Mana omului este organul social prin care omul isi sustine si expune existenta si in acelasi timp ea dobandeste sens si continuitate. Fiecare mana este unica, ea fiind purtatoarea identitatii omului respectiv.
Mana ne este alaturi de la nastere pana la moarte, de-a lungul istoriei noastre individuale, precum si de-a lungul istoriei umanitatii. In cele două maini este primit copilul la nastere.
Mana este forma vazuta a sufletului, expresia fizica a ceea ce simtim si gandim. Ea mangaie, sustine, dojeneste, incurajeaza, alina, alinta, acuza, pedepseste, raneste. In custodia noastra mana poate fi leac sau arma.
Mana are un rol important in socializare. Cand cunoastem pe cineva, ii dam mana. Cand ne casatorim, cerem sau oferim mana. Cand se fac intelegeri de afaceri, se strang mainile. Intindem mana cand cerem ajutorul cuiva.
Mana omului
este o opera de arta infaptuita de Dumnezeu si copiata de oameni din cele mai vechi timpuri si pana in ziua de azi, in grafica, pictura, sculptura. Maestrul Renasterii, Leonardo da Vinci (1452-1519), i-a surprins detaliile remarcabile de anatomie.
Prin combinarea perfectiunii mainii si a creierului, omul a invatat sa manipuleze si sa castige controlul asupra mediului inconjurator. Mana nu inseamn nimic fara gandire, iar gandirea isi pierde mult din expresie fara mana. Activitatea mainilor materializeaza gandul.
In afara excelentei in prehensiune (prindere), mana, impreuna cu ochiul, este cotata ca fiind un mecanism de prim clasa in perceptia senzoriala. Ea este cel mai complex “organ de simt”. Finetea sensibilitatii ei, mai ales pe pulpele degetelor, este mult mai mare decat in oricare parte a corpului. Cu ajutorul mainii simtim forma, volumul, textura, temperatura mediului inconjurator. Copiii isi folosesc mainile aproape exclusiv pentru cunoasterea mediului. Mana este o extensie fizica a vederii, pentru cei nevazatori. Cu ajutorul ei pot citi. Mana tine locul urechii pentru cei cu handicap auditiv, caci ea simte vibratiile produse de sunete. Mana omului este o gura in plus. Prin limbajul de semne pe care-l poate transmite, ea inlocuieste vorbirea pierduta a celor muti. De asemenea, ea nuanteaza cuvintele, arata conturul starilor si sentimentelor noastre, prin semne, prin atingere, prin amplitudinea si viteza gestului. Mana poate da informatii complementare vorbirii si poate traduce emotia momentului. Mainile transmit continuu mesaje in comunicarea nonverbala, reflectand aspecte ale personalitatii individului cu o expresivitate depasita doar de chipul omenesc. Asemeni fetei, mainile sunt un punct de referinta al schemei corporale si imaginii de sine. Din anumite puncte de vedere, afectarea estetica a mainilor are un impact social mai mare decat desfigurarea, deoarece ne vedem fata doar in oglinda, pe cand mainile le privim constant.
Astfel, mana este esentiala pentru orice individ, indiferent de statut, atat din punct de vedere economic cat si al activitatilor recreationale. Nu veti auzi niciodata un pacient spunand „Nu va faceti griji, domnule doctor, este doar o mana, mana mea”. Din contra, pacientii afirma ca sunt dependenti de mainile lor si integritatea acestora. Repararea leziunilor mainii, desi rar salvatoare de viata, este salvatoare a calitatii vietii. Asigurarea calitatii vietii reprezintă un nou standard al medicinei moderne, care a depasit pragul asigurarii supravietuirii si numai atat. Scopul chirurgiei mainii si antebratului este de a reface statutul pacientului la un nivel cat mai apropiat de cel anterior accidentului sau a unei boli dobandite. Optim e ca pacientul sa se reintoarca la vechile lui indeletniciri.