Carcinomul trichilemal

Trichilemmal Carcinoma

Pielea, fiind cel mai mare organ al corpului, contine multiple structuri anexe. Glandele sudoripare, glandele sebacee, foliculii pilosi etc. Carcinomul trichilemal, care este un cancer de piele rar, se poate dezvolta pe piele, la nivelul unui folicul de par. Acest tip de carcinom este foarte rar întâlnit, fiind documentate doar aproximativ 120 de cazuri din întreaga lume.

Ce este carcinomul trichilemal?

Carcinomul sau cancerul trichilemal este o formațiune tumorală malignă, foarte rară, care ia naștere dintr-o formațiune tumorală benignă numită trichilemom. Aceste formațiuni se dezvoltă la baza unui fir de păr, din teaca externă a rădăcinii foliculului pilos. Este mai des întâlnit la persoanele de sex feminin de peste 40 de ani și pe zonele expuse frecvent la soare. Acest tip de cancer de piele are o rată mică de metastazare, ceea ce înseamnă că migrează rar în alte zone ale corpului.

Cum arată carcinomul trichilemal?

Din punct de vedere al aspectului, acest tip de carcinom este similar unui neg. Acesta poate avea culoarea pielii sau o culoare puțin mai închisă. Dimensiunea sa este de sub un cm, însă poate avea o creștere rapidă dacă este lăsat netratat.

Poze carcinom trichilemal


Poza 1 – Carcinom trichilemal:
Carcinomul trichilemal


Poza 2 – Carcinom trichilemal la EHP:
Carcinomul trichilemal

Diagnostic Carcinom Trichilemal

Procesul de diagnosticare începe cu dermatoscopia și examenul clinic. Dermatoscopia se efectuează la un medic dermatolog, iar examinarea clinică se va efectua de către medicul plastician specialist.

Din cauza rarității, diagnosticul de probabilitate este adesea diferit față de cel de certitudine. Astfel, diagnosticul de probabilitate rezultat în urma dermatoscopiei poate fi adesea de carcinom scuamos sau bazo-celular.

Diagnosticarea definitiva se face doar în urma examenului histopatologic (de laborator), efectuat în urma unei excizie biopsie clasică. Și acest examen are o etapa importantă numită imunohistochimie, necesară pentru a obține diagnosticul de certitudine.

Tratament Carcinom Trichilemal

Tratamentul acestui carcinom constă în extirparea sa pe cale chirurgicală prin procedura numită excizie-biopsie clasică, adică extirparea formațiunii tumorale cu margini de excizie bine determinate și trimiterea piesei la laborator pentru efectuarea examenului histopatologic.

Din cauză că este un cancer rar și pentru a preveni recidiva sau metastaza, consensul internațional spune că marginile de rezecție ar trebui să cuprindă 2-3 cm de țesut sănătos.
Din acest motiv este indicată o a 2-a etapă de tratament. În această etapă se va practica re-excizia cicatricii obținute în urma exciziei clasice. Orice potențială recidivă trebuie excizată tot pe cale chirurgicală.

Carcinom trichilemal prognostic

În momentul de față nu există un tratament standardizat pentru cazurile în care acest carcinom metastazeaza în alte părți ale corpului, însă medicii oncologi au la dispoziție medicamente folosite în tratarea carcinomului scuamocelular metastazat. Aceste medicamente ajută la îmbunătățirea prognosticul.

Cu ce poate fi confundat carcinomul trichilemal?

Fiind o tumoră malignă foarte rară, acesta este adesea confundat cu diferite leziuni de la nivelul pielii, chiar și cu cele benigne (negi virali, nevi seboreici). Cel mai frecvent este confundat cu alte carcinoame cutanate precum carcinomul bazo sau scuamocelular.

De reținut:
Acest tip de formațiune tumorală poate părea complet inofensiva chiar și pentru cei care tratează și examinează în mod frecvent patologiile pielii. Tratamentul este strict chirurgical și este recomandat să fie efectuat într-un centru specializat în tratarea tumorilor pielii, conform ghidurilor internaționale.

Ce spun pacientii?

Grigore B.
Ghioroc - jud. Arad

Bună ziua; mă numesc Grigore B.din localitatea Ghioroc jud. Arad ; Am fost la Vitta cinic Timișoara unde pe data de 18.12.2024 am fost …citeste mai mult

E. C.
Lunca Moldovei - jud. Neamț

Tot respectul pentru dom.doctor Vladislav și ântregului personal!! Am fost operată de două ori la alte clinici în acest an la mână stângă!!! Nu …citeste mai mult

Lista cu alte tipuri de tumori de piele

Pentru a vedea o listă completă a formațiunilor tumorale tegumentare (de pe piele) și subtegumentare (de sub piele), poți face click pe Lista formatiuni tumorale.
Aici vei găsi un index cu tumori tegumentare și descrierea lor.

Pe data viitoare! Rămâi informat și nu uita că o informație medicală corectă îți poate salva viața!

IMPORTANT
Acest articol are scop strict educativ!
Nu înlocuiește o consultație și nu stabilește un diagnostic.
Te rog să consulți un specialist înainte de a lua o decizie medicală.

Dr. Titus Grecu & echipa Vitta Clinic