Lamboul frontal

Ce este lamboul frontal?

Lamboul frontal face parte din categoria lambourilor cutanate axiale de transpozitie. Are ax vascular propriu care se poate identifica usor cu ajutorul Ecografiei Doppler (vezi poza1). In principiu traseul este destul de predictibil si este reprezentat de artera supratrohleara (vezi poza 2).

Este unul din cele mai frecvent folosite lambouri pentru reconstructia defectelor la nivelul fetei.

Ce este un lambou?

Un lambou este un tesut (Ex: tegument, grasime sau muschi) detasat partial dintr-o zona si mutat sau translat in alta zona.

Istoric

Un aspect interesant de mentionat este ca lamboul frontal a fost descris inca din anul 700 I.C. intr-un tratat de chirurgie si medicina generala, scris de indianul Sushruta Samita. Operatia a fost efectuata pentru prima data in India. Anumite infractiuni cum ar fi jaful sau adulterul erau pedepsite in India, prin amputarea varfului nasului. De aici si nevoia de reconstructie a nasului.

Doar din anii 1900 lamboul frontal a inceput sa fie folosit la reconstructia nasului secundar dupa diferite boli cum ar fi sifilis, cancer de piele, etc. Pana in zilele noastre a suferit doar mici adaptari si subclasificari.

Indicatii de folosire a lamboului frontal

Specific, lamboul frontal este folosit cu precadere pentru reconstructia nasului dupa pierderi de tesut in urma traumatismelor sau a diverselor boli cum ar fi cancerul de piele.

Poza 1 – Identificarea arterei supratrohleare:

Poza 2 – Marcarea axului arterei supratrohleare :

Lamboul frontal este foarte versatil si suporta un design si adaptare personalizata fiecarui pacient in parte. Teoretic marea majoritate a defectelor nazale pot fi acoperite de un lambou frontal, sau de subtipurile de lambouri frontale.

Poza 3 – Masurarea lungimii lamboului frontal:

Poza 4 – Schita lamboului frontal:

Subtipuri de lambouri frontale

    • Lamboul frontal medial
    • Lamboul frontal paramedian
  • Este un subtip al lamboului frontal (vezi poza 4)
  • Lamboul frontal interpolat

Dr. Med. Vladislav Gyebnar