3 boli care dau dureri de mână la gravide și mămici

Dacă tu sau cineva drag ție suferi/ă de simptome precum:

  • amorțeli sau furnicături în degete sau
  • dureri nespecifice la mână, cot, umăr sau
  • durere care se accentuează la mișcarea degetului mare de la mână sau
  • deget care se blochează sau se mișcă sacadat,

este momentul potrivit să citești acest articol. Trebuie să știi că astfel de simptome, frecvent întâlnite la gravide și mămici, dar nu numai, pot semnifica prezența anumitor boli cu potențial mare de agravare – vezi mai jos descrierea lor.

De ce se declanșează în sarcină ?

În timpul sarcinii, modificarile hormonale declanșează retenția lichidelor. Sigur ai observat deja că în sarcină apare edem la membrele inferioare, adică se umflă picioarele. Modificările în echilibrul fluidelor/lichidelor organismului, survenite în timpul sarcinii, apar din cauza hormonilor placentari.

Din păcate, acest fenomen are un răsunet și în biomecanica mâinii, adică se pot îngroșa atât tendoanele, cât și sinoviala lor. Procesul poate avea ca rezultat și umflarea mâinilor în timpul sarcinii. Dacă există și o suprasolicitare a membrelor superioare, se pot declanșa boli dureroase la nivelul mâinii. Acestea pot avea simptome precum dureri articulare sau dureri la nivelul degetelor – vezi mai jos.

3 boli care dau durere de mana la gravide si mamici

Astfel, pot apărea dureri de articulații în timpul sarcinii sau, ca simptom, mâini umflate la gravide. Nu toate cazurile de dureri articulare la gravide sunt însă datorate procesului normal prin care trece corpul. Citind acest articol poți afla informații de bază pentru a face diferența dintre dureri normale în timpul sarcinii și dureri care pot însemna prezența unei afecțiuni specifice la mână.

Cum influențează echilibrul fluidelor dinamica mâinii ?

De obicei, retenția lichidiana și schimbările hormonale modifică ușor diametrul tendoanelor, care sunt componente importante în biomecanica mâinii. Un tendon este un țesut fibros care vine în prelungirea unui mușchi. Un mușchi care se contractă transmite mișcarea la distanța, prin intermediul tendonului, până la locul unde acesta se inseră. Capătul distal al tendonului se prinde de un os, os care este mobilizat la contracția mușchiului.

La mână, marea majoritate a mușchilor sunt extrinseci, adică mușchiul este situat la antebraț (spre cot), iar mișcarea este transmisă la degete prin intermediul tendoanelor. Mâna are foarte multe tendoane care confluează în zona articulației radio-carpiene – încheietura mâinii.

Creșterea diametrului tendoanelor și a sinovialelor acestora poate declanșa blocaje în dinamica lor, precum și compresiunea elementelor de vecinătate.

Cele 3 boli care pot invalida mâna la gravide și la mămici

1. Sindrom de tunel carpian

Dacă tu, gravidă sau tânără mămică, sau cineva apropiat ție, simți senzații de amorțeli sau furnicături, trebuie să știi că ele pot fi cauzate de o neuropatie de nerv median. Cea mai frecventă boală care provoacă amorțeli, furnicături și dureri de mâini la gravide și mămici este Sindromul de tunel carpian. Acesta este declanșat de compresia nervului median de cele 9 tendoane cu care se învecinează în tunelul carpian. Creșterea de volum a celor 9 tendoane creează o presiune pe nervul median, iar pacienta resimte furnicături și amorțeli în primele patru degete ale mâinii. În timp, simptomele se agravează și se pot instala durerile nocturne. Atunci când se declanșează dureri de mâini în sarcină, trebuie sa fim atente la tipul și intensitatea durerii.

Vezi mai jos tratamentul pentru sindromul de tunel carpian în sarcină și după sarcină.


Sindromul de tunel carpian:
Sindromul de tunel carpian la gravide si mamici


Tenosinovita De Quervain:
Tendinita mamicii la gravide


Deget blocat sau în resort:
Deget in resort la gravide si mamici

2. Tendinita De Quervain

Dacă simți o durere în mână accentuată de mișcarea degetului mare este posibil să suferi de o tendinită. Trebuie să știi că a doua boală ca frecvență, comună în rândul mămicilor, este maladia sau tendinita De Quervain. Afecțiunea este cunoscută și sub denumirea de tendinita mămicii. Tendinita este provocată de inflamația a două tendoane care traversează compartimentul 1 al tendoanelor extensoare de la mână. Ca și reper, zona De Quervain este situată la nivelul încheieturii mâinii, în prelungirea degetului mare. Această afecțiune poate să fie cunoscută și sub denumirea populară de “ boala tendoanelor la mână ”. Este o boală care dă dureri la mișcarea degetului mare de la mână. Durerea poate fi atât de puternică încât pacienta poate scăpa obiectele din mână.

Vezi mai jos tratamentul pentru Tendinita de Quervain – Tenosinovita mână.

