Expansiunea tisulara

Ce este espansiunea tisulara?

Este o procedura reconstructiva specifica chirurgiei plastice, cu ajutorul careia se creste suprafaţa tesutului sanatos, permitand inlocuirea unor tesuturi patologice sau inestetice (cicatrici, tumori, nevi ginganţi congenitali etc) cu piele de calitate buna din vecinatatea leziunii sau permiţand introducerea unui implant definitiv (ex:  pentru reconstrucţia de san).

Tehnica permite indepartarea unor cicatrici extinse (frecvent postcombustionale sau posttraumatice), cicatrici mai putin extinse dar aflate in zone cu rezerve reduse de tegument, tumori de piele cu dimensiuni apreciabile, reconstrucția sanului dupa mastectomie pentru cancer mamar, etc.


Poza 1 – Expandor tisular:
Expansiunea tisulara


Poza 2 – Diverse modele de expandoare:
Expansiunea tisulara

Tratamentul prin expansiune tisulara

Intervenţia prin care se realizeaza expansiunea tisulara se desfasoara in doua etape: in prima etapa se introduce sub pielea sanatoasa din vecinatatea leziunii un balon special (expandor tisular, de diverse forme), care se umfla treptat si realizeaza o crestere semnificativa a pielii de deasupra expandorului. In a doua etapa se introduce implantul definitiv in cazul reconstructiei mamare, sau se excizeaza leziunea si defectul astfel rezultat se acopera cu surplusul de piele sanatoasa din vecinatate, obţinut prin expansiune.

In pozele de mai jos se poate vedea un exemplu de caz cu o formatiune tumorala benigna dar inestetica si de dimensiuni apreciabile – poza 3. Am rezolvat cazul prin implantarea unui expandor subtegumentar superior de formatiune. Dupa o perioada de 10 saptamani de expandare, am obtinut un surplus tegumentar suficient pentru a acoperi defectul creat dupa excizie. Formatiunea a fost excizata – poza 4, rezultand un aspect postoperator sub forma unei linii cicatriciale aproape invizibile – poza 5.


Poza 3 – Nev gigant pe scalp:
Expansiunea tisulara nev gigant


Poza 4 – Expandorul si nevul:


Poza 5 – Aspect dupa:

Concluzii

Rezultatul cosmetic este net superior comparativ cu alte proceduri reconstructive (ex: grefa de piele), deoarece se foloseste pielea din vecinatatea leziunii care este identica ca si culoare, textura si grosime.

Dr. Med. Vladislav Gyebnar