Reconstructia sanului dupa un cancer de san

Am aflat ca am cancer de san – ce e de facut?    

La o astfel de veste despre un cancer de san, aparent fara speranta, parca se intuneca orizontul. Chiar daca e greu de crezut, exista si o veste buna:  trebuie sa stii ca Orice cancer de san este vindecabil daca este tratat la timp. Hai sa vedem ce e de facut! 

Tratamentul in cazul unui cancer de san    

Primul deziderat, unanim acceptat de toti specialistii, este indepartarea masei tumorale. Acest lucru, din pacate presupune si implicit o mai mare sau mai mica mutilare a sanului. Pentru a preveni acest lucru, tratamentele actuale presupun o colaborare oncoplastica.

Astfel ca actualmente tratamentul este realizat intr-o colaborare dintre medicul oncolog, chirurgul oncolog si chirurgul plastician, Fiecare contribuind la un rezultat holistic cat mai bun.

In continuare ne vom rezuma la etapa de reconstructie mamara.

Reconstructia sanului

Reconstructia sanului dupa amputatia acestuia de cauze cel mai frecvent oncologice (cancer de san) intra in sfera de competenţa a chirurgiei plastice.

Reconstructia poate avea loc imediat, adica in aceeasi operatie in care se face amputatia, caz in care e necesara constituirea unei echipe mixte de chirurgi, sau amanat, la un interval de timp variabil după amputaţie.


Poza 1 – Reconstructia sanului:
Reconstructia sanului dupa cancer de san


Poza 2 – Reconstructia sanului:
Reconstructia sanului dupa cancer de san

Intervenţia se face utilizând o multitudine de tehnici complexe specifice chirurgiei plastice reconstructive, având ca scop refacerea aspectului sanului cat mai aproape de sanul controlateral. Aici putem enumera reconstructia de san cu lambouri (Latissimus Dorsi, TRAM, DIEP), implant mamar, expansiune tisulara cu expandor si/sau reconstructia areolei si mamelonului.

Cresterea calitatii vietii este un fapt incontestabil pentru pacientele care beneficiaza de aceasta interventie. Din punct de vedere psihologic, daca reconstructia de san se realizeaza in acelasi timp operator cu interventia de extirpare a cancerului, pacienta se trezeste direct cu un san nou, netraind trauma amputatiei invalidante.


Poza 3 – Reconstructia sanului:
Cancer de san reconstructie


Poza 4 – Reconstructia mamelonului:
cancer de san reconstructie

Oricum tehnica si indicatiile se stabilesc individual in urma consultului (interdisciplinar).

Detaliile si alte lamuriri suplimentare le putem stabili in timpul unei consultaţii.

Aspecte psihologice in reconstructia sanului   

Atunci cand ne confruntam cu realitatea unui diagnostic precum un cancer de san, cel mai important aspect si cu siguranta primul, este acela de a scapa cat mai repede cu putinta de tumora. Dupa ce acest lucru s-a intamplat, vine momentul sa ne gandim la perioada post-cancer. Restabilirea calitatii vietii si adaptarea la noua realitate, in care cancerul de san a facut parte din povestea noastra de viata, face parte din tratamentul complex si complet al unei astfel de probleme medicale. In cazul indepartarii sanului in tratamentul chirurgical al cancerului, redobandirea unui aspect corporal safisfacator este esentiala.

De retinut! Cancerul de san, tratat si operat la timp, fara amanari inutile, poate asigura vindecarea si recuperarea rapida in procent de 100%. Acum este posibila si reconstructia sanului in acelasi timp operator!

Fundatia pentru o Viata Sanatoasa