Neurofibromul

Ce este neurofibromul?

Neurofibromul este o tumoră benignă a nervilor periferici. Aceasta se poate dezvolta pe orice nerv din corp, formând umflături pe piele sau sub piele. Neurofibromul reprezintă expresia cutanată a unei boli numită neurofibromatoză.

Ce este neurofibromatoza? Neurofibromatoza reprezintă o afecțiune genetică. Manifestarea sa constă în formarea unor tumori pe suprafața tegumentului nervos. Adesea, în cazul pacienților care suferă de neurofibromatoză, formațiunile tumorale apar pe suprafețe extinse. Acestea sunt prezente în număr mare sau foarte mare. Spre exemplu, în cazul neurofibromatozei, pe suprafața spatelui se pot forma zeci de formațiuni tumorale. Acestea pot avea diferite dimensiuni, de la unele foarte mici la altele destul de considerabile.


Poza 1 – Neurofibrom:
Neurofibromul sau neurofibromatoza


Poza 2 – Neurofibrom:
Neurofibrom sau neurofibromatoza - Vitta Clinic

Simptome și aspect neurofibrom

Neurofibromul apare ca o umflătură pe piele sau o umflătură sub piele. În majoritatea cazurilor nu există simptome alternative. În anumite cazuri însă, dacă tumora exercită presiune pe nerv sau crește în dimensiune, poate cauza dureri sau amorțeli locale. De cele mai multe ori, pacienții ni se adresează din cauza detrimentului estetic cauzat de manifestarea acestei afecțiuni (tumori pe piele sau sub piele).


Poza 3 – Neurofibromatoză:
Neurofibromul și neurofibromatoza


Poza 4 – Neurofibromatoză:
Neurofibromatoză

Diagnostic neurofibrom

Neurofibroamele pot apărea fără o cauză anume sau, mai frecvent, pot apărea la persoanele diagnosticate cu neurofibromatoză de tip 1, care reprezintă o maladie genetică.

Pentru tumorile de la nivelul pielii se efectuează un examen de specialitate, urmat de o intervenție chirurgicală numită excizie-biopsie. În urma acestei intervenții, dacă se confirmă diagnosticul de neurofibrom, pot fi recomandate teste imagistice și genetice pentru a determina tipul și răspândirea bolii (neurofibromatoză).

Tratament neurofibrom / neurofibromatoză

Pentru neurofibromatoză nu există încă un tratament. Este totuși posibil să se intervină asupra tumorilor cauzate de către această afecțiune.
Se intervine pentru ameliorarea simptomelor – prin îndepărtarea tumorilor care pun presiune pe nervi. Sau prin îndepărtarea chirurgicală a tumorilor de la nivelul pielii, atunci când acestea cauzează defecte estetice sau disconfort.

Excizia-biopsie este metoda de intervenție folosită și recomandată de către specialiștii din Clinica Vitta în cazul neurofibroamelor.

Orice formațiune tumorală excizată prin metoda de excizie-biopsie implică și trimiterea piesei la examenul histopatologic pentru confirmarea certă a diagnosticului clinic.

Atenție

În cele mai multe cazuri, neurofibromul este expresia cutanată a bolii numite Neurofibromatoză.

Diagnosticul este pus în urma unui examen clinic și este confirmat de excizia-biopsie a uneia dintre formațiunile tumorale cutanate sau subcutanate.

Pentru ca boala să fie complet diagnosticată, pot fi necesare teste imagistice sau genetice.

Boala numită neurofibromatoză nu are încă un tratament. Tratamentul chirurgical actual este folosit în vederea înlăturării formațiunilor tumorale și a simptomelor create de către acestea.

Ce spun pacientii?

Neagu Mariuta
Ploiesti - jud. Prahova

Hristos a înviat Încep prin a mulțumii domnului doctor Vladislav Gyebnar și întregii echipe de la Vitta Clinic (echipa fantastica sau Marea familie Vitta …citeste mai mult

Mihaela R
Giurgiu - jud. Giurgiu

Mii de mulțumiri Domnului Dr Vladislav Gyebnar pentru profesionalismul înalt . Doresc să mulțumesc și Doamnelor asistente care m-au făcut să mă simt în …citeste mai mult

Lista cu alte tipuri de tumori de piele

Pentru a vedea o listă completă a formațiunilor tumorale tegumentare (de pe piele) și subtegumentare (de sub piele), poți face click pe Lista formatiuni tumorale.
Aici vei găsi un index cu tumori tegumentare și descrierea lor.

Pe data viitoare! Rămâi informat și nu uita că o informație medicală corectă îți poate salva viața!

IMPORTANT
Acest articol are scop strict educativ!
Nu înlocuiește o consultație și nu stabilește un diagnostic.
Te rog să consulți un specialist înainte de a lua o decizie medicală.

Dr. Titus Grecu & echipa Vitta Clinic