Carcinom Bazocelular la Nas

Carcinomul bazocelular la nas poate fi o problemă semnificativă pentru persoanele care se confruntă cu această afecțiune. Carcinomul bazocelular reprezintă cea mai comună formă de cancer de piele. Orice cancer de piele reprezintă un risc medical, însă localizarea sa la nivelul feței, pe nas, îl transformă într-un pericol major și din punct de vedere estetic.

Pentru mai multe informații despre Epiteliom sau Carcinomul Bazocelular poți accesa articole dedicate făcând click pe CBC.

De ce este nasul o zonă specială?

Nasul este una dintre cele mai importante structuri anatomice ale feței. El are un rol funcțional și unul estetic.

  • Rolul funcțional al nasului este de a filtra particulele de dimensiuni mari și medii din aer și de a încălzi aerul înainte ca acesta să intre în tractul bronșic.
  • Rolul estetic al nasului este foarte important deoarece acesta este o structură centrală a feței și atrage atenția.

Structura nasului și pericolul formațiunilor tumorale

Comparativ cu alte zone din corp, structura nasului este mai specială. Nasul este format dintr-o piele mai groasă decât cea din alte zone ale feței. Sub aceasta se află o cantitate mică de țesut celular subcutanat, sub care se află cartilaj sau os. Peretele intern este acoperit de o mucoasă subțire (mucoasa este un țesut specializat). În mod normal, toate aceste structuri au o grosime maximă de 0,5 cm.

Ținând cont de aceste detalii și de faptul că nasul nu are dimensiuni foarte mari în ansamblu, orice formațiune tumorală de la nivelul său poate cauza prejudicii estetice și funcționale importante.

Fiind o zonă permanent expusă la acțiunea radiațiilor UV, la nivelul nasului întâlnim destul de des formațiuni tumorale maligne, iar cele mai frecvente sunt carcinoamele bazocelulare.

Carcinomul bazocelular la nas

În general, carcinomul bazocelular nu metastazează, însă se poate întâmpla. Pe lângă riscul de metastază, pericolul unui CBC aflat la nivelul nasului constă în faptul că acesta afectează și invadează toate structurile zonei în care crește.

Un carcinom bazocelular, chiar dacă pare mic, atunci când este situat pe nas, poate cauza prejudicii mari, atât funcționale cât și estetice. Defectul creat în urma exciziei acestuia necesită de cele mai multe ori plastii complexe de reconstrucție. Din acest motiv este foarte important să fie investigat și tratat cât mai curând după apariția lui. Lăsat netratat, carcinomul are tendința de a invada toate planurile, devenind mutilant, iar defectul rezultat fiind mult mai greu de tratat, nu doar din punct de vedere curativ, dar și estetic.


Poza 1 – Carcinom Bazo-celular la nas:
Carcinom bazocelular la nas


Poza 2 – Carcinom Bazo-celular la nas:
Carcinom Bazo-celular la nas

Tratament carcinom bazocelular la nas – Folosit și recomandat de către specialiștii din Clinica Vitta

Grosimea și dimensiunile mici ale acestei regiuni anatomice impun un tratament mai special.
În primul rand, este important să reținem că acest tratament poate avea mai multe etape. După suspiciunea ridicată de dermatoscopie, tratamentul carcinomului bazo-celular constă în:

  • Extirparea chirurgicală a formațiunii tumorale, cu margini de siguranță, prin tehnica numită excizie biopsie.
  • Trimiterea probei la laborator în vederea obținerii rezultatului histopatologic și diagnosticul de certitudine.

În cele mai multe cazuri, atunci când:

  • carcinomul este tratat la timp
  • nu metastazează
  • nu ajunge la dimensiuni foarte mari în raport cu nasul

singurele etape de tratament necesare în vederea vindecării sunt cele descrise mai sus. Dacă situația scapă de sub control și carcinomul este lăsat să crească, este posibil să fie necesare metode de tratament suplimentare.

