa”) si un continut caracteristic. Tratamentul chirurgical corect inseamna indepartarea intregii formatiuni prin incizarea (taierea) pielii de deasupra formaţiunii, apoi suturarea acesteia. Calitatea cicatricii este influentata de aceiasi factori ca mai sus.
Daca continutul chistului se infecteaza, tratamentul include administrarea de antibiotic. De obicei interventia chirurgicala se efectueaza in doua etape: incizie de evacuare a puroiului, apoi interventia chirurgicala definitiva. Daca chistul este mic, el poate fi excizat “in bloc” chiar daca este inflamat, si apoi sa se sutureze plaga.

Vezi videoclip cu excizia unui lipom gigant laterotoracic – LIVE surgery:

Cancerul de piele

Foarte important! Daca este tratat corect si la timp, orice cancer de piele este vindecabil intr-un procent apreciabil.

Epitelioamele sau carcinoamele sunt tumori maligne ale pielii, mai blande, care pot avea diferite aspecte (plan, nodular, ulcerat, etc).

Orice rana a pielii care nu se vindeca trebuie aratata la medic. Ele apar mai ales pe pielea expusa la soare (fata, decolteu, dosul mainilor, etc). Sunt de două categorii principale: bazo-celulare si spino-celulare. Epiteliomul bazo-celular corect tratat are rata mare de vindecare, recidive scazute si nu metastazeaza decat in cazuri excepţionale. Epiteliomul spino-celular are rata mare de vindecare, dar recidivele locale sunt mai frecvente si uneori poate metastaza.


Poza 3 – Carcinom Bazocelular – CBC


Poza 4 – Carcinom Scuamocelular – CSC

Debutul unui carcinom este sub forma unei mici pete rosii pe piele.

Atentie!

Recomandare: orice rana a pielii, oricat de mica, care nu se vindeca trebuie aratata la medic. Apar mai ales pe pielea expusa la soare (fata, decolteu, dosul mainilor, etc).

Epiteliomul bazo-celular tratat corect, are rata mare de vindecare, recidive scazute si nu metastazeaza decat in cazuri exceptionale. Epiteliomul spino-celular are rata mare de vindecare, dar recidivele locale sunt mai frecvente si uneori poate metastaza.

Melanomul este cea mai grava forma de cancer al pielii – vezi mai multe detalii aici. De obicei apare transformarea maligna a unei formatiuni tumorale pigmentate (brun). Semnele de alerta ale unei alunite (nev pigmentar) care trebuie sa indemne pacientul sa se prezinte la medic sunt suprafata si conturul neregulat, cresterea in dimensiuni, diametrul peste 5 mm, coloratia neomogena, aparitia simptomelor (prurit, durere, etc). Este de ajuns doar un semn din cele enumerate mai sus pentru a ne prezenta la medic.

Dermatoscopia este efectuata de obicei de medicul dermatolog pentru orientarea diagnosticului.

Dermatoscopia digitala este realizata cu ajutorul unui computer prin intermediul unui soft specializat care ne orienteaza asupra diagnosticului de suspiciune cu o acuratete mai mare.


Poza 5 – Melanom malign – MM
Tumora Melanom Malign


Poza 6 – Melanom malign – MM
Tumora Melanom Malign

Tratament

Alegerea metodei de tratament se stabileste individual, in urma consultatiei. Tratamentul poate include aplicarea locala/injectarea unor substante, distrugerea prin diferite metode a tumorii (chiuretare, laser-radiofrecventa), excizia chirurgicala a formatiunii (operatie) cu inchiderea plagii prin sutura sau prin alte proceduri specifice chirurgiei plastice (grefa de piele, lambouri).
Dupa aplicarea tratamentului este necesara respectarea indicatiilor privind ingrijirile locale, prezentarea la controalele periodice, eventual colaborarea cu alti specialisti (medic de familie, oncolog, etc).

Exemple de lambouri:

Lamboul bilobat – vezi detalii aici

Lamboul frontal – vezi detalii aici

Important de retinut!    

Doar un tratament efectuat corect si la timp asigura vindecarea dorita. Orice amanare de prezentare la medic scad sansele unui tratament de succes.

Dr. Med. Vladislav Gyebnar