Ce este rizartroza?
Rizartroza sau artrita degenerativa face parte din bolile oaselor si a articulatiilor. Artrita degenerativa este o boala de uzura a articulatiei, in special a cartilajului articular. Este cunoscuta si sub denumirea de osteoartrita sau artroza policelui. Cea mai frecventa localizare la mana a acestei boli este in prima articulatie a degetului mare adica a policelui – poza 1.
Ce este o articulatie?
Articulatia este segmentul anatomic care face legatura intre doua sau mai multe oase.
Contine cartilaj articular care este lubrefiat de lichidul sinovial. Articulatia este invelita si protejata de o capsula articulara peste care se dispun ligamentele. Fara o cantitate suficienta de lichid sinovial, orice articulatie sufera si se degradeaza.
De ce apare artrita degenerativa sau rizartroza?
Cauza nu este bine cunoscuta. Se presupune ca exista o legatura intre suprasolicitarea mainii pe o perioada lunga de timp, de ani de zile, si asimilarea de minerale in os si cartilaj.
In articulatiile oaselor exista permanent un proces de regenerare a cartilajului si o productie continua de lichid sinovial. De fapt exista un echilibru intre uzura si regenerarea articulatiei. Cand acest echilibru se balanseaza in defavoarea regenerarii, apare artrita degenerativa. Mai simplu spus: articulatia sufera o uzura prematura. Aceasta este rizartroza – uzura articulatiei carpo-metacarpiene a degetului mare.
Degradarea este lenta, dar progresiva, iar cartilajul articular sufera o eroziune – pana la distrugerea completa a acestuia. Secundar apare si reactia inflamatorie a osului precum si a celorlalte structuri articulare: capsula, ligamentele si sinoviala.
Cum se manifesta artrita?
Manifestarea tipica este durerea la nivelul mainii, mai exact la baza degetului mare. Durerea este cu localizare specifica – vezi poza 2 – si este intensificata la miscarea degetului mare.
IMPORTANT ! Si alte boli provoaca dureri la mana, astfel ca starea dureroasa a mainii poate fi atribuita unei artrite si cand ea este provocata de alte alte patologii care au ca si manifestare durerea. Vezi aici intr-un articol dedicat, cele mai frecvente boli care provoaca dureri in mana .
Cum se diagnosticheaza?
Pentru diagnostic este necesara atat o evaluare clinica cat si investigatii paraclinice.
Clinic, atunci cand avem suspiciunea de rizartroza – artrita trapezo-metacarpiena, medicul specialist foloseste testul Grind. Daca testul este pozitiv, sunt obligatorii si alte examinari imagistice – Vezi mai jos.
Video cu testul Grind:
Pentru a avea o confirmare a diagnosticului de rizartroza este necesara suplimentarea investigatiilor cu o radiografie si/sau RMN. Pe o radiografie cu rizartroza se observa ingustarea spatiului articular sau chiar disparitia acestuia – poza 5-6. RMN-ul poate obtine imagini mai precise cu ajutorul carora chirurgul poate vedea mai multe detalii din articulatia afectata.
Pentru diagnosticul de specialitate trebuie obligatoriu sa va adresati unui specialist in chirurgia mainii. In Romania chirurgia mainii face parte din specialitatea Chirurgie Plastica dar rizartroza este tratata frecvent si de ortopezi. Poti sa vezi aici mai multe detalii despre o consultatie.
Diagnosticul diferential
trebuie facut obligatoriu cu doua boli care dau dureri similare la nivelul mainii:
- Boala sau tendinita De Quervain si
- Sindromul de tunel carpian – STC.
De ce este important diagnosticul diferential? Deoarece o durere la nivelul degetului mare este frecvent imputata reumatismului. In schimb, in practica clinica este cel mai des cauzata de o tendinita specifica pentru degetul mare – Tendinita De Quervain – sau o neuropatie de nerv median, care afecteaza aproximativ 4-5% din populatie – Sindromul de tunel carpian .
Tratamentul in artrita carpo-metacarpiana
In fazele incipiente se poate interveni cu infiltratii intra-articulare cu hialuronat de sodiu (Ostenil, Hyalgan, NeoVisc, etc.), care pot sa amelioreze semnificativ simptomatologia. Efectul este limitat si temporar, fiind necesara supravegherea si reinfiltrarea periodica.
In continuare ma voi rezuma la tratamentul chirurgical al acestei patologii, singurul care asigura un rezultat satisfacator.
In fazele mai avansate, se folosesc tehnici de artroplastie cu tendon si protezare articulara. In anumite situatii se poate recurge si la artrodeza.
Endoprotezarea reprezinta tehnica cea mai moderna si eficienta de inlocuire a unei articulatii. Implantarea unei articulatii artificiale la mana este o operatie delicata, care urmareste refacerea cat mai buna a biomecanicii articulatiei afectate.
Exista o mare varietate de proteze, incepand de la cele de silicon pana la cele din titan. Alegerea endoprotezei apartine in mare masura chirurgului.
Ce se intampla daca nu ma tratez?
La inceput, pacientul simte un disconfort, asociat cu durere – initial la mobilizare, apoi si in repaus.
Boala, fara tratament, va progresa lent pana la blocarea completa a articulatiei. Osul din vecinatatea articulatiei se ingroasa si se deformeaza, blocand mobilitatea normala in articulatia afectata.
Fara tratament, se ajunge pana la incapacitate functionala completa, cu imposibilitatea prinderii si manipularii obiectelor.
Nu uita! Intervenția corectă și la timp, conferă cel mai bun tratament.
IMPORTANT
Acest articol are scop strict educativ!
Nu înlocuiește o consultație și nu stabilește un diagnostic.
Te rog să consulți un specialist înainte de a lua o decizie medicală.