Alunite sau nevi pigmentari

Ce este alunita?

Nevii pigmentari sau bine cunoscutele alunite sunt un domeniu de interes major al chirurgiei pielii. O alunita poate fi rosie, neagra sau chiar de culoarea pielii.

Sunt formatiuni tegumentare benigne, adica nu sunt canceroase. Ele pot deranja prin aspect, pozitie (cand sunt situate la nivelul zonelor mobile ale pielii sau cand sunt supuse microtraumatismelor repetate) sau prin dimensiuni – nevul congenital gigant.

Exemple de alunite sau nevi – formatiuni benigne


Exemplu 1 de alunita benigna:
alunite


Exemplu 2 de alunita benigna:
alunite


Exemplu 3 de alunita benigna:


Exemplu 4 de alunita benigna:
alunite

De ce pot fi periculoase alunitele?

Un aspect deloc de neglijat este ca orice alunita benigna poate devia spre cancer, sub acţiunea diversilor factori – soare, solar, poluare, stres, etc. – vezi detalii aici despre cum ne ferim de acest lucru.

Datorita faptului ca alunitele sunt proeminente, iesite in relief fata de suprafata pielii, aceste pot fi usor traumatizate. O alunita rupta, prin procesul de cicatrizare posttraumatic, poate devia usor spre o alunita canceroasa.

Dacă apare o modificare de simetrie, contur, culoare sau diametru se trage alarma si trebuie sa va prezentati urgent la consult. Tot urgenta este si o alunita care supureaza.

Exista o varietate mare de asa zise alunite pe tegument care prezinta riscuri

Ele pot fi de natura periculoasa. In termeni de specialitate sunt denumite tumori, iar mai multe detalii despre tumori tegumentare pot fi consultate aici

Alte formatiuni benigne pot crea probleme chiar si prin dimensiunea lor.
Vezi mai jos un VIDEOCLIP cu excizia unui hemangiom mare de la nivelul buzei – LIVE SURGERY. Pentru acoperirea defectului postexcizie au fost necesare doua lambouri croite din buza:

Consultatia la medicul specialist

Cu toate ca sunt benigne, alunitele trebuie urmarite prin autoexaminare si un control la medicul specialist – vezi aici ce este o consultatie.

Datorita aspectului uneori foarte asemanator intre tumorile benigne si cele maligne, este importanta examinarea de catre un medic specialist. Se va urmari in dinamica evolutia leziunilor suspecte (culoare, dimensiuni, crestere in volum sau suprafata, etc).

Cum scap de alunite?

Indepartarea alunitelor sau verucilor de pe tegument, mai ales de la nivelul fetei, se poate face folosind tehnologii de ultima ora.

Procesul de scoatere alunite fara semne vizibile este posibila mai ales la fata (vezi aici cum).

Este bine sa indepartam alunitele?

Vorba din popor “nu ma ating de ea, ca se transforma in cancer” este un mit fals. Ba mai mult a dus la o incidenta crescută a cancerului de piele in stadii avansate.

Atentie! Nu scoaterea unei alunite este cea care transforma tumora din benigna in maligna (cancer), ci intarzierea tratamentului chirurgical.

Indepartarea chirurgicala si examenul histopatologic la microscop pun diagnosticul unei tumori maligne deja prezente. Un cancer deja existent, trebuie scos cat mai repede pana nu apuca sa se extinda! Tratamentul sigur si corect pentru cancerul de piele este excizia chirurgicala precoce.

Nu recomand!   

  1. Indepartarea alunitelor prin diverse tratamente tip naturist!
  2. Informarea asupra indicatiei de scoatere a alunitelor din diverse forum-uri!

Video despre cat de important este sa abordezi corect o formatiune suspecta pe piele:

De retinut!

De retinut!

Exista frecvent formatiuni pe tegument care pentru necunoscatori seamana cu niste alunite, dar ele sunt de fapt tumori maligne (cancer).

Acestea trebuie indepartate URGENT!

Exemplu de Carcinom bazocelular (epiteliom) – CBC


Exemplu 1 de Carcinom bazocelular:
carcinom


Exemplu 2 de Carcinom bazocelular:
carcinom


Exemplu 3 de Carcinom bazocelular:
carcinom


Exemplu 4 de Carcinom bazocelular:
carcinom

Se poate observa si in exemplele de mai sus ca unele carcinoame au un aspect chiar “prietenos” si drept urmare nu atrag atentia, nu ingrijoreaza. In consecinta pacientul sta linistit, fara sa se prezinte la medic pentru indepartarea lor.

Mai degraba, prin faptul deloc de neglijat ca NU DOARE, acest tip de leziune poate induce o anumita delasare sau neglijare din partea pacientului.

Doar consultatia la un medic specialist ne poate lamuri asupra potentialului pericol.

Exemple de melanom – tumora maligna tegumentara (cancer)


Exemplu 1 de melanom malign:
melanom


Exemplu 2 de melanom malign:
melanom

Melanomul este cea mai periculoasa forma de cancer tegumentar, incidenta sa crescand exploziv in ultimii ani. Vezi mai multe despre melanom aici.

Aprecierea si catalogarea unei formatiuni situate pe tegument, trebuie sa apartina exclusiv specialistului. Imaginile de mai sus arata exemple de tumori tegumentare periculoase, care pentru un ochi neavizat, nu atrag atentia in mod deosebit.

Tratamentul corect

Excizia formatiunii cutanate si examinarea la microscop, este singurul tratament care asigura vindecarea.

Alunitele si nevii de dimensiuni de pana la 1 cm pot fi indepartate usor prin excizie si sutura directa. Unii nevi de dimensiuni mari, ce depasesc 2 cm diametru, obliga la tehnici speciale de chirurgie plastica – ex.: lambouri, sau procedura de expansiune tisularavezi mai multe detalii aici.

Asteptarea fara a va adresa medicului specialist, este responsabila de scaparea de sub control a unor forme de cancer de piele.

Atentie!

De foarte multe ori, aspecul formatiunilor maligne (cancer) seamana foarte mult cu cele benigne (cele care nu sunt cancer) si invers. Din poze se deduce clar acest lucru.

In consecinta, recomand tuturor celor care au formatiuni pe piele sa se adreseze unui medic specialist.

Nu uitati! Cel mai bun tratament este preventia!

Dr. Med. Vladislav Gyebnar