Tratamentul Carcinomului bazocelular la nas în cazurile complexe

În anumite cazuri, posibil din cauza “fricii de halat alb”, pacienții ignoră formațiunile tumorale apărute la nivelul nasului și se prezintă târziu la medic.
Din cauza întârzierii tratamentului, aceste cazuri devin complexe, fiind greu de ținut sub control.
Cazurile complexe au nevoie de intervenții mai elaborate, necesitând mai mulți pași pentru tratarea corespunzătoare a carcinomului bazo-celular.

Astfel, în aceste situații, tratamentul cuprinde procedura de excizie biopsie + reconstrucție. Reconstrucția defectului rezultat în urma extirpării unui carcinom reprezintă cea mai complexă parte a intervenției.

Reconstrucția se poate efectua prin:

  1. Lambou de vecinătate – împrumutarea unei bucăți de piele din vecinătate pentru a acoperi defectul rezultat în urma exciziei.
  2. Grefa de piele liberă toată grosimea – transferarea unei bucăți de piele de pe altă parte a corpului pe nas pentru a acoperi defectul/gaura (dacă aceasta este prea mare).
  3. Lăsarea defectului la vindecare secundară – în cazul în care nu putem fi siguri de excizia completă a celulelor canceroase, uneori se va pansa leziunea obținută și se va aștepta până la venirea rezultatului histopatologic. După sosirea rezultatului se va efectua fie reconstrucția, fie încă o excizie.
  4. În cazurile foarte grave, atunci când operația lasă un defect foarte mare în toata grosimea peretelui, pot fi necesare și grefe de cartilaj pentru reconstruirea formei nasului.
  5. Radioterapie – dacă din diverse cauze excizia nu poate asigura în totalitate partea curativă și marginile defectului sunt încă impregnate cu celule tumorale, se recomandă radioterapie adjuvantă – pentru a reduce semnificativ riscul reapariției cancerului.

Pentru a afla mai multe despre ce este un lambou și lambourile folosite cel mai des în vederea reconstrucției defectului nasului, accesează lambou bilobat sau lambou frontal.

 

Carcinomul bazo-celular nu trece de la sine. Lăsat netratat pentru mai mult timp, acesta va invada atât împrejur, dar și în profunzime, astfel că excizia biopsie nu va mai garanta vindecarea și excizarea completă a carcinomului din prima etapă. În acest caz pot fi necesare etape de tratament succesive pentru a garanta vindecarea.

Atenție! În cazurile grave, atunci când un carcinom este neglijat pentru un timp îndelungat, acesta poate trece prin cartilajul nasului, ajungând chiar și la nivelul mucoasei, devenind desfigurant.

De reținut!

Datorită anatomiei speciale a zonei, precum și din cauza pagubelor estetice pe care le poate produce, carcinomul bazocelular la nas trebuie abordat foarte serios. Este important ca orice formațiune apărută în aceasta zonă să fie investigată și tratată de urgență, preferabil într-un centru specializat în tratarea formațiunilor tumorale de la nivelul pielii, pentru ca rezultatul să fie nu doar curativ, ci și estetic.

Ce spun pacientii?

Mircea Z.
Timișoara - jud. Timiș

Bună ziua, mă numesc Mircea Zaro și sunt din Timișoara. Povestea mea este mai lungă și mai delicată, dar am să încerc să nu …citeste mai mult

A.M.
Sfântu Gheorghe - jud. Covasna

Buna seara! Înainte de toate doresc sa mulțumesc domnului Dr Vladislav Gyebnar cât și întregii echipe pentru profesionalismul cu care mi-au tratat soțul de …citeste mai mult

Lista cu alte tipuri de tumori de piele

Pentru a vedea o listă completă a formațiunilor tumorale tegumentare (de pe piele) și subtegumentare (de sub piele), poți face click pe Lista formatiuni tumorale.
Aici vei găsi un index cu tumori tegumentare și descrierea lor.

Pe data viitoare! Rămâi informat și nu uita că o informație medicală corectă îți poate salva viața!

IMPORTANT
Acest articol are scop strict educativ!
Nu înlocuiește o consultație și nu stabilește un diagnostic.
Te rog să consulți un specialist înainte de a lua o decizie medicală.

Dr. Titus Grecu & echipa Vitta Clinic