Imbatranirea prematura a articulatiilor mainii

Functia mainii scade odata cu varsta atat la barbati, cat si la femei, in special dupa varsta de 65 de ani. Deteriorarea functiei mainii la populatia in varsta este, in mare masura, secundara modificarilor degenerative survenite la nivelul sistemelor musculo-scheletic, vascular si nervos. Deteriorarea functiei mainii la adultii in varsta reprezinta o combinatie de modificari structurale locale (articulatii, muschi, tendoane, oase, nervi si alimentare cu sange) si modificari ale controlului neuronal. Aceste modificari legate de varsta sunt adesea insotite de afectiuni patologice subiacente (osteoporoza, osteoartrita, artrita reumatoida si boala Parkinson).
Varsta si puterea de prindere sunt predictori semnificativi ai dexteritatii mainii. Dexteritatea mainii in tintire si atingere (care implica actiuni rapide, coordonate, directionate spre obiectiv) este moderata de factorul fortei de prindere mai mult decat de varsta, adica activitatea fizica poate imbunatati anumite tipuri de dexteritate a mainii.

Articulatiile mainii, insa, pot imbatrani prematur

Exista mai multi factori ce pot cauza imbatranirea prematura a articulatiilor mainii:
Factori extrinseci:

  • Factori de mediu (radiatii ultraviolete, iritanti chimici);
  • Activitati fizice (legate de munca, sporturi recreative si hobby-uri);
  • Nutritie;
  • Leziuni traumatice.

Factori intrinsesci:

  • Factori genetici;
  • Factori endocrini;
  • Tulburari metabolice;
  • Anumite boli (cum ar fi artrita reumatoida).

De asemenea, articulatiile mainii pot imbatrani prematur din cauza modificarilor patologice ce pot surveni fie la nivelul tesuturilor moi (muschi, tendoane, vase de sange, nervi), fie la nivelul tesuturilor dure (oase, cartilaje).

Exercitii terapeutice pentru prevenirea imbatranirii articulatiilor mainii

Modificarile functionale ale imbatranirii mainilor pot fi intarziate prin introducerea unor programe de exercitii fizice regulate si simple adecvate pentru intarirea mainilor si flexibilitatea mainii. Este important ca exercitiile selectate sa fie adecvate si sa nu determine deteriorare a articulatiilor sau suprasolicitare.
Exercitiile pot fi foarte simple. De exemplu, se pot folosi mingi de cauciuc pentru strangere sau benzi elastice pe degete pentru a intari prinderea si a mentine flexibilitatea articulatiilor degetelor si incheieturii mainii.

Suplimentele nutritive pot preveni durerile la nivelul articulatiilor

Dupa varsta de 40 de ani, aproape toata populatia se confrunta cu probleme articulare ce le afecteaza mobilitatea, inclusiv la nivelul mainilor. Din aceasta cauza, articulatiile ajung sa functioneze la jumatate de norma, nemaiavand capacitatea de a-si reface colagenul si acidul hialuronic, in special din cauza microtraumatismelor suprafetelor articulare de care au avut parte pana acum, precum si din cauza deshidratarii cronice si a stresului oxidativ.
Pentru a evita durerile ce survin din cauza diferitelor probleme ale articulatiilor, este recomandat consumul de suplimente de acid hialuronic, colagen si vitamina C. Aceste substante ajuta la refacerea structurilor articulare si la diminuarea stresului oxidativ, inflamatiei si durerilor.
Nu in ultimul rand, sunt importante hidratarea, mentinerea greutatii la un nivel normal si efectuarea de exercitii fizice usoare in mod regulat.