Daca te confrunti cu sindromul de tunel carpian, afectiune ce provoca amorteala, furnicaturi si durere in mana, stii cat de frustrant si deranjant poate fi. Sindromul de tunel carpian (STC) este o afectiune cauzata de compresia nervului median in tunelul carpian, un pasaj ingust aflat in incheietura mainii. STC poate interfera cu capacitatea ta de a-ti efectua sarcinile la locul de munca si treburile de zi cu zi. Lucruri la fel de simple precum inchiderea unui nasture al unei camasi, tinerea unei cesti de cafea sau scrierea unui mesaj pe telefon pot deveni dificile.
Din pacate, obiceiurile si rutina de zi cu zi pot creste riscul de a dezvolta sindrom de tunel carpian sau pot inrautati simptomele acestei neuropatii de compresie. Nu exista o singura cauza a STC, dar anumite activitati te fac mai susceptibil. Citeste in continuare pentru a afla ce obiceiuri iti pot afecta nervul median, punandu-ti in pericol sanatatea incheieturii mainii.
Factori de risc
Unii oameni sunt expusi unui risc mai mare de a dezvolta sindrom de tunel carpian. Afectiunea poate aparea la mai multi membri ai familiei (poate fi genetica). De asemenea, daca ai o structura osoasa specifica ce face probabila presiunea asupra nervului median, riscul de a dezvolta sindrom de tunel carpian este mai mare. Fiind femeie si mai in varsta, te expune, de asemenea, unui risc mai mare. Un istoric medical de artrita contribuie si mai mult la probabilitatea de a dezvolta sindrom de tunel carpian.
Modificarile nivelurilor hormonale (adesea in timpul sarcinii), problemele de circulatie a sangelui si afectarea nervilor, de asemenea, pot creste riscul de a dezvolta aceasta afectiune la nivelul incheieturii mainii.
Obiceiuri care contribuie la dezvoltarea sindromului de tunel carpian
Daca prezinti riscul de a dezvolta sindrom de tunel carpian din cauza factorilor de mai sus, ei bine, afla ca activitatile de zi cu zi te pot expune unui risc suplimentar de a te confrunta cu aceasta afectiune.
Folosirea frecventa a tastaturii sau tinerea prea stransa a uneltelor poate pune presiune asupra nervilor din mana si din incheietura mainii. De asemenea, urmareste modul in care iti pozitionezi incheietura mainii in timpul activitatilor. Evita sa o indoi pana la capat in sus sau in jos si mentine-o intr-o pozitie cat mai neutra pentru a evita punerea unei presiuni prea mari asupra nervului median.
Activitatile repetitive – tastarea, tricotarea, gradinaritul, folosirea instrumentelor muzicale sau pictatul – fara pauze pot provoca si ele inflamatie in zona incheieturii mainii, contribuind la dezvoltarea sau agravarea sindromului de tunel carpian. Fii atent si la modul in care trimiti mesaje folosind telefonul. Tinerea prea stransa a telefonului in timp ce trimiti sau verifici mesajele poate contribui la inrautatirea inflamatiei.
In cele din urma, trebuie mentionat ca si postura incorecta poate afecta nervul median. Tinerea umerilor inainte determina scurtarea muschilor gatului si umerilor, ducand la comprimarea nervilor mainii si la agravarea problemelor incheieturii mainii.
Obiceiuri la locul de munca
Tastarea constanta a tastaturii folosind incheietura mainii intr-o pozitie anormala reprezinta un factor de risc real pentru sindromul de tunel carpian. Utilizarea instrumentelor de mana vibratoare si lucrul preungit cu incheietura mainii flexate sau extinse sunt, de asemenea, asociate cu cazurile de sindrom de tunel carpian.
Nu in ultimul rand, daca ai un loc de munca intr-o fabrica sau efectuezi lucrari de asamblare electronica, prezinti un risc deosebit de mare.
Schimba-ti obiceiurile!
Schimbarea obiceiurilor de zi cu zi si a modului in care iti desfasori activitatea la locul de munca te poate ajuta sa iti mentii incheieturile mainii sanatoase. Discuta cu angajatorul tau despre un birou ergonomic si despre un flux de lucru care sa iti permita sa iti rotesti sarcinile in asa fel incat sa nu iti folosesti in exces incheietura mainii.
Poarta o orteza pentru incheietura mainii pentru a-ti mentine incheietura in pozitie neutra daca iti este greu sa eviti indoirea ei. De asemenea, fiziokinetoterapia poate fi de ajutor.
Daca te confrunti cu simptome ale sindromului de tunel carpian in ciuda incercarilor tale de a le preveni, apeleaza la un medic specializat in bolile mainii. Aceasta afectiune, cu cat este abordata mai devreme, cu atat este mai probabil sa fie ameliorata fara interventie chirurgicala.