Arsura solara

Ca şi la multe alte boli, cel mai bun remediu pentru arsura solară este prevenţia. Astfel, expunerea la soare trebuie să fie treptată şi progresivă, iar în același timp e necesară o hidratare adecvată.

Din cauza modificărilor climatice din ultimii ani, soarele a devenit tot mai agresiv, şi cu atât mai ușor poate provoca efecte nocive asupra pielii care nu este protejată corespunzător. Aceste efecte negative apar pe termen scurt, dar şi pe termen lung. În același timp, a crescut şi tendinţa de a merge la solar pentru un bronz frumos, care să reziste pe tot parcursul anului. Atenţie! Solarul este mai agresiv decât soarele, iar acestă bronzare artificială nu oferă o protecție adevărată pentru expunerea la soare.

Efectul nociv imediat al unei expuneri abuzive la radiaţii solare este arsura solară. Pielea agresată de soare peste limita admisă are o reacție inflamatorie intensă; se produce înroșire locală și chiar distrugerea celulelor superficiale ale pielii, până la apariţia aşa numitelor flictene (beşici). Dacă suprafața afectată este mare, dacă apar flictene sau manifestări generale (febră, frison, stare de rău), trebuie să vă adresaţi medicului de familie sau medicului specialist.

Efectele pe termen lung sunt și mai îngrijorătoare. Ele se manifestă prin imbătrânirea precoce a pielii, cu apariția unor pete pe tegument, inducerea transformării maligne a alunițelor, cu alte cuvinte apariția cancerului de piele

Primul ajutor în caz de arsură solară presupune: întreruperea expunerii la soare, hidratare adecvată – ingestie de lichide, cu urmarirea diurezei (urina să fie limpede, să nu fie închisă la culoare), igienă locală, folosirea unor unguente hidratante, emoliente.

Orice modificare sau apariție a unei pete noi la nivelul pielii, mai ales pe zonele expuse la soare (față, mâini, decolteu), trebuie prezentată medicului specialist pentru diagnostic și tratament adecvat. Vorba din popor “nu mă operez, că se transformă în cancer” este complet falsă şi, mai mult decât atât, împiedică aplicarea tratamentului de care aveți nevoie.

Țineți minte că prevenţia este mai ușoară decât tratarea, și expuneți-vă la soare în mod controlat, cu discernământ.