Dacă tu sau cineva drag ție a fost diagnosticat cu Sindromul Raynaud, sau dacă suferiți de durere și amorțeală la nivelul degetelor și aceasta apare la frig sau în condiții de stres, acest articol poate să îți ofere câteva informații esențiale despre această afecțiune. Toate informațiile din acest articol sunt scrise, verificate și certificate de către membrii echipei Vitta Clinic.
Ce este sindromul Raynaud?
Sindromul Raynaud este o boală destul de frecventă, ce afectează degetele de la mâini și picioare, și ale cărei simptome pot fi severe – vezi mai jos simptomele. Acesta este o afecțiune vasospastică a vaselor de sânge digitale (adică cele aflate la nivelul degetelor), ce poate fi declanșată de stres sau de expunerea la temperaturi scăzute.
Simptome Sindrom Raynaud
În condiții de temperatură scăzută, anxietate sau stres, din cauza afectării circulației sângelui, degetele de la mâini și/sau de la picioare își schimbă culoarea și încep să doară. Modificările de culoare înseamnă că degetele pot să devină palide, cu tentă de alb, albăstrui sau violet.
Alte simptome care pot apărea pe lângă schimbarea culorii și durerea sunt:
- Amorțeală
- Furnicături
- Dificultate în a mișca degetele afectate
Deși cel mai des afectate sunt degetele, la unele persoane această boală poate afecta și urechile, nasul și buzele.
Simptomele pot dura de la câteva minute la cateva ore, în funcție de severitatea bolii.
Pentru a citi despre alte afecțiuni ale mâinii, care prezintă simptome asemănătoare, însă nu se declanșează la frig, faceți click pe bolile mâinilor.
Cum se pune diagnosticul acestei afecțiuni?
Diagnosticarea sindromului Raynaud
În general, procesul de diagnosticare începe cu o examinare fizică, luându-se în considerare și istoricul medical al pacientului.
Este indicat ca pacientul să se prezinte la consultație cu poze ale zonelor afectate, atunci când acestea se află în stadiu de paloare, întrucât uneori simptomatologia este greu de reprodus în cabinet.
Forme ale Sindromului Raynaud
Un lucru mai puțin cunoscut este faptul că această afecțiune are, de fapt, două forme, și anume:
Boala Raynaud (Sindromul Raynaud Primar) – care apare pe cont propriu și nu este interconectat cu sau cauzat de o altă afecțiune.
Fenomenul Raynaud (Sindromul Raynaud Secundar) – care apare ca urmare a unei alte afecțiuni sau din cauza unor factori care țin de stilul de viață.
Sindromul Raynaud se poate trata?
Tratament sindrom Raynaud
Această afecțiune nu se poate vindeca, însă simptomele sale se pot ameliora semnificativ prin intermediul unui plan de tratament.
Pentru formele de boala incipiente se pot utiliza medicamente vasodilatatoare la indicația medicului de familie.
Pentru formele moderate și severe, o nouă metodă de tratament a fost elaborată, care folosește toxina botulinică. Acest tratament trebuie efectuat de un medic cu competențe în tratarea afecțiunilor mâinii. Această metodă are rezultate foarte bune în a reduce sau a ameliora simptomatologia.
Ce face toxina botulinică?
Toxina botulinică, injectată la nivelul mâinii, în puncte bine stabilite, oprește vasospasmul responsabil pentru declanșarea simptomatologiei sindromului Raynaud. Un tratament cu toxina botulinică asigură ameliorarea și chiar dispariția simptomelor pe o perioadă de un an de zile. O dată pe an, acest tratament trebuie repetat, preferabil înainte de sezonul rece.
Cum abordăm noi la Vitta Clinic un Sindromul Raynaud Tratament ?
La Vitta Clinic abordăm acestă boală și oferim tratament doar în cazurile medii sau severe. Acolo unde tratamentul cu vasodilatatoare nu mai este eficient. La Vitta Clinic poți beneficia de consiliere și tratament cu toxina botulinică pentru un efect de lungă durată.
Estimăm eficiența unei singure ședințe de injectare – Boala Raynaud tratament – ca fiind suficientă în medie pe un an de zile.
De reținut! Toate tratamentele pentru această boală au efect pentru o perioadă determinată de timp și trebuie repetate conform indicațiilor medicului.
Ce poți face tu pentru ameliorarea simptomelor sindromului Raynaud?
- Să te ferești de frig
- Să porți mănuși și pantofi călduroși în perioada rece
- Exercițiile regulate ajută la îmbunătățirea circulației sângelui
- O dieta echilibrată poate ajuta la ameliorarea simptomelor.
Contraindicații/ce nu trebuie să faci în cazul sindromului Raynaud
- Să nu fumezi– nicotina are efect vasoconstrictor și agravează simptomele
- Să nu consumi cofeină în exces (cafea, cola, energizante) – efectul ei poate declanșa simptomele.
Ce poate să îți indice că suferi de această afecțiune?
Dacă ai simptomele descrise mai sus și dacă te-ai întrebat vreodată:
- „De ce mă dor degetele de la frig?”
- „De ce degetele mele își schimbă culoarea la frig?”
- „De ce îmi amorțesc mâinile iarna?”
- „De ce mă dor urechile de la frig?”
- „De ce mi se umflă mâinile de la frig?”
- „De ce îmi amorțesc degetele când sunt stresat/ă?”
este posibil să suferi de Sindromul Raynaud
Pentru a afla dacă suferi de această afecțiune, dar și în vederea stabilirii unui plan de tratament pentru ameliorarea simptomelor, îți sugerăm să te programezi la o consultație.
Acest articol are scop strict educativ!
Nu înlocuiește o consultație și nu stabilește un diagnostic.
Te rog să consulți un specialist înainte de a lua o decizie medicală.