Plagile fetei la copii – o “batalie” care poate fi castigata si altfel

Plaga barbie copil Doctor Vladislav Gyebnar

La copii plagile fetei sunt destul de frecvente, mai ales in zona fruntii si barbiei. Micul accident petrecut acasa sau la gradinita / scoala, sperie atat copilul, cat si familia sau educatoarea / invatatoarea. Din fericire, de cele mai multe ori, aceste plagi nu sunt grave si ele pot beneficia de un tratament mai putin agresiv decat sutura cu fire chirurgicale.

Bineinteles, evaluarea plagii de catre un medic competent este obligatorie, la fel ca si dezinfectia corecta a acesteia.

Tehnica clasica de sutura presupune anestezie locala (dureroasa, traumatizanta – frica de ac) sau generala (nelipsita de riscuri). In locul acesteia, in cazul plagilor mici fara lipsa de substanta, se poate folosi o tehnica mai putin traumatizanta – fixarea marginilor plagii cu benzi adezive sterile speciale (Steri-Strip™). Acestea pot fi protejate de un pansament secundar, pentru a impiedica dezlipirea lor precoce. Familia are rolul de a supraveghea copilul, pentru a impiedica indepartarea sau udarea pansamentului.

Daca cicatricea rezultata nu este perfecta, aceasta va putea fi corectata simplu, cand copilul va fi mai mare si va putea suporta mai usor o anestezie locala. De cele mai multe ori insa, executia corecta a tehnicii de fixare cu Steri-Strip™ va duce la o cicatrice de buna calitate, fara sa traumatizeze inutil copilul si anturajul acestuia.

Plagile fetei la copii tratate cu Steri-Strip™ – Exemple de cazuri rezolvate:

Inainte de procedura:
Plagile fetei tratate cu SterilStrip Preoperator

Dupa Procedura la 2 saptamani:
Plagile fetei tratate cu SterilStrip Postoperator