3. Deget în resort sau degetul care se blochează

A treia boală ca frecvență, care apare la mămici, este degetul blocat sau Trigger finger. Este o tendinită cauzată de blocarea tendonului flexor în scripetele A1. Blocarea este cauzată tot de modificarea în diametru a tendonului, asociată cu o suprasolicitare a mâinii. Poate să apară la oricare dintre degetele mâinii. Inițial pacienta simte o ușoară jenă și, în timp, prin agravare, degetul începe să se blocheze sacadat și apare durerea. În cazuri mai grave degetul se poate bloca complet.

Vezi mai jos tratamentul.

Practic, o sarcină poate declanșa oricare dintre aceste 3 boli și oricare boală poate declanșa durere de mână la mămici. Frecvent se întâlnesc în combinații de câte două, dar nu este exclus să fie prezente concomitent toate 3 la aceeași mână.

Este important sa fim atenți la semnalele pe care ni le transmite corpul. Astfel, putem acționa imediat ce descoperim că ceva nu este în regulă. În concluzie, prezența unor dureri articulare în timpul sarcinii poate indica existența unei afecțiuni la nivelul mâinii. Dacă pe lângă durere sunt prezente și amorțeli, furnicături, dificultăți de mobilitate sau blocaje, trebuie să căutăm o soluție.

Ce spun pacientii?

Mircea Z.
Timișoara - jud. Timiș

Bună ziua, mă numesc Mircea Zaro și sunt din Timișoara. Povestea mea este mai lungă și mai delicată, dar am să încerc să nu …citeste mai mult

A.M.
Sfântu Gheorghe - jud. Covasna

Buna seara! Înainte de toate doresc sa mulțumesc domnului Dr Vladislav Gyebnar cât și întregii echipe pentru profesionalismul cu care mi-au tratat soțul de …citeste mai mult

Poți citi mai multe detalii, inclusiv tratament, despre cele 3 boli mai jos, facand click pe numele bolii:

  1. Sindromul de tunel carpian,
  2. Tendinita De Quervain,
  3. Degetul în resort.

De ce este important să identificăm cauza durerilor articulare

Adesea apar întrebări precum: “de ce te dor articulațiile în sarcină?” sau “ ce este eficient pentru calmarea durerilor articulare în timpul sarcinii?”. Pentru a răspunde corect întrebărilor, trebuie să se țină cont de faptul că durerile articulare la gravide pot avea diverse cauze care trebuie identificate.

Aceste dureri de mână la gravide și mămici, reprezintă un semnal de alarmă, motiv pentru care nu trebuie ignorate. Se întâmplă ca uneori pacientele mele să considere că acestea fac parte din categoria de dureri normale în sarcină. Acest lucru are ca rezultat prelungirea durerii pe o perioada mai lungă de timp și, implicit, prelungirea suferinței. Atenție! Nu recomand acest lucru!

Bolile de care putem să suferim sunt diverse, în special la nivelul mâinii. Acest lucru înseamnă că există atât boli cronice, care nu se pot vindeca, ci doar ameliora, dar și boli în cazul cărora un tratament țintit ne poate scăpa de durere.
Vezi aici un video de referință:

Dacă ne întrebam “ cum scăpăm de durerile articulare în timpul sarcinii ”, cel mai important este să identificăm cauza reală a acestora. Uneori pare mai ușor să apelăm la un unguent pentru tendinita sau la antiinflamatoare pentru tendinita. Rezultatul acestora este însă posibil să nu fie unul satisfăcător, mai ales dacă nu sunt recomandate de către un specialist.

Ce este de făcut ?

Primul pas este identificarea problemei și a specialistului care ne poate ajuta. Al doilea pas constă într-o programare la medicul ales, iar mai apoi, stabilirea unui plan de tratament.

Tratamentul pentru aceste boli de mână care apar la gravide se stabilește de un medic specialist în chirurgia mâinii. Acesta se stabilește în urma consultației, în funcție de diagnostic.

Informarea este cea mai ușoară modalitate de a te asigura că totul decurge normal. Dacă ai dureri articulare în sarcina sau prezinți simptomele afecțiunilor descrise mai sus, este important să mergi la o consultație.

Cum evaluam noi astfel de cazuri – de la simptome și diagnostic la tratament

Protocolul nostru presupune parcurgerea câtorva etape importante înainte de a institui orice tratament. Sunt etape de evaluare a simptomelor, investigații specifice chirurgiei mâinii și evident diagnoza. Așa cum un bun gospodar își face un plan bine gândit înainte de orice acțiune, așa și noi realizam un plan de tratament doar după ce avem suficiente informații pentru a concluziona un diagnostic.
În consecință, toți pacienții care apelează la serviciile clinicii noastre urmează următoarea cronologie:

  1. programare,
  2. consultație,
  3. investigații specifice, dacă este cazul,
  4. concluzionarea diagnosticului,
  5. tratament.

Din experiența noastră, orice deviere de la acest algoritm poate duce la un diagnostic eronat.

Nu uita! Intervenția corectă și la timp conferă cel mai bun tratament.
IMPORTANT
Acest articol are scop strict educativ!
Nu înlocuiește o consultație și nu stabilește un diagnostic.
Te rog să consulți un specialist înainte de a lua o decizie medicală.

Rămâi informată, pe data viitoare!

Dr. Med. Vladislav Gyebnar